-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSportPro Democratia, PD, PNL si PSD propun vot uninominal mixt cu compensare

Pro Democratia, PD, PNL si PSD propun vot uninominal mixt cu compensare

PNL, PD si PSD au ajuns la un acord privind sustinerea votului uninominal.
Liberalii, democratii si pesedistii au convenit asupra unui cod electoral similar celui propus de Asociatia Pro Democratia (APD). Reprezentantii celor trei partide si cei ai APD s-au intalnit marti seara. Toti politicienii prezenti la negocieri au acceptat propunerea formulata de APD. Potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei, ultimele detalii tehnice vor fi discutate pe parcursul saptamanii viitoare. Proiectul de lege va fi depus in Parlament "cel tarziu la inceputul lunii iunie, urmand a fi asumat politic de liderii celor trei partide". Deputatul Victor Ponta, mandatat la negocieri din partea PSD, spune ca "s-a cazut de acord pe o formula apropiata de cea propusa de APD, tinandu-se seama insa si de parerile celor trei partide. Votul uninominal va duce la responsabilizarea parlamentarilor fata de alegatori". Directorul executiv al APD, Ana-Maria Mosneagu, este de parere ca, fiind alesi direct, senatorii si deputatii vor fi mult mai interesati de problemele comunitatii pe care o reprezinta. "Sunt parlamentari care nu au facut nimic pentru cei care i-au ales si habar nu au care sunt problemele cetatenilor."
Proiectul APD este de vot uninominal mixt cu compensare si imbina sistemul majoritar, conform caruia votezi o persoana, si nu o lista de partid, cu cel proportional, care se aplica acum in Romania. Partidele vor avea dreptul la unu, cel mult doi candidati in fiecare colegiu uninominal. Colegiile vor fi organizate in circumscriptiile uninominale in functie de numarul cetatenilor cu drept de vot, respectiv de numarul maxim de mandate posibil. Votul uninominal mixt cu compensare ar presupune ca jumatate din mandate sa fie castigate in mod direct, la nivelul circumscriptiilor uninominale respective, de catre candidatii care obtin cel mai mare numar de voturi in fiecare dintre acestea. Celelalte mandate ar urma sa fie  repartizate la nivelul circumscriptiei electorale (organizata la nivel national, conform amendamentului depus de PSD), in favoarea unora dintre candidatii care pierd alegerile in circumscriptiile uninominale in care candideaza. Practic, acest lucru se petrece in felul urmator: dupa ce sunt alesi jumatate din senatori si deputati in mod direct, se aduna voturile la nivel de tara si se calculeaza cat anume revine fiecarui partid. In functie de numarul de voturi, partidele au dreptul la un anumit numar de mandate, din care se scade numarul de mandate deja castigate in mod direct. Diferenta rezultata se distribuie la nivel national, ducandu-se la cel de-al doilea candidat al partidelor. Potrivit proiectului initial al APD, dupa alegerea directa a jumatate din senatori si deputati, celelalte mandate ar fi trebuit impartite la nivel de regiuni, si nu national. Directorul executiv al APD, Ana-Maria Mosneagu, explica de ce ar fi fost de preferat prima modalitate: "Daca Moldova sau Transilvania voteaza mai mult, e firesc sa aiba mai multe mandate, pe cand in cel de-al doilea caz votul e disipat".

REPLICI
PSD s-a grabit sa afirme ca sustine introducerea uninominalului inca de la europarlamentare. Declaratia a fost facuta de Titus Corlatean. El este contrazis de liberalul Mihai Voicu, presedintele Comisiei pentru cod electoral: "Este pur si simplu imposibil". Motivul este reprezentat de faptul ca exista reglementari europene care nu permit votul uninominal pentru alegerea reprezentantilor oricarei tari membre in PE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă