Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că delimitarea colegiilor electorale nu va fi modificată pentru alegerile parlamentare din toamnă, potrivit Mediafax.
El a făcut aceste declaraţii la dezbaterea „Votul este totul? Reforma electorală între recomandările internaţionale şi imperativul politic”, organizată de Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte.
Victor Ponta a arătat că este „prea târziu” să se modifice colegiile uninominale, acesta adăugând că orice schimbare ar fi „criticabilă”.
„Opinia şi opţiunea noastră, care ţine cont de momentul întârziat, este de a nu ne atinge de colegiile actuale”, a ţinut să precizeze prim-ministrul.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, în 17 februarie, că a actualizat delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi a trimis la Monitorul Oficial, spre publicare, hotărârea pentru aprobarea acestei actualizări.
AEP menţiona atunci, într-un comunicat, că, potrivit dispoziţiilor art. 12 alin. (2) din Legea nr.35/2008, actualizarea delimitării colegiilor uninominale se realizează de către Autoritatea Electorală Permanentă: anual – în cazul în care au apărut modificări în structura, denumirea sau rangul unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv după fiecare recensământ al populaţiei (cu cel puţin 12 luni înainte de alegerile parlamentare la termen).
Conform sursei citate, actualizarea curentă a colegiilor uninominale nu a avut în vedere modificarea limitelor acestora, ci numai includerea, acolo unde a fost cazul, a elementelor redenumite, a celor omise sau nou-înfiinţate.
Prin publicarea informaţiilor actualizate, AEP a încercat să evite nearondarea, conform cerinţelor legale, a celor aproximativ 2.500 de elemente teritoriale omise sau nou-înfiinţate (artere de circulaţie, tronsoane ale acestora, imobile) la secţiile de votare ce urmează a fi organizate la alegerile parlamentare din anul 2012, respectiv menţinerea erorilor de tip/denumire a elementelor teritoriale incluse în H.G. nr. 802/2008, se mai arăta în comunicat.
AEP menţiona că în procesul de elaborare a Hotărârii au fost consultate 26 de primării de municipii reşedinţă de judeţ, 6 primării de sector din municipiului Bucureşti şi au fost solicitate tuturor instituţiilor prefectului din ţară nomenclatoarele stradale ale unităţilor administrativ-teritoriale.
AEP amintea că prima delimitare a colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a fost realizată potrivit dispoziţiilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu modificările şi completările ulterioare, prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 802/2008 în conformitate cu Hotărârea Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului nr. 1/2008 (comisie parlamentară special constituită pe baza proporţionalităţii reprezentării parlamentare).
Ulterior adoptării H.G. nr. 802/2008 au fost constatate erori constând în omiterea arondării unor artere ori segmente ale acestora, imobile, numere administrative, precum şi în scrierea greşită a denumirii acestora. O parte dintre aceste situaţii au fost remediate prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a unor rectificări privind delimitarea colegiilor uninominale din 22 de circumscripţii electorale. Totodată, ca urmare a operaţiunilor de actualizare a denumirii arterelor şi a numerotării clădirilor, inclusiv cele recente privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011, în unele unităţi administrativ-teritoriale s-au făcut multe modificări, îndeosebi în ceea ce priveşte nomenclatorul arterelor, preciza AEP.