UPDATE Grupul parlamentar PP-DD a părăsit plenul. Politicienii au afişat pancarde cu diverse mesaje împotriva USL: „Faţă descentralizare, verso baronizare”, „Buget mic la sănătate, medici în străinătate”, „USL pe harta ta nu există Moldova”, „România pentru guvernanţi, doar o masă de votanţi”.
„Suntem nevoiţi să ne retragem pentru a manifesta dezaprobarea noastră faţă de ceea ce se întâmplă pe scena politică românească”, a declarat unul dintre liderii PP-DD.
–
UPDATE: Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că partidul pe care îl conduce va vota contra bugetului propus de Cabinetul Ponta.
Citeşte şi: Blaga: Avem de ales între două căi. Prima duce direct în picaj, dacă aprobaţi bugetul guvernului Ponta
––
Cele două camere ale Parlamentului au început, marţi, dezbaterea proiectului de buget pe 2014. Premierul Victor Ponta a prezentat bugetul pentru anul viitor.
„Rog toţi parlamentarii României care consideră că este nevoie de creşterea pensiilor, mărirea salariului minim, subvenţii, autostrăzi în Transilvania sau alte regiuni, de stabilitate fiscal-bugetară şi politică… Bugetul este aşteptat de fiecare dintre cetăţenii României, cred că aici, în Parlament, este locul în care trebuie să se poarte toate discuţiile, chiar şi polemice, pe această temă, însă vreaă su vă rog ca la finalul acestor dezbateri să vă gândiţi că în afara acestei clădiri sunt 20 milioane români care aşteaptă creşterea pensiilor, sprijinul pentru viaţa lor de zi cu zi şi, după ce se epuizează bătăliile politice obişnuite, să avem aprobată, promulgată şi posibil de aplicat această lege care va face viaţa românilor mai bună”, a spus Ponta parlamentarilor.
Premierul a declarat că acele critici legate de bugetul prea mare acordat autorităţilor locale, formulate inclusiv de preşedintele Traian Băsescu, nu reprezintă un argument valabil atât timp cât fostul guvern a asigurat alocaţii mult mai mari pentru administraţia locală şi care s-au dovedit chiar insuficiente.
Ponta a mai afirmat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu încearcă să şantajeze Parlamentul şi Guvernul ca să nu înfiinţeze comisia de anchetă Călăraşi. Premierul susţine că este prima dată când preşedintele îşi foloseşte în mod clar funcţia ca să blocheze un proiect al Guvernului.
„Avem capacitatea bugetară şi financiară de a ţine lucrurile în mână. O să trecem şi peste această criză”, a precizat Ponta. Traian Băsescu a declarat, luni seară, că nu aprobă memorandumul trimis de Guvern către Preşedinţie pentru aprobare, din cauza accizei la carburanţi.
„Vreau să fim totuşi raţionali şi să nu intrăm în panică. Bugetul se votează, intră acum, în discuţia Parlamentului, în condiţiile negociate de noi cu FMI şi CE. Adică ne ţinem de cuvânt şi aşa e normal şi se va vota în toate datele sale negociate de Guvern cu instituţiile internaţionale”, a spus Ponta.
El a precizat că, după ce va fi votat de Parlament, bugetul pe 2014 va pleca la preşedintele Traian Băsescu, pentru promulgare. „O să vedem dacă pentru prima dată în 24 de ani preşedintele nu va promulga bugetul, nu vreau să anticipez”, a spus Ponta.
Premierul a precizat, răspunzând unei întrebări, că articolul care prevede că încasările din accize se constituie ca venituri la stat şi vor merge la autostrăzi va rămâne în proiectul de buget.
La dezbaterile generale asupra bugetului Guvernul are timp de intervenţie de 50 de minute, iar grupurile parlamentare au în total 98 de minute, astfel: PSD- 40 de minute, PNL- 25 de minute, PDL – 12 minute, PPDD – 7 minute, UDMR – 4 minute, PC – 5 minute, iar minorităţile -3 minute.
Pentru fiecare articol din proiect sunt alocate câte 5 minute de dezbateri şi câte un minut de fiecare amendament, iar pentru dezbaterile anexelor se alocă 20 de ore.