21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportPonta cere miniştrilor să comunice un grad de absorbţie al fondurilor de...

Ponta cere miniştrilor să comunice un grad de absorbţie al fondurilor de coeziune de 20%, deşi el este de 9,72%

Premierul Victor Ponta, în cadrul şedinţei de Guvern de marţi dimineaţa, le-a atras atenţia membrilor Executivului asupra absorbţiei fondurilor europene şi a bugetului pentru 2014-2020.

„O să va rog pe toţi miniştrii să comunicaţi foarte corect situaţia actuală pentru că pe la televiziuni toată lumea îşi dă cu părerea după ureche. Aveţi obligaţia să vorbiţi tot timpul în termeni reali şi în cifre reale. Rog Ministerul Afacerilor Europene să dea datele simple. În ceea ce priveşte plăţile directe în Agricultură în fiecare an gradul de absorbţie este 100%. Politica de Dezvoltare Rurală, o altă componenţă importantă, este de 50% până în acest moment, iar la Politica de Coeziune, din cele 19 miliarde de euro alocate României pentru 2007-2013, până în acest moment au intrat, şi mi-a confirmat-o chiar domnul Gheorghe Gherghina (n.red.secretar de stat în Ministerul Finanţelor), patru miliarde de euro. Patru din 19 nu ies 10% pe nicio matematică. Patru din 19 înseamnă 20% şi tot e puţin, foarte puţin. Vă rog să comunicaţi corect şi să nu lăsaţi minciunile repetate, cum că România are sub 10% şi atunci nu trebuie să mai primească nimic”, a spus Ponta, potrivit HotNews.ro.

Agenţia de presă, informează, de asemenea, că pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene este prezentat lunar stadiul absorbţie fondurilor europene. La data de 31 octombrie, gradul de absorbţie, adică plăţile de la CE, era de 9,72%. Mai precis, 1,86 miliarde de euro. Plăţile interne sunt, într-adevăr, de 20,7%, adică vreo 19,9 miliarde de lei, ceea ce înseamnă chiar peste 4 miliarde de euro. Însă, nu aceasta este cifra care reprezintă gradul de absorbţie.

„La momentul preluării guvernării România avea, într-adevăr, sub 10%, însă pe baza a ceea ce am reuşit în această toamnă, acceptarea corecţiilor financiare şi îndreptarea acelor neregularităţi constatate în perioadă 2009-2011, a făcut că la sfârşitul acestui an să reincepem trimiterea de cereri de decontare pentru POS DRU, pentru Programul Operaţional Regional, unde Ministerul Dezvoltării a îndreptat, în această vară, toate lucrurile greşite din 2009-2011, şi pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Unde e greu să facem ce e de făcut în acest an este Programul Operaţional de Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii, unde, de asemenea sunt probleme grave din 2009-2011”, a mai spus Ponta.

Pe de altă parte, premierul le-a explicat miniştrilor că activitatea Guvernului din ultimele luni va permite deblocarea fondurilor europene.

„Putem vorbi despre deblocarea programului POSDRU, dar şi a fondurilor pentru programul sectorial de mediu”, a precizat prim-ministrul.

Totodată, Ponta a subliniat că fiecare ministru trebuie să îşi desfăşoare în continuare activitatea chiar dacă se află în campanie electorală.

„Anul 2014 este un orizont mult peste disputele actuale de campanie electorală, dar cred că ce se întâmplă după 2014 şi până în 2020, atât cu fondurile pe care le vom primi pentru politica agricolă comună, cât şi cele pentru coeziune influenţează viaţa fiecărui cetăţean român (…) Vreau să amintiţi de fiecare dată că România a cerut mai mult chiar decât a fost trecut în propunerea Comisiei Europene, dar propunerea, susţinută şi de Parlamentul European, este una corectă”, a spus Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de marţi a Guvernului.

El a reluat ideea că, în 2014, dată de la care este calculat bugetul din partea UE, preşedintele Traian Băsescu se va afla la pensie, iar indiferent de rezultatul alagerilor din decembrie, Guvernul trebuie să atragă cât mai mulţi bani de la UE, deoarece sunt importanţi pentru „noi toţi”.

Cele mai citite

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă