3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportPoliticieni despre euroalegeri

Politicieni despre euroalegeri

Fruntasi ai principalelor partide politice au raspuns intrebarilor "Romaniei libere", evaluand posibilele rezultate pe care le-ar obtine la scrutinul de duminica, dar si eventualele consecinte pe care le-ar putea suporta aceste formatiuni in cazul unor esecuri. In interiorul PSD se pun deja in discutie locul si rolul pe care ar trebui sa le joace Mircea Geoana si Ion Iliescu in perspectiva alegerilor generale de anul viitor. PNL, parte a unui guvern minoritar, are la randul sau probleme de reprezentativitate, care s-ar putea agrava, iar PD continua sa se bazeze pe credibilitatea presedintelui pentru a-si creste scorul electoral.

Victor Ponta,
vicepresedinte PSD:

"Multe din ideile colegilor mei sunt impotriva PSD, asta ma deranjeaza foarte tare."

» Care sunt asteptarile PSD referitoare la scorul de la alegerile europarlamentare?
Daca se poate sa ne tinem cele 12 locuri pe care le avem acum, cred ca ar fi foarte bine.

» In functie de numarul de locuri pe care il va obtine PSD in Parlamentul European, va fi pusa in discutie pozitia presedintelui Geoana, avand in vedere ca printre social-democrati subiectul este de actualitate?
stiu. Sincer, nu vreau sa ma amestec in aceste discutii. Nu astept pe nimeni la colt. Pierdem sau castigam ca partid.

» Totusi, daca PSD nu va avea un scor multumitor, situatia dlui Geoana nu va fi una mai delicata?
Nu sunt eu in masura sa judec asta. Nu fac parte nici dintre intimii d-lui Geoana, dar nici dintre contestatarii sai.

» Ce pierde si ce castiga PSD prin sustinerea votului uninominal, mai ales ca mesajul partidului in aceasta privinta nu este unul unitar, cata vreme Ion Iliescu socoteste ca uninominalul este de sorginte dictatoriala?

Consider ca uninominalul e un lucru foarte bun pentru Romania si pentru PSD. Teama mea este ca, pe de o parte, nu vor veni 50% dintre romani sa voteze la referendum, deci varianta PSD sustinuta de Traian Basescu va muri, si in acelasi timp varianta Pro Democratia, aprobata de Parlament in unanimitate, inclusiv de PD, va avea aceeasi soarta deoarece presedintele o va contesta in toate felurile si va trage de timp.

» La alegerile din 2008, Parlamentul va fi ales altfel decat pe lista?
Din pacate, pentru mine, pentru PSD si pentru Romania, mi-e teama ca vom vota tot pe liste.

» In sondajele de opinie doar 9% dintre romani fac diferenta intre uninominalul lui Basescu si votul mixt pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Considerati ca a fost o deficienta de comunicare cu electoratul in aceasta privinta?
Ascultandu-l pe presedintele Basescu sau pe cativa lideri de partid sau pe multi dintre parlamentari, imi dau seama ca nici ei nu stiu diferentele. Mi-a luat mult timp sa imi conving colegii ce inseamna sistemul Pro Democratia si ce inseamna sistemul majoritar propus de PSD si tot nu am reusit in totalitate. Sunt niste chestiuni tehnice.

» Care dintre colegi au fost mai greu de convins?
Intotdeauna vor fi oameni care chiar nu stiu, dar sunt dispusi sa inteleaga, si vor fi oameni carora atunci cand le explici ca e zi afara tot iti vor spune ca e noapte.

» Pe dl Iliescu l-ati convins?
Dl Iliescu e din cealalta categorie, care e capabila si intelege foarte bine, mai ales pe baza experientei pe care o are…

» In ce masura faptul ca Ion Iliescu face opinie separata de partid ajuta PSD-ul?

Nu sunt eu in masura sa vorbesc de opinii separate. E treaba presedintelui.

» Dar nu va afecteaza?
Multe dintre ideile colegilor mei sunt impotriva PSD, asta ma deranjeaza foarte tare.

» La care idei va referiti?
La modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala. Au fost niste idei foarte proaste. Acum doua saptamani am iesit public si am spus ca nu sustinem acele modificari si nici pe autorul modificarilor. Nu am reusit sa stingem focul, ci dimpotriva, si acum tot despre asta se discuta. I-am mai dat un prilej lui Traian Basescu sa ne acuze in public.

