23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportPRM creste din esecul PDL si PSD

PRM creste din esecul PDL si PSD

In noaptea alegerilor, PDL-istii au jucat comedia reintoarcerii Elenei Basescu in partid. Democrat-liberalii i-au ridicat osanale beizadelei prezidentiale si  i-au predat acesteia carnetul de membru de partid. deja completat.

"Faceti loc, a venit Elena!" le-a spus  presedintele Emil Boc jurnalistilor. "Elena, bine ai venit acasa! Bine ai revenit de unde nu ai plecat niciodata. Ai aici de semnat ceva foarte important. Bine ai revenit", a intampinat-o pe Elena Basescu liderul PDL, Emil Boc, chiar pe treptele sediului din Modrogan. Sub camerele TV, Elena Basescu a zambit si a fost imbratisata protector de Elena Udrea. "Uite cu ce te astept", a spus Monica Iacob Ridzi aratandu-i carnetul portocaliu. Alaiul isi croieste cu greu drum pentru a intra in sediul partidului prin puzderia de ziaristi si cameramani. Entuziasta, Elena Udrea spune: "Felicitari pentru fiecare procent obtinut. Il merita, l-a muncit foarte mult. Isi merita mandatul". Cele trei democrat-liberale pozeaza pentru presa in tinute asortate. Elena Basescu a purtat un taior alb, Elena Udrea a afisat o rochie neagra, iar Monica Iacob Ridzi, pantaloni si un sacou alb cu negru.

 

Elena Basescu a semnat in liniste adeziunea, coborand apoi cu cele doua sustinatoare ale sale. "S-a vazut clar ca nu am furat din votutile PDL. In toamna era egalitate cu PSD, iar acum este tot egalitate. Este clar ca voturile au venit din alta parte", a spus mezina presedintelui, fara a identifica insa profilul votantilor sai. "Banuiesc ca tatal meu a fost mandru. Ii multumesc pentru sprijinul moral. Fara sprijinul familiei nu as fi reusit. Ei au avut incredere  in mine pentru ca a fost destula lume care nu a avut incredere", a spus Elena Basescu. Ea a marturisit ca i-a lipsit curtea din Modrogan in timp ce a stat la sediul sau de campanie din Ghencea.

"Era atat de cald acolo si mi-as fi dorit atat de mult sa astept rezultatele aici, in aer liber, alaturi de fostii mei colegi, actualii mei colegi", a spus EBA. si in timp ce prim-vicepresedintele Adriean Videanu se ocupa de numaratoarea paralela, fruntasii democrat-liberali s-au indreptat rand pe rand spre o alta destinatie pentru a sarbatori victoria EBA alaturi de presedintele Traian Basescu. La petrecerea gazduita de un restaurant din Herastrau  au fost prezenti Emil Boc, Vasile Blaga, Cristian Preda, Elena Udrea  si Traian Ungureanu.

Mandat disputat
Democrat-liberalii vor intra in sedinte de analiza. Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat ieri ca democrat-liberalii vor analiza in sedinta de astazi a Biroului Permanent structura voturilor acordate PDL, PSD si Elenei Basescu, urmand sa stabileasca daca decizia fiicei presedintelui de a candida ca independent a afectat scorul partidului. "Vom analiza intai care a fost structura votului, cum si cine a votat pentru Elena Basescu, pentru PDL, pentru PSD, iar abia apoi vom concluziona", a  afirmat  prim-vicepresedintele democrat-liberal.

Secretarul general interimar al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat ca, in cazul in care reinscrierea Elenei Basescu in PDL ar fi validata, acest lucru i-ar putea atrage contestarea mandatului de europarlamentar, dar ca aceasta contestatie nu va veni din partea PSD, desi mandatul astfel eliberat ar putea reveni social-democratilor. In replica, liderul PDL Theodor Stolojan a apreciat ca Elena Basescu nu risca pierderea mandatului la PE prin revenirea in partid si a explicat ca, daca PDL obtine 10 mandate fara EBA, doar acestea vor fi comunicate oficial la PE, chiar daca intre timp fiica presedintelui s-a reinscris in PDL.

PSD isi face curaj
In fata camerelor de filmat, liderii PSD au incercat sa mimeze bucuria victoriei, sa vorbeasca despre reconfirmarea partidului ca principala forta pe scena politica romaneasca. Figurile aproape incremenite si zambetele fortate au contrazis insa declaratiile triumfatoare, prevestind lungul sir de sedinte in care social-democratii isi analizeaza rezultatele si isi concep strategia pentru lunile de pana la alegerile prezidentiale. De altfel, doua au fost ideile care au aparut ca un lait-motiv in discursurile tuturor liderilor PSD: nemultumirea ca nu au obtinut o diferenta mai consistenta fata de democrat-liberali (acum de 1,07%) si necesitatea de a decide cum vor aborda in continuare relatia de guvernare cu PDL. "Este o victorie la limita, totusi este o victorie", a declarat Mircea Geoana.

