7.1 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportPe unde s-au plimbat parlamentarii în 2011. Vezi cum justifică aleşii deplasările...

Pe unde s-au plimbat parlamentarii în 2011. Vezi cum justifică aleşii deplasările exotice de zeci de mii de lei (ARTICOL INTEGRAL)

Doar în luna octombrie (ultima lună pentru care sunt prezentate cheltuielile aleşilor), senatorii şi deputaţii au întreprins 63 de „vizite de lucru” şi au cheltuit aproape 470.000 lei (deputaţii – 280.265 lei, senatorii – 189.620 lei). În unele cazuri, nici măcar nu au căutat vreun pretext (adunare, conferinţă, etc.) pentru plecare. Scrie doar „vizită oficială”, eventual sub „umbrela” relaţiilor bilaterale internaţionale.

Qatar şi Tunisia, destinaţiile lunii octombrie

În Qatar s-a desfăşurat a 7-a sesiune ordinară a Comisiei Mondiale de etică a cunoştinţelor ştiinţifice şi a tehnologiilor a UNESCO, lucrări onorate de senatorul PSD Vasile Cosmin Nicula şi deputatul PSD Ciprian Florin Luca. Primul a stat cinci zile şi a scos din bugetul Senatului, în total, 10.850 lei (980 lei diurnă, 4.143 lei cazare şi 5.727 lei transport), în timp ce al doilea a stat „3,5 zile” (după cum apare pe pagina Camerei Deputaţilor) şi are trecută în dreptul său suma de 6.403 lei. Că reprezentanţii noştri la Doha au participat activ la lucrări rezultă din informarea de o pagină şi jumătate depusă la sosire, informare din care aflăm, de pildă, că „la masa rotundă cu tema Ştiinţă şi tehnologie: perspective etice, s-au prezentat opinii şi s-au creionat soluţii privind viitorul în domeniile ştiinţei şi tehnologiei şi abordarea din punct de vedere etic a problemelor ce pot decurge din din dezvoltarea tehnologică fără control”.

Cât priveşte Tunisia, senatorul PSD Doina Silistru a participat, ca observator, la alegerile pentru Adunarea Constituantă, desfăşurate pe 23 octombrie. Delegaţia a fost însă în perioada 20-24 octombrie şi a costat, în total, 6.131 lei. O informare despre cele întâmplate în Tunisia nu e de găsit pe pagina Senatului, dar aflăm din presa vasluiană (unde a fost aleasă senator Doina Silistru), care a preluat ceea ce pare un comunicat de presă, astfel: „Participarea masivă la vot, pe fondul lipsei de experienţă în organizarea alegerilor, a făcut ca procesul de votare şi de numărare a voturilor să se desfăşoare într-un ritm destul de lent, dar fără incidente, în linişte, calm şi transparenţă”.

Unde au mai reprezentat România senatorii şi deputaţii? La Londra (la ceremonia de învestire a preşedintelui Comitetului Internaţional pentru demnitate umană), la Stockholm (la a 11-a Reuniune interparlamentară privind resursele regenerabile de energie şi eficienţă energetică), la Helsinki (la Conferinţa Internaţională a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei).

19.000 lei – diurna şi deplasarea în Pakistan

După întoarcerea din vacanţa parlamentară, în septembrie, aleşii au fost ceva mai rezervaţi cu deplasările în străinătate: doar 32 de vizite. Unii parlamentari au fost însă mai norocoşi decât alţii şi au plecat de mai multe ori, în timp ce alţii au „prins” deplasări în locuri mai puţin frecventate de românul de rând: Pakistan şi Tadjikistan.

Despre „vizita oficială în Republica Islamică Pakistan”, cum este trecut pe pagina Senatului, nu există prea multe informaţii. Doar că au plecat senatorii Titus Corlăţean (PSD), Raymond Luca (PNL) şi Georgică Severin (ex-PSD, independent). Primul, care este şi preşedinte al Comisiei de politică externă din Senat, a stat o săptămână în Pakistan, ceilalţi, doar patru zile. Interesant este însă că nici unul din cei menţionaţi nu face parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Pakistan. În ceea ce priveşte costurile, cazarea nu a fost decontată din bugetul Senatului, dar diurna şi transportul au ridicat nota, în total, la 19.092 lei.

La rândul său, senatorul PDL Mihai Niţă, membru al Comisiilor economică şi, respectiv, pentru drepturile omului, a mers în Tadjikistan pentru a aduce în România informaţii cuprinzătoare despre eficienţa energetică. Deplasarea de patru zile a costat 8.484 lei. Destul de puţin am putea spune în comparaţie cu cât a costat participarea deputatului Valeriu Zgonea (PSD) la Conferinţa internaţională privind migraţia şi azilul de la Londra. Pentru o zi şi jumătate de delegaţie, cheltuielile au fost de 7.789 lei.

Interesantă este şi delegaţia deputatului UDMR Petru Farago. Acesta a participat, la Bruxelles, la Reuniunea Organizaţiei Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate. Dacă sunteţi curioşi ce s-a discutat acolo, din informarea depusă la întoarcere, aflăm: „Domnul Farago Petru a arătat că drepturile minorităţilor în România sunt destul de clare şi se speră adoptarea în curând a legii minorităţilor naţionale, care nu a fost încă adoptată. De asemenea, noua lege a educaţiei naţionale este bună şi din punctul de vedere al minorităţilor naţionale, asigurând învăţământul în limba maternă de la nivel de grădiniţă până la cel de facultate”.

Alte destinaţii ale anului 2011

Din agenda lunii iulie atrage atenţia deplasarea în Canada, de cinci zile şi jumătate şi în valoare de 67.412 lei. La „vizita comună a Comisiei pentru economie şi securitate şi a Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie în Canada” au participat trei parlamentari, dar găsim doar informarea deputatului PDL William Brânză, din care aflăm că la eveniment a participat şi directorul interimar al Institutului Canadian Circumpolar, dr. David Hik, care „a prezentat problemele globale de mediu cu care se confruntă toate ţările, cum ar fi schimbările climatice, pierderea diversităţii biologice şi răspândirea substanţelor chimice periculoase în mediul înconjurător, urmând a se identifica soluţii optime pentru toate statele”.

În iunie, parlamentarii au fost şi în Cambodgia. Este vorba, mai exact, de deputatul Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) şi senatorii Ioan Chelaru (PSD) şi Georgică Severin (ex-PSD), care au participat la reuniunile Comisiei pentru cooperare şi dezvoltare şi, respectiv, ale Reţelei parlamentare a luptei împotriva HIV/SIDA a Adunării Parlamentare a Francofoniei. Cele opt zile de deplasare au costat circa 32.000 lei.  

Cele mai citite

Cum va fi vremea în ianuarie 2025: temperaturi ridicate și precipitații rare

Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor României pentru prima lună din 2025. În același timp, cantitatea de precipitații va fi redusă, anunțând...

Pediatrii din Iași cer interzicerea petardelor: 30 de copii internați cu răni grave

Medicii de la Spitalul pentru copii "Sfânta Maria" din Iași au anunțat că, începând din 24 decembrie 2024, 30 de copii cu vârste între...

Armura prudenței: Cum să te ferești de capcanele economice ale anului 2025

Strategiile de supraviețuire financiară în 2025 sunt la îndemâna noastră, crede profesorul de economie Cristian Păun Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice...
Ultima oră
Pe aceeași temă