» Sunteti de parere ca PSD va fi taxat de electorat din cauza scandalului generat de amendamentele aduse Codului penal?

Va avea repercusiuni mult mai grave. Daca ne taxeaza pe noi sau pe un alt partid nu e nici o problema. Efectul grav este ca si procentul acela de 20% din oameni care mai aveau incredere in justitie se va injumatati.

 

Crin Antonescu,
vicepresedinte PNL:

"Se poate vorbi, in cazul unui scor foarte prost, de demisia intregului Guvern."

» Cat estimati ca va castiga PNL la europarlamentare?
Ca procent, PNL mizeaza pe un scor de peste 15%.

» Este posibila o remaniere guvernamentala in cazul in care se obtin mai putin de 15% la alegeri si in conditiile in care PNL si UDMR au o sustinere de numai 25% in Parlament?
Ratiunile unei remanieri guvernamentale nu au de-a face cu scorul din niste alegeri. Se poate vorbi, in cazul unui scor foarte prost, de demisia intregului Guvern.

» Ar putea fi luata deci in calcul demisia intregului Guvern, avand in vedere lipsa de reprezentativitate?

Pana acum PNL a guvernat avand o pondere de 17% de voturi, deduse din Alianta D.A., dar cred ca in cazul unui scor de peste 15% nu se pune aceasta problema.

» Ce va face PNL in situatia in care legea prin care a fost adoptat sistemul mixt o sa fie retrimisa Parlamentului iar presedintele va refuza sa o promulge? Este un esec pentru PNL?
Nu are de ce sa fie un esec pentru PNL, iar daca referendumul va fi validat, se va tine cont de vointa electoratului si atunci grupul parlamentar liberal este dispus sa participe la redactarea unui asemenea proiect.

» In ultimele sondaje numai 9% dintre romani fac diferenta intre cele doua tipuri de scrutin. A fost o deficienta de comunicare din partea PNL faptul ca nu si-a promovat mai bine proiectul?
Impreuna cu Pro Democratia, am facut de cativa ani dezbateri pe acest subiect care in ultimul an s-au intensificat. O data cu adoptarea legii vom avea tot timpul sa discutam care sunt efectele ei.

» Nu vi s-ar parea normal ca electoratul sa le stie inainte de introducerea legii?
Probabil ca mai trebuie inca vreo zece ani pentru ca interesul electoratului fata de acest proiect sa duca de la 9 la 90%. Am facut si noi ce am putut. Daca nu sunt macar 50% care sa stie despre votul uninominal, sa nu-l mai facem?!

» Este posibila introducerea votului uninominal pana la alegerile parlamentare din 2008?
– Sigur ca este posibil. Singura modalitate in care nu vom avea un vot uninominal, intr-o forma sau alta, este ca referendumul sa nu fie validat, presedintele sa nu promulge proiectul asumat de Guvern, iar cand acest proiect ajunge in Parlament presedintele sa convinga, de pilda, PSD sa nu mai sustina o asemenea formula.

» In ce masura credeti ca electoratul liberal este de acord cu pozitiile antiamericane formulate de Bogdan Olteanu si sustinute de premierul Tariceanu?
Premierul nu a gresit pentru ca nu a facut nici un fel de declaratii ostile. Bogdan Olteanu a vrut sa faca o paralela intre perceptiile despre coruptie, nu l-a acuzat in nici un fel pe ambasadorul Taubman. PNL a fost si ramane cel mai proamerican partid din Romania.

» Cat de grav vor fi afectate rezultatele votului de scandalurile recente: Remes, Cioroianu, Chiuariu?

Eu cred ca rezultatele votului vor insuma si aceste greseli sau impresia creata de ele, dar vor insuma si ceva care exista: cresterea economica, a nivelului de trai, faptul ca s-au marit pentru prima data semnificativ pensiile, ca alocatiile bugetare in domenii ca educatia, transporturile, sanatatea au fost considerabil mai mari decat in alti ani.

» Marirea pensiilor nu a fost fortata de PSD?
Marirea pensiilor poate fi interpretata in fel si chip, dar e totusi un fapt pe care oamenii il vad: acela ca acest Guvern a luat aceasta decizie si a gasit resursele bugetare pentru a o face.

