-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportPlanul PSD: Campanie cu activişti de bloc, telefoane şi Facebook

Planul PSD: Campanie cu activişti de bloc, telefoane şi Facebook

De la tinerii cu sau fără vârstă de vot până la pensionari, de la membrii cu funcţii la „simplii” activişti de bloc, tot poporul social-democrat, dotat cu telefoane de la centru, se va implica în lupta împotriva PDL. Nu scapă de campanie nici reţelele de socializare.

PSD va câştiga alegerile din 2012 şi are „ac de cojocul” democrat-liberalilor care vor să fraudeze alegerile, a fost mesajul triumfalist transmis de liderii PSD poporului social-democrat, adunat la Bucureşti pentru a pune cap la cap, timp de două zile, direcţiile de luptă electorală. Iar în fruntea oştilor pesediste a fost numit secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Dincolo de amănuntul că acesta s-a ocupat şi de partea tehnică a campaniei lui Mircea Geoană pentru prezidenţialele din 2009, interesantă este tactica gândită de Dragnea, sintetizată prin „cuvântul, cea mai importantă armă”. „Fiecare trebuie să devină militant indiferent de poziţia pe care o ocupă în partid. Toţi trebuie să ieşiţi din sediile de partid şi să vorbiţi cu oamenii. (..) O zi în care un membru nu vorbeşte cu un cetăţean este o zi pierdută”, le-a transmis Dragnea social-democraţilor.

În urmă cu câteva luni, acelaşi secretar general al PSD descria şi mai în amănunt tehnica pe care vrea să o implementeze: „Vom avea militanţi şi activişti de partid în fiecare scară de bloc, pe fiecare stradă, întreprindere, colectiv de muncă, secţie de vot şi pe fiecare uliţă”. Ce misiuni vor avea aceşti activişti? Să „traducă” pe înţelesul oamenilor situaţia din ţară, să arate cum se va schimba în bine viaţa oamenilor dacă USL vine la putere, să racoleze noi membri şi simpatizanţi şi chiar să saboteze campania duşmanilor politici. Principalul mijloc de mobilizare şi de comunicare între activişti? Telefonul mobil, chiar dacă, public, liderii PSD s-au grăbit să desfiinţeze ideea lui Marian Vanghelie de a fi împărţite mobile pe scară largă.

Primarul sectorului 5 a lansat ideea distribuirii de telefoane mobile tuturor administratorilor şi preşedinţilor de asociaţii, pentru a afla „problemele cu care se confruntă bucureştenii”. Că propunerea are substrat electoral, a recunoscut chiar Vanghelie: „Eu şi când respir este electoral. Totul e electoral. Orice om politic normal tot ce face e într-o campanie electorală permanentă”.

Deşi liderul PSD, Victor Ponta, a declarat apoi că nu are nevoie de „grătarele şi telefoanele” lui Marian Vanghelie, tacticile acestuia de campanie sunt aprobate tacit de toţi social-democraţii, iar acesta va fi mai mult ca sigur candidatul USL pentru Primăria Sector 5.

Pensionarii şi reţelele de socializare

Pe lângă pensionarii vizaţi în mod tradiţional de PSD în campanie, la viitoarele alegeri se vor bucura de o atenţie deosebită şi tinerii. Chiar şi aceia fără vârstă de vot dacă luăm în considerare că la tribuna Consiliului Naţional a fost invitat să vorbească un tânăr de 17 ani. Tinerii vor avea în special misiunea de a lupta pe internet, inclusiv pe reţelele de socializare, după cum a arătat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. „Sunteţi mai potriviţi pentru a vă angaja într-o bătălie într-o zonă care va conta din ce în ce mai mult, cea a comunicării pe internet. Conturile de Facebook… Câţi dintre voi aveţi conturi de Facebook?”, i-a chestionat Năstase pe tinerii social-democraţi. Potrivit ex-premierului PSD, lupta în spaţiul virtual este cu atât mai importantă cu cât este vorba de „o zonă a comunicării lipsită de inhibiţii şi în acelaşi timp capabilă să modeleze reacţii, să determine, să influenţeze opţiunile, inclusiv cele politice sau electorale”.

În privinţa pensionarilor, rolul central va reveni Organizaţiei Pensionarilor Social-Democraţi. „Vreau ca 1 ianuarie să prindă tot partidul în dispozitiv. (…) Noi trebuie să transmitem oamenilor ce vrem să facem în cuvinte simple, pe înţelesul fiecăruia. Fiecare om trebuie să ştie ce se va întâmpla cu viaţa lui când USL va veni la putere”, le-a explicat Liviu Dragnea seniorilor PSD.

Mesaje de campanie

Va fi schimbat rolul României în Uniunea Europeană şi în lume, vor fi refăcute relaţiile cu Rusia şi cu vecinii săi, relaţii stricate „în mod paranoic” de actualii guvernanţi, nu vor mai fi vândute funcţii pe criteriu politic, se va tăia „de la firmele de partid şi de la investiţiile inutile” şi vor fi taxaţi îmbogăţiţii tranziţiei. Acestea vor fi doar câteva dintre mesajele pe care pesediştii le vor promova în campanie, idei prezentate de Ponta sub forma unui decalog al acţiunilor politice şi guvernamentale pe care şi le propune PSD.

Până să ajungă la putere, social-democraţii vor însă să respingă orice proiect de reorganizare administrativ-teritorială şi de revizuire a Constituţiei, pe motiv că asemenea teme pot fi discutate doar „cu un nou Parlament legitimat prin vot”.

Geoană – atac la baionetă la Ion Iliescu

După ce preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, într-un interviu, că preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, are o problemă în a accepta orice alt lider al partidului în afară de el însuşi, fiind vorba de „răutate adunată în timp”, reacţiile nu au întârziat să apară la Consiliul Naţional. „Mă lăsaţi să nu vreau să comentez? Pentru că nu mă mai opresc?”, a arătat pe holuri Iliescu. Ulterior, în sală, fostul preşedinte a ţinut să-şi nuanţeze declaraţia recentă potrivit căreia Victor Ponta se „profilează” ca premier, dar Adrian Năstase „ar fi omul cel mai bun la toate”. „L-am sprijinit şi îl sprijin pe Victor Ponta, în calitatea sa de preşedinte al partidului. (…) Am toată încrederea în capacitatea sa”, a declarat Iliescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă