Primarul din Mizil, localitate inclusa in colegiul in care au decis sa candideze din partea PD-L consilierul prezidential Catalin Avramescu si liderul PSD Adrian Nastase, nu vrea sa devina nici membru PD-L, nici PSD, ci al PNL.
Emil Proscan, primarul orasului Mizil, a fost ales primar din partea PNDC, partid infiintat de Florin Anghel in urma plecarii sale de la PC, dupa ce a pierdut alegerile pentru functia de presedinte al conservatorilor. Cu Florin Anghel au negociat si liderii PD-L si cei ai PSD, ambele partide stiind ca Anghel are in judetul Prahova destui sustinatori. In cele din urma, Florin Anghel a decis sa se reinscrie in PNL. Are deja in judet 13 primari alesi din partea PNDC, partid pe care l-a condus pana acum cateva zile.
Problema lor este ca, daca decid sa-l urmeze pe Anghel, trebuie sa renunte la PNDC si sa se inscrie si ei la PNL. Caz in care isi pierd mandatele de primari. Insa nu numai acestia doresc sa migreze. In cadrul congresului extraordinar al Asociatiei Oraselor din Romania va fi lansata propunerea de modificare a Statutului alesilor locali astfel incat prevederile care ii obliga pe primari sa ramana in partidul pentru care au candidat la alegerile locale, in caz contrar ramanand fara mandat, sa fie eliminate. Primarul orasului Slanic, Costea Danelus (PRM), si primarul orasului Mizil, Emil Proscan (PNDC), au inceput deja sa adune semnaturi pentru a cere Parlamentului modificarea legii.
Costea Danelus, care isi doreste sa treaca la PSD, sustine ca legea este depasita pentru ca nu a luat in calcul ce se intampla cu partidele care nu au un viitor politic, iar primarii sunt nevoiti sa treaca la alte partide pentru a avea sustinere politica si a putea obtine fonduri necesare dezvoltarii localitatilor pe care le conduc. Proscan, primarul orasului Mizil, si-a propus sa se inscrie in PNL, partid pe care l-a parasit in 2005, o data cu plecarea lui Florin Anghel din aceasta formatiune politica, dar doreste sa revina tot pentru a-l urma pe actualul presedinte al PNDC. "Limitarea actuala din statut avantajeaza partidele care-si facusera plinul la intrarea in vigoare a noilor prevederi. Consider ca este o ingradire. Trebuie lasata si primarilor libertatea de alegere a formatiunilor din care sa faca parte", isi justifica optiunea Emil Proscan. El adauga: "Nu e un moft. E dorinta de a face ceva pentru a nu mai fi ingraditi". Cei doi au contactat deja alti alesi locali si, impreuna, doresc sa impuna ca demersul primarilor sa ajunga pe agenda publica a partidelor.