1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportPlanurile USL, încurcate de Curtea Constituţională

Planurile USL, încurcate de Curtea Constituţională

Şansele ca USL să organizeze referendumul pentru modificarea Constituţiei o dată cu alegerile prezidenţiale se apropie de zero, din cauza unor termene legale care trebuie respectate, după publicarea deciziei CCR. 

Motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională (CCR) a acceptat noua lege a referendumului a apărut miercuri, 4 decembrie,  în Monitorul Oficial. Planurile USL de a cupla referendumul pentru revizuirea Constituţiei, cu un cvorum de 30%, cu alegerile prezidenţiale devin aproape imposibil de pus în practică.

Preşedintele Traian Băsescu are la dispoziţie zece zile pentru promulgarea legii şi a anunţat deja că va semna actul normativ abia la expirarea termenului. Preşedintele a afirmat că va ţine legea la Cotroceni „până în ziua a zecea, la ora 11.59“, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial cel mai devreme a doua zi. Astfel, legea ar urma să fie promulgată pe 14 decembrie şi să fie publicată în Monitorul Oficial din 15 decembrie. În vara acestui an, CCR a judecat o primă contestaţie a PDL şi a stabilit că pragul de validare la referendum poate intra în vigoare abia la un an de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. În aceste condiţii, legea va intra în vigoare pe 15 decembrie 2014.

Pe de altă parte, potrivit legii alegerilor prezidenţiale, data alegerilor se stabileşte în luna anterioară expirării mandatului preşedintelui. Cum mandatul lui Traian Băsescu expiră în 21 decembrie 2014, primul tur al prezidenţialelor poate fi organizat cel mai târziu pe 30 noiembrie 2014. Astfel, un referendum cu un prag de 30% este imposibil de organizat o dată cu primul tur.

 

Strategiile USL, greu de aplicat

Din zona USL au venit însă propuneri pentru organizarea referendumului o dată cu turul doi al prezidenţialelor. Senatorul PSD Ioan Chelaru susţine că  al doilea tur al prezidenţialelor ar putea fi organizat mai târziu de 15 decembrie 2014, dată la care noua lege a referendumului ar fi în vigoare. „Aici este vorba de o decizie a Guvernului. Dacă va exista voinţă politică, putem lăsa chiar şi trei săptămâni între primul şi al doilea tur al prezidenţialelor. Va fi o decizie politică“, a explicat senatorul PSD Ioan Chelaru. Aceeaşi variantă este îmbrăţişată şi de liberali. „Noi susţinem organizarea referendumului o dată cu alegerile prezidenţiale. Vom vedea cum va fi stabilit calendarul, evident că Traian Băsescu va încerca să amâne legea. Cel mai probabil se va merge pe organizarea o dată cu turul al doilea al prezidenţialelor“, afirmă Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL.

Pentru aceasta, USL ar trebui să modifice legea alegerilor prezidenţiale, care prevede că al doilea tur de scrutin se organizează la două săptămâni de primul.  Totuşi, acest scenariu este vulnerabil, neputând fi aplicat în cazul în care un candidat câştigă din primul tur. În plus, USL nu poate duce calendarul mai târziu de 21 decembrie, când expiră mandatul lui Traian Băsescu. Potrivit Constituţiei, mandatul preşedintelui este de cinci ani şi poate fi prelungit doar în caz de război sau de catastrofă. Cu alte cuvinte, USL ar trebui să organizeze un scenariu-blitz între 15 şi 21 decembrie: să ţină turul doi al prezidenţialelor, referendumul, să obţină validarea lor de către CCR şi depunerea jurământului de către noul preşedinte. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Horoscop 15 ianuarie 2025. Leii trebuie să își păstreze calmul

Horoscop 15 ianuarie 2025. Sfaturi utile pentru fiecare zodie, cu privire la cum să abordeze diferite provocări și cum să se pregătească pentru ziua...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...
Ultima oră
Pe aceeași temă