În condiţiile în care sondajele arată că aproape 70% din cei care spun că vor merge la urne susţin demiterea lui Traian Băsescu, varianta boicotului pare tot mai interesantă. Pentru PDL, dar şi pentru preşedintele suspendat. Decizia ar urma să fie luată astăzi şi ea va fi „îmbrăcată” în acuzaţia de fraudă masivă pe care ar pregăti-o USL.
Dacă, săptămâna trecută, preşedintele suspendat pleda pentru prezentarea în număr cât mai mare la urne a românilor cu drept de vot, ieri discursul a suferit o nuanţare importantă. Pentru prima dată de la începutul campaniei electorale pentru referendumul din 29 iulie, Traian Băsescu a admis că ideea boicotului ar fi o variantă „valabilă”, ca manifestare a dorinţei de „a nu legitima lovitura de stat”. „Dacă nu aş fi fost mânat de gândul rapidei recuperări a credibilităţii României, şi eu aş fi îndemnat la neparticipare”, a declarat preşedintele suspendat pentru hotnews.ro. Totuşi, Traian Băsescu a subliniat că „singurul lucru extrem de important” este legat de proporţia votanţi „nu” şi cei care stau acasă, pe de o parte, şi votanţii „da”, de partea cealaltă.
Cât despre posibilitatea de a-şi prezenta demisia dacă referendumul nu este validat, dar majoritatea românilor care se prezintă la urne se pronunţă în favoarea demiterii, preşedintele suspendat a arătat că România are nevoie de stabilitate politică.
O nuanţă a apărut în discursul lui Traian Băsescu şi în ceea ce priveşte intenţia de a ieşi din viaţa politică. „Eu am spus că mă voi retrage din viaţa politică atunci când îmi termin mandatul”, a precizat Băsescu la Europa FM, sublininiind că mandatul său se termină în 2014.
Democrat-liberalii, tot mai favorabili neprezentării la urne
O decizie oficială va fi luată de conducerea extinsă a PDL astăzi, în şedinţa Colegiului Director. Totuşi, ultimele zile au arătat o înmulţire a vocilor care îndeamnă la boicot.
„A boicota acest referendum înseamnă, din punctul meu de vedere, răspunsul oricărui om raţional care ţine să trăiască într-un stat de drept, într-o ţară în care legea este mai presus de toate”, a declarat, de pildă, vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru. La rândul său, vicepreşedintele Sulfina Barbu spune că PDL ar trebui
să-şi mobilizeze electoratul doar dacă există asigurări că va fi un referendum corect pe 29 iulie. Potrivit acesteia, în decizia Colegiului Director vor conta foarte mult şi răspunsurile pe care Guvernul Ponta le va da la solicitările PDL.
Reamintim că democrat-liberalii vor ca cei care votează pe liste suplimentare să completeze, ca în 2009, o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu au votat şi la alte secţii. De asemenea, pedeliştii solicită să existe camere de luat vederi în secţiile de vot şi să fie desfiinţate sutele de secţii suplimentare amenajate după expirarea termenului legal.
La polul opus, în tabăra celor care spun că românii ar trebui să se prezinte la urne, se găsesc liderii PDL Arad, Hunedoara sau Sălaj.
Îndemn la boicot de la MRU
Şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu pare să-şi fi schimbat poziţia. Dacă, până acum, a militat pentru prezentarea la urne, Ungureanu admite că se gândeşte şi la ce înseamnă „legitimarea unui referendum constituit pe baze lipsite de etică”.
Şi mai dur în declaraţii s-a dovedit a fi şi liderul Noii Republici. „Singura soluţie rămâne boicotul. De ce? Furtul pregătit de USSL (Uniunea Sovietică Socialist-Liberală – n.r.) va avea proporţii uriaşe. Iniţial, au pregătit tombole, premii în bani şi în natură pe litoral, secţii de votare în restaurante sau în hotelurile unor proprietari PSD. Acum Guvernul Ponta a schimbat din nou, prin ordonanţă, regulile jocului. Ce le-a trecut prin cap? Să piardă urma votanţilor scoşi din pălărie”, a arătat Mihail Neamţu.
Curtea Constituţională se pronunţă astăzi pe regulile modificate de organizare a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.