Emil Boc, presedintele PD:
"Vom castiga si alegerile locale, si pe cele generale, si in 2008 vom guverna singuri."

» Dle Boc, PD nu pare sa se fi implicat cu toate fortele in campania pentru referendum. De ce?
Noi am spus foarte clar, in toate manifestarile publice, ca suntem sustinatori ai votului uninominal propus de presedintele Romaniei. Din nefericire, n-am fost ajutati in campania de informare a cetatenilor de posturile publice de radio si televiziune, motiv pentru care i-am actionat in judecata.

» Eu ma refer la senzatia generala ca PD a stat cam deoparte in aceasta campanie, au lipsit mitingurile, panourile, clipurile etc., tot arsenalul de propaganda.
E o senzatie gresita, data de lipsa dezbaterilor in mass-media, dar sunt zeci de panouri care mobilizeaza cetatenii, avem milioane de materiale cu privire la votul uninominal. Ca in orice campanie, partea finala conteaza.

» Exista conflicte cu PLD? Presa a scris ca va sabotati reciproc. PD lanseaza mesajul "nu va rispiti voturile pe PLD", ei riposteaza spunand ca "nu se baga slugi la PD".
Din punctul de vedere al PD, nu exista nici un fel de tensiune, nici vorba de mesaj ca cetatenii sa nu dea voturile PLD. Am spus intotdeauna, dimpotriva, ca PLD este partenerul nostru, este singurul partid cu care avem un protocol de colaborare si pe care il respectam. Lista de semnaturi pentru motiunea de cenzura le sta la dispozitie, asa cum am promis. Fiecare are culoarul propriu pe care alearga si important este sa ne maximizam sansele.

» Din ce bazin electoral credeti ca vin voturile pentru PLD?
Din cel al PNL, cu siguranta. Aceasta este tinta lui politica.

» Si-a atins-o?
Vom vedea la alegeri, nu mai e mult.

» Va face presedintele campanie?

As fi ipocrit sa spun ca PD nu beneficiaza de imaginea presedintelui. Beneficiaza, asta e meritul nostru, ca am avut un presedinte de partid care a ajuns presedintele Romaniei.

» Pe ce scor mizati la europarlamentare?

Le vom castiga.

» Da, dar cu cat?
Vom vedea in 25 noiembrie.

» Credeti ca veti confirma rezultatele din sondaje?
Vom face tot ce ne sta in putinta. Dar sunt convins ca vom castiga si alegerile locale, si pe cele generale, si in 2008 vom guverna singuri, daca populatia ne sprijina.

» Si daca nu?
Vom castiga.

» Dar participarea la vot la referendum? Sondajele arata niste cifre nu tocmai bune. Ce strategie aveti daca referendumul nu e validat?

Suntem increzatori ca putem atinge pragul, depinde de mobilizarea partidului, care este in acest moment in vana. Eu am incredere in capacitatea romanilor de a intelege ca depinde doar de ei sa faca cea de-a doua revolutie politica in Romania, revolutia responsabilizarii clasei politice in fata cetatenilor.

» Insist, totusi, daca referendumul nu va fi validat, veti sustine formula de uninominal pe care guvernul si-a asumat raspunderea?
Noi nu ne-am opus niciodata votului uninominal, nu din cauza noastra nu s-a adoptat legea propusa de Pro Democratia in Parlament, ci din cauza PSD, PNL si UDMR. Astazi am oprit orice demers pana nu vedem rezultatul referendumului, adica vointa romanilor. Daca ei vor dori uninominalul cerut de presedinte, PD va depune un proiect de lege in concordanta cu vointa romanilor; daca referendumul nu va reusi, vom vedea in ce proportie s-au prezentat la vot, in ce proportie au spus "da" si "nu", si in functie de asta vom lua o decizie.

» De ce v-ati schimbat opinia in ce priveste formula de uninominal, mai intai ati sustinut varianta Pro Democratia, acum o sustineti pe cea a presedintelui?
Va spun clar, nu ne-am opus si am sustinut-o ca sa nu fim acuzati ca din cauza PD nu se adopta legea Pro Democratia. Daca ne-am fi opus, am fi avut obiectii si s-ar fi spus: vedeti, din cauza PD nu s-a adoptat legea, pentru ca presedintele sa faca referendum si sa ajute implicit PD in campania electorala.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă