» Avand in vedere decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale si transformarea celor desemnati de partide pentru functia de premier in locomotive electorale, PSD, PNL si PD-L acorda mare atentie nominalizarilor la sefia Executivului.
» Ultimul intrat in competitia electorala din partea partidelor cu sanse ar putea fi, potrivit unor informatii din interiorul PD-L, Theodor Stolojan. Contracandidatii sai, liberalul Calin Popescu Tariceanu si social-democratul Mircea Geoana, sunt cunoscuti de multa vreme.
Alegerile parlamentare din toamna vor fi marcate atat de introducerea sistemului de vot uninominal, cat si de "distantarea" de alegerile prezidentiale. Decalarea celor doua tipuri de scrutin obliga partidele sa adopte noi strategii, printre care creionarea si anuntarea unei echipe guvernamentale cu mult inainte de aflarea rezultatelor alegerilor. In lipsa unui candidat pentru Cotroceni care sa traga partidul dupa sine, liderii formatiunilor politice cauta cu infrigurare potentiali premieri si ministri care sa serveasca drept "locomotive".
La PD-L, rolul de "portdrapel" va reveni, potrivit unor surse democrat-liberale citate de Mediafax, prim-vicepresedintelui partidului, europarlamentarul Theodor Stolojan. Fostul liberal nu va candida in vreun colegiu uninominal, ci se va implica la nivel national in promovarea candidatilor PD-L. Potrivit surselor citate, democrat-liberalii vor sa foloseasca in alegerile din toamna o strategie asemanatoare celei din 2004, astfel ca numele lui Stolojan nu trebuie sa fie legat de o campanie intr-un singur colegiu uninominal. Pe de alta parte, rezultatele cercetarilor sociologice i-ar fi convins pe democrat-liberali sa mearga pe mana lui Stolojan, in conditiile in care acesta s-a plasat mult mai bine decat colegii de partid si contracandidatii de la alte formatiuni in ceea ce priveste increderea romanilor.
Anuntul oficial cu privire la politicianul pe care PD-L il va propune alegatorilor va fi facut pe 12 septembrie, cu ocazia Conferintei Nationale Anuale a partidului, existand totodata posibilitatea ca atunci sa fie facute publice si numele unor potentiali ministri, care sa sustina diferite domenii din programul de guvernare al PD-L.
La ora actuala, "contracandidatii" cunoscuti de ceva vreme ai lui Theodor Stolojan sunt liderul PSD Mircea Geoana si actualul premier, liberalul Calin Popescu Tariceanu. Spre deosebire de Stolojan, Tariceanu si Geoana au decis sa treaca si prin filtrul uninominalului. Daca numele celui de-al doilea a rezultat aproape implicit (Tariceanu candidand, in plus, si intr-un colegiu din sectorul 1 al Capitalei), primul nu a ratat ocazia de a se lansa in campania electorala in colegiul Dabuleni din Dolj, pe care il vizeaza, comparandu-se cu fostul premier britanic Tony Blair.
Potrivit unui sondaj Insomar realizat la sfarsitul lunii iulie, romanii par sa-l prefere insa pe Stolojan pentru functia de prim-ministru. In favoarea acestuia s-au pronuntat 24% din respondenti, in vreme ce Tariceanu a strans 19% din optiuni, iar Geoana, 17%. Contracandidatii lui Stolojan din interiorul PD-L a carui nominalizare nu a fost inca acceptata oficial de conducerea partidului, relevati de cercetarea sociologica a Insomar, sunt secretarul general al PD-L Vasile Blaga, de abia pe locul sase in topul preferintelor romanilor pentru functia de premier (cu 8%), si Gheorghe Flutur, pe locul sapte (cu 3%). Alte sondaje interne ale PD-L dadeau scoruri mult mai stranse intre preferatii democrat-liberali pentru functia de premier.
Cum nominalizarea lui Stolojan nu s-a facut decat pe surse binevoitoare din interiorul partidului, informatia nefiind confirmata de nici unul din ceilalti membri ai conducerii partidului, in asteptarea desemnarii oficiale Stolojan isi ocupa timpul sustinand-o pe Mona Musca, el repetand declaratia potrivit careia preferata lui Gheorghe stefan si-a ispasit pedeapsa si ar putea candida la alegerile parlamentare.
» Analistii politici considera ca strategia anuntarii inainte de alegeri a eventualilor ministeriabili poate compensa pierderea "locomotivei" reprezentate de candidatul la presedintie, dar ca succesul depinde foarte mult de modul in care ea este pusa in practica de politicieni. "E un lucru bun, o masura transparenta. Pe de alta parte insa, trebuie sa se anunte si programul de guvernare, nu doar cine se pune pe scaune", ne-a declarat Adrian Moraru, director adjunct al IPP. Potrivit acestuia, lupta pentru putere din cadrul partidelor ar putea antrena insa modificari intre componenta anuntata inainte de alegeri si cea finala.