Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a transmis vineri, o scrisoare şefului delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, prin care cere o poziţie publică legată de modul în care actuala guvernare gestionează procesul de restructurare a companiilor de stat, informează un comunicat al PSD.
Liderul PSD prezintă situaţia de la Complexul Energetic Rovinari, invocând o decizie de a se înfiinţa o direcţie specială în fruntea căreia a fost angajat şeful UNPR Gorj, Marius Vlaicu.
„În timp ce complexurile energetice duc lipsă de personal de execuţie specializat, politicul decide înfiinţarea unei întregi direcţii şi numirea în fruntea sa a unui politician, pe un salariu uriaş. Marius Vlaicu va încasa un salariu de aproximativ 12000 de RON pe lună (adică, o sumă în jurul a 4000 de dolari). Aceasta, în condiţiile în care, de la Complexul Rovinari, au fost concediaţi, în ultimii doi ani, aproximativ 500 de angajaţi, după cum urmează: în anul 2009 – 200 de angajaţi; în anul 2010 – 200 de angajaţi; iar în anul 2011 – 67 de angajaţi, fără ca procesul să se fi încheiat”, i-a scris Ponta lui Franks.
Preşedintele PSD susţine că direcţia nou înfiinţată, dincolo de cheltuielile pe care le presupune această decizie, are exact aceleaşi atribuţii cu cele ale Serviciului de Achiziţii Terenuri din cadrul complexului energetic.
„În aceste condiţii, consider că nu poate fi trecută cu vederea natura pur politică a deciziei luate de conducerea complexului de la Rovinari. Apreciez că această decizie contravine direct angajamentelor asumate de Guvernul României în faţa FMI şi arată dubla măsură a actualei puteri în problema reducerii cheltuielilor bugetare”, a precizat Victor Ponta, solicitând o poziţie publică legată de modul în care actuala guvernare gestionează procesul de restructurare a companiilor de stat.
„Subliniez încă o dată faptul că discuţiile pe care Uniunea Social Liberală le-a avut cu reprezentanţii FMI pe această temă au fost mereu utile şi, totodată, văd ca fiind necesară continuarea lor. Tocmai în lumina acestui dialog, vă înaintez, de fapt, solicitarea de faţă. Sunt sigur că înţelegeţi faptul că, în vremurile dificile pe care românii le traversează, astfel de situaţii sunt în măsură să le amplifice nemulţumirea şi neîncrederea în factorii de decizie politică. Oamenii nu simt că Guvernul este solidar cu ei în această perioadă atât de grea. În lipsa unei reacţii a reprezentanţilor FMI, putem concluziona că aceste decizii sunt acceptate tacit de Fondul Monetar Internţional. În aceste condiţii, ar deveni lipsit de legimitate orice demers de reducere a cheltuielilor bugetare, promovat de Guvern şi încurajat de FMI”, i-a scris Ponta lui Franks.