1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportPrima localitate în care USL a intrat în moarte clinică

Prima localitate în care USL a intrat în moarte clinică

Este semnificativ faptul că prima comună unde USL s-a destrămat oficial este chiar în fieful PDL şi FC.

Buturuga mică răstoarnă carul mare. Aşa ar putea fi descrisă situaţia politică din comuna arădeană Târnova, unde protocolul USL nu a funcţionat nici după implicarea conducerilor centrale ale celor două partide mari, PSD şi PNL. PNL are şapte consilieri locali, iar PSD doar unul şi, pentru a respecta protocolul, social-democratul a ajuns viceprimar. Imediat, s-a aliat cu PDL-ul şi localitatea nu are nici acum bugetul votat. Tribunalul Arad a decis dizolvarea Consiliului Local Târnova şi în comună sunt aşteptate alegeri parţiale.

PSD a trădat la Târnova

În judeţul Arad, liberalul Florin Farcaşiu este cunoscut drept cel mai longeviv primar. A fost reales în 2012, dar alegerile au fost contestate. Târnova a fost unica localitate din judeţul Arad unde alegerile pentru primar au fost reluate, iar Florin Farcaşiu a câştigat din nou. Consiliul local a fost format din 7 consilieri PNL, unul al PSD, şase consilieri PDL şi unul al Uniunii Ucrainienilor din România. „Pentru că a existat protocolul de colaborare USL, iar PNL a câştigat Primăria, dar nu a avut majoritate în Consiliul local, funcţia de viceprimar i-a revenit PSD-ului. Astfel, Dorin Jiva a ajuns viceprimar”, a explicat primarul Florin Farcaşiu. La scurt timp, protocolul USL nu a mai funcţionat la Târnova pentru că PSD s-a aliat cu PDL. „Însă, la scurt timp după alegerile din 2012, PSD-ul a trădat”, a explicat primarul Florin Farcaşiu. Primul scandal a izbucnit la sfârşitul anului 2012, când consilierii locali ar fi trebuit să voteze indicatorii economici şi caietul de sarcini pentru lucrări de drumuri în valoare de 1,88 milioane de euro, finanţare asigurată de Ministerul Dezvoltării.

„Toţi consilierii opoziţiei, împreună cu viceprimarul, au boicotat şedinţa de Consiliu local. Au urmat o serie de încercări pentru a-i determina să înţeleagă faptul că străzile şi drumurile aparţin comunei, nu primarului Farcaşiu. În urma acţiunilor de boicot, comuna a pierdut finanţarea”, a explicat Florin Farcaşiu. Cu toate intervenţiile de la Arad, inclusiv cu participarea co-preşedinţilor USL la şedinţe, bugetul comunei Târnova nu a fost votat. Protocolul USL nu a mai funcţionat la Târnova şi de acest lucru au fost informaţi şi Crin Antonescu, preşedintele Senatului şi preşedintele PNL, dar şi premierul Victor Ponta, preşedintele PSD.

Unica soluţie: alte alegeri

Fără buget şi fără posibilitatea de a-şi promova proiectele şi cu activitatea blocată, primarul din Târnova a demarat formalităţile pentru suspendarea Consiliului Local. Trei şedinţe consecutive nu au putut avea loc, ceea ce l-a determinat pe primar să se adreseze instanţei. „Tribunalul Arad a decis, miercuri, 14.08.2013, în primă instanţă, dizolvarea Consiliului Local Târnova, ca urmare a faptului că în cadrul a trei şedinţe consecutive nu s-a adoptat nici o hotărâre. În momentul în care sentinţa va rămâne definitivă, instanţa de contencios administrativ va înştiinţa Instituţia Prefectului care, la rândul ei, va sesiza Guvernul, solicitând stabilirea unei date pentru desfăşurarea alegerilor locale parţiale pentru Consiliul Local Târnova”, a declarat senatorul Ioan Cristina, preşedinte al PNL Arad. În aceste condiţii se aşteaptă ca Guvernul să anunţe data alegerilor pentru un nou Consiliu local la Târnova.

Fiecare cu lista lui

La alegerile din toamnă, PNL îşi propune să obţină majoritate. Protocolul USL nu a funcţionat în acest an la Târnova, deci la alegeri vor candida pe liste separate PSD şi Alianţa de centru dreapta, adică PNL şi PC. Dacă liderii USL vor ajunge totuşi la „pace”, ceea ce pare un lucru imposibil şi vor candida pe o singură listă, cea a USL, PSD va primi probabil poziţia a opta, deoarece s-ar respecta reprezentativitatea în comună. Primarul Florin Farcaşiu spune că decizia va fi luată la nivelul USL, după anunţarea datei alegerilor. „Negocierile se fac în funcţie de potenţa fiecăruia, nu putem să inversăm rolurile”, a declarat Florin Farcaşiu.

Experienţe similare

Liberalii au experienţă în asemenea cazuri. În anul 2010, la Seleuş, comună vecină cu Târnova, primarul liberal Cristian Branc s-a confruntat cu o situaţie similară. După alegerile parţiale, populaţia sătulă de scandaluri politice a votat alţi consilieri locali, iar proiectele primarului Branc au prins viaţă. În 2012, el a fost ales din nou primar şi din cei 11 consilieri locali, 10 fac parte din acelaşi partid ca şi edilul comunei.

După cum ştiţi, PSD a trădat. Nu pot să spun altfel, acesta fiind cuvântul potrivit şi nici nu caut să găsesc alte cuvinte pentru a descrie ce s-a întâmplat, pentru că aşa a fost.“

Cele mai citite

Horoscop 15 ianuarie 2025. Leii trebuie să își păstreze calmul

Horoscop 15 ianuarie 2025. Sfaturi utile pentru fiecare zodie, cu privire la cum să abordeze diferite provocări și cum să se pregătească pentru ziua...

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...
Ultima oră
Pe aceeași temă