11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportPonta îi răspunde lui Băsescu pe tema CNE: Chinezii au tehnologie, cel...

Ponta îi răspunde lui Băsescu pe tema CNE: Chinezii au tehnologie, cel care vorbeşte a rămas în urmă

Chinezii pot produce exact aceeaşi tehnologie care este la centrala nuclearo-electrică (CNE) de la Cernavodă, iar „cel care vorbeşte contrariul a rămas în urmă”, a afirmat premierul Victor Ponta, după ce preşedintele Traian Băsescu a arătat că România şi China au tehnologii diferite în domeniu, scrie Mediafax.

„Eu refuz să abandonăm grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, cum probabil ne sugerează alţii. Povestea aia că chinezii nu pot spre că s-a lămurit, chinezii au tehnologie, au parteneriat cu CANDU din 2009 şi vin săptămâna viitoare, pot să producă exact tehnologia care este la Cernavodă”, a spus Ponta.

El a susţinut că alte declaraţii contrare acestei idei reprezintă dezinformări, iar „cel care vorbeşte a rămas în urmă”.

Citeşte şi Ponta: Negocierile pentru Roşia Montană vor fi finalizate până în septembrie

În urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu a declarat, că turneul premierului Victor Ponta în Asia a fost „catastrofal ca imagine şi eficienţă” şi că acesta ar fi trebui să ştie înainte să propună investitorilor chinezi să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă că România şi China au tehnologii diferite.

„Te duci în China. «Vrem să ne faceţi reactoare». Măi omule, câtă minte trebuie să-ţi lipsească, ca să nu înţelegi că avem tehnologii diferite? China utilizează uraniu îmbogăţit, iar România utilizează uraniu neîmbogăţit. China dacă ţi le-ar face, deşi nu o să vedem reactoare construite de China în România, dar, prin absurd, să spunem că Ponta a fost atât de convingător, că de mâine năvălesc chinezii şi ne construiesc reactorul 3 şi 4. Suntem dependenţi de importul de combustibil, pentru că România nu produce uraniu îmbogăţit, iar a produce uraniu îmbogăţit e o poveste întreagă. 20 de ani de acum înainte, dacă am începe azi, probabil am ajunge să-l producem”, a argumentat Băsescu.

Anterior, premierul Ponta anunţase că reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă.

Citeşte şi  Băsescu: Turneul lui Ponta în Asia, CATASTROFAL

Amplasamentul CNE Cernavodă a fost conceput iniţial să găzduiască cinci reactoare tip CANDU 600, fiecare dintre ele estimate la o putere instalată brută de peste 700 MW. Construcţia a fost începută simultan la cele cinci unităţi, strategie care a fost schimbată la începutul anilor ’90 pentru ca unităţile să se finalizeze pe rând. Unităţile 1 şi 2 au intrat în exploatare comercială în anul 1996, respectiv anul 2007.

În prezent, pentru Unitatea 3 de la CNE Cernavodă, atât lucrările de construcţii civile nucleare, cât şi cele clasice sunt realizate în proporţie de 52%, iar lucrările de construcţii hidrotehnice, alimentări cu apă şi canalizare, în proporţie de 49%. Pentru Unitatea 4, construcţiile civile sunt realizate în proporţie de 15%.

Un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză şi prezentat recent arată că punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului.

Cele mai citite

Lionel Messi și Luis Suarez deschid ușa pentru Neymar la Inter Miami! „Știm cine este și ce poate”

Neymar, fostul coechipier al lui Lionel Messi și Luis Suarez la Barcelona, își exprimă dorința de a reface celebrul trio MSN, iar cei doi...

Prețurile apartamentelor vechi din București au crescut cu 8,6% în decembrie 2024

Inflația, criza politică și scăderea ofertei de locuințe noi au dus la creșterea prețurilor. În luna decembrie 2024, prețurile apartamentelor vechi au înregistrat un...

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4% în decembrie 2024 față de anul anterior

În luna decembrie 2024, înmatriculările de autoturisme au avut o creștere de 23,9% față de aceeași perioadă din 2023, iar comparativ cu noiembrie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă