Inainte de a pleca linistiti in campanie, senatorii si-au votat propriul buget si au avut grija sa se ocupe si de privilegiile secretarilor generali ai celor doua Camere.
Fara dezbateri si manati de la spate de dorinta de a pleca in campanie, senatorii au stabilit ieri, prin ridicare de maini, ca secretarii generali ai Camerei si Senatului, precum si adjunctii acestora sa beneficieze de "tratament" parlamentar in ceea ce priveste cazarea si decontarea cheltuielilor de transport. Concret, la propunerea deputatului PNL Relu Fenechiu, "alesii" au fost de acord aproape in unanimitate (72 de voturi pentru, nici un vot impotriva si doar patru abtineri) sa li se asigure secretarilor generali si adjunctilor acestora care nu au domiciliul in Bucuresti cazare la hotel sau sa li se acorde, pe noapte, 70% din tariful minim negociat cu unitatile hoteliere pentru cazarea parlamentarilor. Acelorasi secretari generali si adjunctilor lor li se vor deconta lunar patru deplasari dus-intors intre Bucuresti si localitatea de domiciliu, cu orice mijloc de transport.
De cazare gratuita vor beneficia, dupa ce propunerea lui Fenechiu va fi imbratisata si de deputati, cei doi secretari generali: Dan Vasiliu si Titu Gheorghiof. Potrivit declaratiilor de avere, primul detine o casa in Iasi, iar al doilea, un apartament in Arad. De privilegiile stabilite de parlamentari ar putea beneficia si secretarul general adjunct al Camerei, Mihai Unghianu. Acesta detine un apartament in Bucuresti si o casa la Campina, dar in functie de adresa de domiciliu i-ar putea fi decontata cazarea.
Acelasi proiect aprobat ieri de senatori va mari pensiile de serviciu si de urmas ale functionarilor publici parlamentari, in conditiile in care acestea vor fi actualizate cu procentul ce se aplica salariului de baza al functionarului aflat in activitate.
Tot ieri senatorii au avut grija sa-si voteze propriul buget. De ochii lumii, au mai renuntat la unele dintre achizitiile preconizate, dar suma totala rezultata este in continuare mai mare decat a aratat ca poate acorda Ministerul Economiei si Finantelor. "Alesii" au renuntat, cel putin deocamdata, sa cumpere 140 de masini pentru cabinetele senatoriale si 150 de calculatoare, dar bugetul pentru 2009 se ridica la 146,4 milioane lei (circa 40 milioane euro). In privinta cheltuielilor de personal, noul presedinte al Senatului, social-democratul Ilie Sarbu, a aratat ca "anul acesta toate posturile au fost blocate si, probabil, si la anul vor fi".
Totusi, suma de 592.000 lei a fost destinata acordarii de indemnizatii tranzitorii senatorilor care isi vor pierde mandatul pe 30 noiembrie, fie pentru ca nu candideaza, fie pentru ca nu reusesc sa convinga electoratul, dar si functionarilor ale caror relatii de serviciu inceteaza. Parlamentarii si-au acordat indemnizatia tranzitorie prin Statutul senatorilor si deputatilor si ea se acorda, pe o perioada de trei luni, celor care nu mai sunt alesi, in cazul in care nu beneficiaza de pensie sau de alta sursa de venit.