-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportPPE - noii membri vor trebui sa respecte regulile jocului

PPE – noii membri vor trebui sa respecte regulile jocului

Usa este deschisa pentru cei doritori sa intre pe culoarul popular. Presedintele PPE, Wilfried Martens, si liderul grupului PPE-DE din Parlamentul European, Hans-Gert Poettering au dat ieri, la prima reuniune a PPE de la Bucuresti, semnalul de deschidere pentru primirea de noi membri. La intrunire au fost prezenti o serie de lideri ai PPCD, UDMR, PD si PC, Ion Diaconescu, Serban Bubenek, Marko Bela, Sorin Frunzaverde, Daniela Popa. O eventuala primire este insa conditionata.

Wilfried Martens a declarat ieri ca aspectele avute in vedere la acceptarea de noi partide in PPE vizeaza: programul formatiunilor candidate, care trebuie sa fie compatibil cu valorile popularilor-europeni, iar respectivele partide sa accepte procedura de luare a deciziilor in cadrul PPE, care este prin majoritate de voturi si nu prin consens, ca in cazul Internationalei Socialiste si al Internationalei Liberale. Oficialul PPE a precizat ca a dorit sa expuna elementele necesare pentru accedere intrucat a inteles de la importanti lideri ai PD ca vor adera la o doctrina populara, precum si faptul ca si Partidul Conservator si-a exprimat intentia de a intra in grupul parlamentar PPE-DE.

PPE va negocia la sange

De altfel, Martens a subliniat ca va fi analizata dupa Conventia din iunie „cu toata deschiderea” o cerere a PD de a deveni membru PPE. El a adaugat ca PPCD si UDMR, membri asociati la PPE, vor deveni membri cu drepturi depline ai Partidului Popular European in momentul in care Romania va adera la Uniunea Europeana.
PPE nu a luat niciodata decizii bazate pe compromisuri, ci pe principii, si nici decizii care tin de pragmatismul politic, a mai spus Martens.
Liderul grupului PPE-DE din Parlamentul European, Hans-Gert Poettering, a aratat ca deputatii sau observatorii care nu fac parte din partide membre PPE si care doresc sa fie in grupul PPE-DE din Parlamentul European vor trebui sa negocieze. „Fiecare cerere va fi analizata si trebuie sa ajungem la o intelegere”, a afirmat Poettering, adaugand ca aderarea Romaniei si Bulgariei la UE trebuie facuta in spiritul valorilor europene si ca acelasi lucru se intampla si in cazul aderarii la PPE.

Pedistii sunt increzatori

Liderul democrat Emil Boc este increzator in demersurile ca partidul sau sa devina membru al PPE. El a adaugat ca dupa Conventia partidului din iunie, unde se va alege noul presedinte, va fi sustinuta o motiune populara. Presedintele PPE Wilfried Martens a avut ieri o intrevedere cu greii PD Emil Boc, Adriean Videanu si Sorin Frunzaverde, in cadrul careia le-a explicat pasii care trebuie urmati pentru ca democratii sa devina membri ai PPE. Aceasta in cazul in care motiunea populara sustinuta de cei trei va fi castigatoare.
Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a incercat sa profite de prezenta oficialilor PPE. El a anuntat triumfator ca a depus ieri o cerere ca partidul sau sa devina membru al grupului parlamentar al PPE din Parlamentul European. Liderul UDMR, Marko Bela, a apreciat ieri ca este de acord ca pe langa formatiunea condusa de el mai este nevoie de o alta formatiune parlamentara care sa devina membra a PPE.

Ciuhandu, atac la PNL si PD

De o cu totul alta parere decat cea a maghiarilor a fost liderul PPCD, Gheorghe Ciuhandu, care a atacat extrem de dur PNL si PD, solicitand PPE sa nu se lase influentat de interesele oportunistilor. El a declarat ca in timpul guvernarii comune din perioada 1996-2000 democratii au obstructionat toate actiunile PNTCD vizand reformele si mai ales retrocedarile de proprietate. Ciuhandu a mai aratat ca in timpul campaniei din 2004, in schimbul propunerilor de colaborare cu PD, acestia au combatut taranistii afirmand ca votul acordat PNTCD ar fi unul irosit. „Acum, o parte din PD isi declara intentii populare; ramane sa le si dovedeasca, pentru a nu ramane la stadiul de simple oportunisme politice. Pana la proba contrarie, cerem Partidului Popular European sa verifice in ce masura PD corespunde criteriilor acceptabile unui partid popular si sa ne consulte in acest sens”, a spus Ciuhandu. El a precizat ca PRM, partid nationalist-extremist de sorginte comunisto-securista, condus de C.V. Tudor, si-a adaugat in denumire sintagma „popular” pentru a arata, astfel, cat de apropiat este de valorile populare, fapt ce nu schimba cu nimic substanta partidului. In vizorul liderului taranist a intrat si Partidul Conservator, ex-PUR: „De la infiintarea sa, Partidul Umanist nu a avut o orientare doctrinara clara, declarandu-se ba social-democrat, ba social-liberal, ajungand acum, dupa intrarea in Parlament pe listele PSD – partid membru al Internationalei Socialiste – sa se revendice la doctrina populara si conservatoare. Curios, nici aceasta cosmetizare de nume nu a fost contestata”. Ciuhandu a precizat ca PPRM nu are nici o sansa de a deveni membru PPE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă