» Desi Traian Basescu avertiza initial ca dezbaterile asupra legii bugetului, esentiala pentru banii de la FMI, trebuie sa inceapa pe 4 sau 5 ianuarie, discutiile din Parlament au fost amanate pana dupa sarbatori.
» Premierul Emil Boc (PDL) a dat ca termen jumatatea lunii ianuarie, iar presedintele Camerei, Roberta Anastase (PDL), a spus ca dezbaterile si votul trebuie sa aiba loc pana pe 16 ianuarie.
» PSD, aflat in opozitie, nu exclude ca discutiile legate de buget sa se extinda chiar si dupa 20 ianuarie, cand delegatia FMI se va afla deja la Bucuresti.
Guvernul a transmis parlamentului pe 24 decembrie proiectul de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, dar membrii Birourilor Permanente ale celor doua Camere n-au reusit sa ajunga la un compromis cu privire la calendarul votului in Parlament. Presedintele PDL al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, spune ca votul in plen trebuie sa aiba loc pana pe 16 ianuarie. Reprezentantul PSD Valeriu Zgonea declara insa ca timpul este mult prea scurt, ca deputatii au nevoie de timp sa dezbata bugetul in comisii si sa depuna amendamente si ca un termen realist ar fi abia 20 ianuarie.
La Senat, presedintele Mircea Geoana a mers si mai departe, dand de inteles ca nu ar fi foarte grav daca legea bugetului nu va fi fost deja adoptata inainte de sosirea in Romania a misiunii de evaluare a FMI (21-28 ianuarie). "La modul real, nu este un capat de tara daca in saptamana in care stau la Bucuresti, pe 21-28, se intampla un decalaj de doua-trei zile; nu este o chestiune care sa deraieze in mod fundamental discutia pentru ca ei (misiunile internationale – n.r.) trebuie sa se bazeze pe un buget aprobat si publicat in Monitorul Oficial", a declarat Mircea Geoana, citat de NewsIn.
Teoretic, in fiecare an legea bugetului trebuie transmisa Parlamentului inca de la 15 octombrie. Aceasta este insa una dintre regulile cel mai putin respectate in Romania, chiar si in ani mai putin agitati din punct de vedere politic decat 2009. Caderea Guvernului Boc si prelungirea ulterioara a crizei politice au facut insa imposibila trecerea bugetului prin Parlament, desi urmarea s-a dovedit foarte costisitoare pentru Romania.
O delegatie a FMI s-a aflat la Bucuresti la inceputul lunii noiembrie, pentru a analiza perspectivele acordarii in decembrie a celei de-a treia transe a imprumutului, in valoare de 1,5 miliarde de euro. Conditiile in discutie vizau aplicarea legilor salarizarii unice si a restructurarii agentiilor guvernamentale si adoptarea legii bugetului. Reprezentantii FMI au plecat insa imediat ce presedintele Traian Basescu a ales sa nominalizeze drept premier un al doilea politician fara nici o sansa de a obtine votul Parlamentului, in persoana lui Liviu Negoita. In replica, Parlamentul a apelat la un artificiu legislativ, cerand Guvernului interimar sa-i trimita legea bugetului spre adoptare. Traian Basescu s-a opus insa acestei solutii: "Daca acesti oameni isi imagineaza ca fac din presedinte un partener al jocului lor de a tine pentru Romania un guvern fara puteri depline, se insala, eu nu voi intra in jocul lui Voiculescu si al lui Hrebenciuc". Presedintele Basescu a promulgat totusi aceasta lege, cu cateva zile inainte de turul al II-lea al prezidentialelor, dar Guvernul Boc a omis sa o transmita imediat Parlamentului. Intre timp insa, transa a treia din imprumut a fost amanata pana in primavara, iar Romania a fost nevoita sa se imprumute cu dobanzi mult mai mari de la banci comerciale.
O data cu reinstalarea in functie, Traian Basescu a vorbit insa despre un calendar foarte strict legat de aspectele financiare. Dupa consultarile de la Cotroceni pentru alcatuirea noului Cabinet, el a spus ca acesta trebuie sa intre cat mai repede in functiune, "in asa fel incat, incepand cu data de 4 sau 5 ianuarie, Parlamentul sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe data de 16 sa avem bugetul aprobat. Numai cu bugetul de stat aprobat, aprobat de Parlament, putem solicita prezenta Uniunii Europene, a Fondului si a Bancii Mondiale pentru evaluare". Miza acestor evaluari ar fi ca acele 1,5 miliarde amanate si cele 820 miliarde euro reprezentand transa a patra din acordul cu FMI sa ajunga in Romania in acelasi timp, adica in martie.
Proiectul de buget, semnat de ministrul de Finante Vladescu, ia in calcul o crestere economica de 1,3%, o inflatie de 3,7% si propune reducerea ratei somajului de la 7,8%, in acest an, la 7,3%, adica 645.000 de persoane. Cat despre trecerea bugetului prin Parlament, Guvernul Boc ar putea avea unele emotii. PDL si aliatii sai au numai trei voturi in plus fata de minimul necesar si, odata inlaturat spectrul anticipatelor, parlamentarii s-ar putea dovedi mai greu de convins. PSD ar putea negocia anumite amendamente cu Guvernul, dar va profita, probabil, din plin de prognozatele proteste sindicale. Cartel Alfa si BNS au anuntat deja declansarea de actiuni de protest. PNL a anuntat insa ca nu se va opune oricarei initiative guvernamentale doar pentru ca se afla in opozitie.