Premierul Victor Ponta a afirmat joi seară că pe 23 mai va merge, probabil, preşedintele Traian Băsescu la Bruxelles, menţionând că până la Consiliul European din 28 iunie va trebui să se stabilească din punct de vedere constituţional cine are mandat să reprezinte poziţia României, potrivit Agerpres.
„Eu aştept să văd, pentru că primul Consiliu European este pe 28 iunie. Pe 23 mai este o întâlnire informală, convocată în special la solicitarea lui Francois Hollande (preşedintele Franţei – n.r.), preşedinte de centru-stânga, pentru a se discuta despre ce facem la Tratatul fiscal pentru că adăugăm chestii economice şi sociale. Ce poate domnul Băsescu să discute seara pe această problemă?”, a declarat Ponta, pentru România Tv, referitor la cine va reprezenta România la Bruxelles.
El a afirmat că, probabil, pe 23 mai va merge preşedintele Traian Băsescu la Bruxelles. „Nu, probabil va merge domnul Băsescu. Pe 23 eu nu cred oricum că pot să particip, dar Consiliul European este pe 28 iunie. Eu cred că până pe 28 iunie trebuie să stabilim pe plan intern cine participă şi cu ce mandat”, a completat Ponta, întrebat dacă el va merge pe 23 mai la Bruxelles.
Şeful Executivului a menţionat că preşedintele Băsescu va merge pe 23 mai la Bruxelles fără niciun fel de mandat de la Guvern, ci „pe mandatul domniei sale”. „Cred că trebuie să stabilim din punct de vedere constituţional şi legal cine are mandat şi care reprezintă poziţia României, pentru că nu poţi să te reprezinţi pe tine în Consiliul European, ci trebuie să prezinţi o poziţie a ţării”, a explicat Ponta.
Premierul a susţinut că şeful statului are o problemă de orgoliu cu privire la reprezentarea României în Consiliul European. „În ceea ce mă priveşte, consultându-mă atât cu Guvernul, cu cei care ne susţin, cât şi cu Parlamentul, o să-mi spun punctul de vedere pe care vi l-am spus în această seară, după care sigur, prin nişte mecanisme constituţionale – nu vreau să le anticipez în acest moment – cred că trebuie să stabilim. Deocamdată, pentru domnul Băsescu este o problemă de orgoliu. El vrea să arate că ‘domne, am pierdut Guvernul, am pierdut Parlamentul, dar lăsaţi-mi şi mie chestia asta să mă duc la Bruxelles'”, a adăugat Ponta.
Premierul a afirmat că pentru el prezenţa la Bruxelles este o problemă de funcţionare şi de reprezentare a României în Europa. Potrivit lui Ponta, dacă preşedintele ar avea un mandat de la Guvern şi de la Parlament, atunci s-ar putea duce el la Consiliul European, altfel prezenţa sa ar fi „doar un simplu act de orgoliu”. „Dacă domnul preşedinte se duce şi nu are sprijin pentru măsurile pe care le propune în Consiliu, iar dacă noi ne ducem mereu la Guvern, iar după aceea la forul care ia decizia, Consiliul European, nici nu ştim ce se întâmplă, lucrurile nu funcţionează”, a spus Ponta.
El a reiterat faptul că a fost o anomalie că preşedintele Băsescu a avut doi premieri, după Călin Popescu-Tăriceanu, care au cedat atribuţiile lor, adăugând că a fost un drept „uzurpat” de la fostul prim-ministru Emil Boc. „Nu am în niciun caz o problemă de orgoliu sau de carieră politică cu cine merge la Consiliul European. Eu sper să nu o luaţi ca pe o chestie de aroganţă, că nu asta este: eu cred că voi ajunge să particip la Consiliul European. Dacă nu acum, în iunie, la un moment dat o să merg. Am văzut atacurile, cam mitocăneşti aşa, ale unora dintre purtătorii de cuvânt ai preşedintelui şi nu am de gând să răspund în acelaşi fel”, a afirmat Ponta.
El a subliniat că în Constituţia României nu există nicio prevedere care să spună că şeful statului reprezintă ţara în structurile europene. „Ce spune regulamentul Consiliului European? Spune aşa: fiecare stat membru este reprezentat de şeful de stat sau de şeful de guvern. Aici, Constituţia României nu spune altceva decât să ne luăm după reglementarea europeană”, a completat Ponta.
Potrivit lui Ponta, în practica europeană, cu excepţia preşedintelui francez, majoritatea statelor membre sunt reprezentate în Consiliul European de prim-miniştri.
El a afirmat că ar fi „pierdere de timp”, dacă preşedintele ar susţine o anumită poziţie la Bruxelles, iar Guvernul nu ar fi de acord. „În niciun caz nu o să începem să mergem amândoi la Bruxelles, cu două avioane diferite cum s-a mai întâmplat nu doar în România, ci s-a mai întâmplat şi în alte ţări. (…) Prim-miniştrii discută probleme de Guvern acolo, nu de tratate internaţionale. Eu, în niciun caz, nu voi face de râs România să mergem diferit, să ne luptăm la uşă”, a mai spus Ponta.