Repetand de mai multe ori ca ar fi vrut ca diferenta sa fie mai mare, liderul PSD a fost primul care a anuntat ca in sedinte se va discuta mai mult decat procentele obtinute de filialele judetene. Ca PSD este cat se poate de preocupat de pozitionarea sa fata de PDL a reiesit si mai clar din aprecierile presedintelui  Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. El a pus sub semnul intrebarii buna functionare a Guvernului in conditiile competitiei pentru prezidentiale. Subliniind ca "tensiunea care s-a creat va genera in continuare efecte negative", Nastase a spus ca atat PSD, cat si PDL trebuie sa-si faca o strategie in perspectiva prezidentialelor din toamna. "Pana la alegerile prezidentiale vom avea probabil o relatie complicata cu PDL.

 

Depinde de colegii mei, de cei de la PDL si de Traian Basescu felul in care, in urmatoarele sase luni, aceasta relatie va functiona, in conditiile in care Romania are nevoie de un guvern inteligent, competent", a mai spus Nastase. Ideea ca actuala combinatie stranie "parteneri la guvernare – dusmani in campanie" nu mai poate functiona in continuare si ca pesedistii si pedelistii trebuie sa-si decida, cat de curand, strategiile a fost conturata si mai clar de vicepresedintele PSD Liviu Dragnea. "Trebuie sa vedem daca mai putem avea o relatie pentru ca eu nu cred ca permanent, de fiecare data, trebuie sa trecem usor peste anumite lucruri", a spus Dragnea, referindu-se la "asa-zisii nostri parteneri de la PDL". In plus, el a ridicat si problema capacitatii actualului Executiv de a depasi criza: "Trebuie sa ne gandim serios, sa vedem daca Guvernul asta poate sa mearga mai departe. (…) Incepem sa ne punem serioase intrebari daca acest Guvern poate scoate Romania din criza.

 

In teritoriu vedem ca nu apar semnale imbucuratoare, somajul creste, noi locuri de munca nu apar, investitii publice nu au aparut, am inceput sa ne intrebam ce sa facem cu banii". In ciuda rezultatului strans, pesedistii au reiterat totusi, ieri, ideea ca li s-ar cuveni propunerea unui candidat pentru postul de comisar european care revine Romaniei. In acest sens, secretarul general al PSD, Valeriu Zgonea, a invocat "o cutuma in statele europene" care ar indreptati partidul sa ridice pretentii la functia de comisar european. "Cine castiga alegerile europarlamentare are dreptul de a isi nominaliza comisarul european. Aceasta este vointa electoratului roman, ca stanga sa nominalizeze un om in Comisia Europeana", a declarat Zgonea.

El a invocat faptul ca PSD ar urma sa obtina 11 mandate de eurodeputat, iar PDL, cu unul mai putin, fapt ce ar trebui, in opinia sa, sa-l faca pe presedintele Basescu sa nu stea pe ganduri. "Eu cred ca domnia sa, de data aceasta, va trebui sa fie un om corect si vertical, mai ales ca daca incalca si acest principiu european, inseamna ca mai bine ne ducem in Burkina Faso", a declarat Zgonea. si daca procentele nu constituie un argument convingator, seful de campanie al PSD a adaugat: "Am avut doi ani comisar de dreapta si am prins fluturi".

PRM profita de prestatia  PDL si PSD
PRM a obtinut un neverosimil scor de peste 8 procente, locul 4 in peisajul politic. "Este ziua revansei pentru partidul nostru", a anuntat Vadim Tudor. La parlamentarele de anul trecut, PRM abia a obtinut 4 procente, ratand intrarea in Parlament. Iar supriza este cu atat mai mare cu cat PRM nu a fost prea vizibil in mass-media in perioada campaniei. PRM a alocat foarte putini bani pentru campania sa, iar cei doi lideri, Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali, nu au facut  deplasari prin tara pentru mitinguri si intalniri cu alegatorii. S-au limitat la Bucuresti si imprejurimi. Prim-vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a venit cu explicatia ca nationalismul a inceput sa prinda la romani. "Oamenii s-au saturat sa mai voteze partide ca PDL si PSD", a afirmat Bolcas. 

 

Pe de alta parte, directorul Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, sustine ca PRM a urcat in ultima perioada pe fondul unor mari nemultumiri fata de PSD si PDL: "PRM nu este mai bun acum decat la alegerile din toamna, nu sunt altii in acest partid decat in 2004 sau 2008", a spus Moraru. Cel mai bun scor l-a obtinut PRM in judetele Hunedoara (11%), Vaslui (12%), Buzau (9%), Botosani (9%), iar in judetele Neamt si Dambovita a obtinut locul trei, surclasand PNL. De exemplu, la Hunedoara, in Valea Jiului, in orase miniere ca Petrosani, Aninoasa, Petrila, Uricani, Vulcan, PRM a obtinut peste 20% din voturi, dupa PSD, intrecand PDL si PNL.  Acest lucru, in conditiile in care la Petrosani, Aninoasa si Petrila primarii sunt democrat-liberalii. "Oamenii care mergeau la vot spuneau clar ca voteaza cu PRM pentru ca s-au saturat de promisiunile facute de actuala putere", ne-au declarat surse din PSD. In judetul Dambovita nu exista nici un primar si nici un consilier judetean din partea PRM.

Totusi, PRM a obtinut al treilea scor la europarlamentare. "PRM nu a facut campanie in judetul nostru. Doar a profitat de dezintegrarea PNL", a spus presedintele consiliului judetean, Florin Popescu. La Buzau, unde PRM a castigat 9 procente, acelasi scenariu: fara campanie electorala, fara existenta unei filiale puternice, dezorganizata dupa rezultatul de 3 procente obtinut la parlamentare. De asemenea, 26% din romanii din Irlanda au votat cu PRM.

PNL, singur si dezamagit
Liberalii sunt dezamagiti de scorul obtinut: 14,52% din numarul total de voturi exprimate. PNL isi propusese pentru aceste alegeri conservarea rezultatului de la alegerile parlamentare din toamna – 20%. Insa partidul s-a plasat chiar sub intentia de vot exprimata in sondajele de opinie pentru candidatul PNL la presedintie, Crin Antonescu. "Acum este o alta situatie politica. Atunci eram la putere, exista o alta forma de cointeresare a electoratului, a factorilor electorali.
De asemenea, exista un alt interes al candidatilor angajati in alegeri. Era un vot uninominal pentru primar, pentru presedintele consiliului judetean, pentru un loc in parlament. Organizatiile noastre nu s-au mobilizat la fel pentru o lista de candidati", a afirmat presedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta a acuzat, de asemenea, neimplicarea organizatiilor judetene in mobilizarea "majoritatii tacute, dezamagite", adica a celor care nu voteaza.

PNL a obtinut un rezultat slab, mai ales intr-o serie de organizatii destramate dupa plecarea din partid a aripii Stolojan. Aceste filiale nu au reusit, la un an dupa ruptura din PNL, sa se reorganizeze. In aceasta situatie se afla judetele Neamt si Dambovita, unde PRM a trecut pe locul trei, obtinand un scor mai bun decat liberalii. Chiar si in judete precum Giurgiu, Hunedoara, Calarasi, unde PNL are presedinti de consilii judetene, dar si cei mai multi primari, liberalii s-au plasat pe locul trei, dupa PDL si PSD, obtinand numai 5 mandate.

 

 

UDMR, exemplar
Cele 8,92% voturi pentru UDMR i-au determinat pe liderii Uniunii sa vorbeasca despre "un procentaj extraordinar de bun" si despre solidaritatea minoritatii maghiare. Pare a fi o crestere substantiala a numarului de voturi, dar exista nuante. In primul rand, de pe lista comuna cu CNMT (Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania) vor intra in PE trei candidati: Laszlo Tokes, Iuliu Winkler si Sogor Csaba. Adica exact cei care ii reprezinta si acum pe maghiari in PE. Apoi, numarul de votanti al listei UDMR-CNMT este chiar usor mai mic decat cel din 2007 (431.739 de voturi acum fata de 459.462 de voturi, cat au avut insumat, in urma cu doi ani, Uniunea si Tokes). Diferenta a fost facuta insa de mobilizarea la vot mult mai buna a etnicilor maghiari pe fondul absenteismului romanilor.

Ascensiune in Balcani
Nascuta pe 24 aprilie 1980 la Constanta, Elena a avut parte de o adolescenta aurita la Bucuresti, remarcandu-se rapid la paradele de moda gratie siluetei si figurii sale de "papusa Barbie" in varianta bruneta. Poleita victorie a Elenei Basescu se datoreaza numelui sonor de familie si al partidului care a pus la bataie logistica mutilandu-si propriile procente. Pentru a-i asigura succesul, filialele PDL au pregatit liste cu cel putin cate zece votanti pentru EBA. Pe de alta parte, CV-ul cosmopolit al Elenei Basescu ascunde o mare pata alba – nu a terminat  Universitatea "James Madison" din SUA, ci doar a frecventat cursurile de acolo  timp de doua semestre. Considerata o regina a jet-setului si ironizata pentru gafele ei, Elena Basescu, fiica cea mica a presedintelui roman, a castigat pariul politic pe care il facuse, comenteaza AFP, alaturi de jurnalistii romani, victoria sa ca independenta. Fostul manechin vizeaza acum nici mai mult, nici mai putin decat un loc in Comisia de buget-finante a Parlamentului European, incheie AFP.

Cele mai citite

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Legenda fotbalului italian, Salvatore Schillaci, a murit la 59 de ani

Salvatore „Toto” Schillaci, eroul Italiei de la Campionatul Mondial din 1990, a murit la vârsta de 59 de ani, după o lungă luptă cu...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...
Ultima oră
Pe aceeași temă