Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, pentru euronews, că este necesară o mai mare încredere între partenerii din UE în dosarul aderării României la Schengen, scrie NewsIn.
Preda a spus că cei mai mulţi români sunt dezamăgiţi că România nu va intra în Schengen în luna martie deoarece simt că totul devine mai dificil, în timp ce alţii recunosc că avem o problemă cu corupţia şi că trebuie folosite toate modalităţile de presiune pentru a face sistemul român de justiţie mai credibil.
Întrebat dacă există riscul ca în România informaţii confidenţiale din data de baze Schengen să ajungă în mâinile crimei organizate, el a răspuns că nu crede acest lucru. „Sistemul funcţionează foarte bine, problema nu este aici. Din ceea ce ştim, nu există niciun astfel de risc”.
Euronews a abordat şi problema romilor, întrebând dacă aceasta a influenţat poziţia Franţei şi Germaniei cu privire la aderarea la Schengen. Preda consideră că aceasta este o speculaţie. „Nu există o legătură directă. În plus, majoritatea romilor au plecat spre Franţa, Spania şi Italia cu mult înainte ca România să adere la UE şi mai puţini după ce a devenit stat membru”, a subliniat el.
Preda a fost întrebat despre temerile Franţei şi Germaniei legate de graniţa externă a UE, graniţa României, având în vedere că aderarea Greciei la Schengen a fost amânată de trei ori şi chiar şi acum sunt probleme în securizarea graniţei sale terestre cu Rusia pe o distanţă de 12 kilometri.
„Este mai mult teamă, decât o problemă reală, dar uneori aşa se întâmplă. Va trebui să vedem cum putem regăsi încrederea între parteneri, iar, atunci când se va întâmpla, şi România şi Bulgaria vor adera la spaţiul comun”.
„Credeţi că aderarea la Schengenen este posibilă în câteva luni, deşi unii vorbesc despre un an?”. „Va trebui să vedem, partea tehnică are nevoie de o analiză atentă, pentru că este o chestiune tehnică, ce ţine de gestionarea fluxului şi de graniţe. Dar este şi o problemă de încredere, deci una politică. Asta va cere negocieri, discuţii. Va trebui sp vedem cum putem ajunge la atmosfera pozitivă ce exista când România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007”, a răspuns Preda.