16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSportPonta şi Mesterhazy: E periculoasă încercarea de a declanşa, electoral, un fals...

Ponta şi Mesterhazy: E periculoasă încercarea de a declanşa, electoral, un fals conflict interetnic

Preşedintele PSD Victor Ponta şi liderul socialiştilor ungari Attila Mesterhazy apreciază, într-o declaraţie comună, că este periculoasă „încercarea de a declanşa, în scopuri electorale, un fals conflict interetnic” într-o zonă cu progrese semnificative privind respectarea drepturilor minorităţilor, potrivit Mediafax.

Conform unui comunicat transmis de PSD, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi liderul socialiştilor maghiari, Attila Mesterhazy, au adoptat, joi, la Bruxelles, o declaraţie comună „de condamnare a exacerbării naţionalismului de către dreapta populistă din România şi Ungaria”.

„Este foarte periculoasă încercarea de a declanşa, în scopuri electorale, un fals conflict interetnic într-o zonă în care s-au înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii în privinţa respectării drepturilor minorităţilor. Declaraţiile incitatoare ale unor membri ai Guvernului Ungariei, proiectele haotice de reorganizare administrativă ale Guvernului României şi demersurile tot mai agresive pentru separatism pe criterii etnice ale unor extremişti maghiari din România ameninţă armonia interetnică şi impun false priorităţi pe agenda publică, în detrimentul problemelor reale şi dureroase cu care se confruntă cetăţenii din cele două ţări, indiferent de naţionalitate, din cauza politicilor antisociale ale celor două guverne ale dreptei populiste”, se arată în declaraţia dată publicităţii de Victor Ponta şi Attila Mesterhazy.

Potrivit sursei citate, cei doi lideri au lansat un apel către cetăţenii români şi maghiari de „a nu cădea în capcanele întinse de Traian Băsescu, Viktor Orban şi Laszlo Tokes”, aceştia fiind calificaţi în comunicat drept „lideri extremişti gata să calce în picioare, fără scrupule, valorile europene, pentru a-şi asigura supravieţuirea politică”.

„Românii şi maghiarii sunt parteneri în Europa Unită, iar preocuparea esenţială a unor oameni politici responsabili trebuie să fie construirea societăţii tolerante, echitabile şi prospere pe care o doresc, deopotrivă, compatrioţii noştri. Condamnăm ferm orice tentativă de distrugere a bunei cooperări între cele două ţări, aşa cum a fost consolidată de guvernele socialiste ce au întins punţi de înţelegere acolo unde o dreaptă iresponsabilă a încercat şi, din păcate, încă încearcă să semene vrajba pentru a culege voturi”, au declarat Victor Ponta şi omologul său maghiar, Attila Mesterhazy, reuniţi la Bruxelles la conferinţa liderilor socialiştilor europeni.

Preşedintii PSD şi MSzP au decis, în acest sens, întărirea colaborării între cele două partide şi o mai strânsă coordonare a acţiunilor antiextremiste, se mai arată în comunicatul PSD.

Cele mai citite

Febra aurului atinge temperaturi istorice

Metalul prețios a ajuns la cea mai ridicată cotă din istorie: 373 de lei pentru un gram de aur Aurul este considerat un metal sigur,...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...

Ucrainenii fac prăpăd în depozitele de muniții ale Rusiei

Lovituri aeriene ucrainene au vizat două depozite militare din sudul şi vestul Rusiei, folosite în special pentru stocarea de muniţie, în timpul nopţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă