5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSportPDL şi UNPR iau „boala" USL

PDL şi UNPR iau „boala” USL

Forţate să colaboreze în alegeri, PDL şi UNPR par să se fi molipsit de la opoziţie: numărul judeţelor în care liderii se ceartă pe desemnarea candidaţilor a ajuns la trei. Cu potenţial de creştere.

 

Butoiul cu pulbere a fost, la sfârşit de săptămână, judeţul Buzău, unde Cezar Preda (PDL) şi Ion Vasile (UNPR) şi-au aruncat cuvinte grele prin conferinţe şi comunicate de presă. Schimbul de declaraţii s-a petrecut după ce deputatul PDL s-a grăbit să-şi anunţe intrarea în cursa pentru şefia CJ Buzău, deşi nu fuseseră terminate discuţiile cu progre­siştii, iar aceştia revendicau candidatura pentru senatorul Ion Vasile (ex-PSD). „Contrar celor spuse prin nişte emisiuni şi declaraţii publice, noi am avut un gentlemen agreement. (…) Am avut o înţelegere discutată în mai multe rânduri şi la Bucureşti. Primăria Buzău, el sau terţă persoană (de la PDL – n.r.) şi Consiliul Judeţean, eu sau terţă persoană (adică, UNPR – n.r.). Înţe­legerea a fost încălcată cu efectele pe care o să le vedeţi: domnul Preda va pierde alegerile la Consiliul Judeţean”, a arătat Ion Vasile într-o conferinţă de presă.

Deputatul Cezar Preda, lider al PDL Buzău, a contraatacat duminică, precizând că, de acum încolo, democrat-liberalii nu doar că nu-l vor sprijini pe Ion Vasile în campanie, dar îl vor considera „adversar”. „Punctăm că Partidul Democrat Liberal este adversarul domniei sale (…). Neputinţa şi inconsistenţa acţiunii politice de consolidare a UNPR îl determină să viseze cu ochii deschişi la sprijinul necondiţionat al organizaţiei PDL, atât pentru domnia sa, cât şi pentru vreun alt aspirant la funcţii veşnice”, a declarat Preda. Liderul PDL l-a mai acuzat pe omologul său de la UNPR că „a rămas cu gândirea şi atitudinea de când era lider maximus al organizaţiei judeţene a PSD Buzău”. Disputele dintre ­liderii PDL şi UNPR Buzău survin după ce USL a primit o grea lovitură prin autosuspendarea lui Victor Mocanu din PSD şi anunţul acestuia că va candida independent pentru un alt mandat de preşedinte al CJ Buzău, după ce social-democraţii au cedat, la ordinul de la centru, candidatura liberalilor.

Dolj şi Vâlcea, alte judeţe cu probleme. Unde mai urmează?

La Dolj, divergenţele între PDL şi UNPR sunt legate de candidatura lui Antonie Solomon. Fost democrat-liberal, în prezent vicepreşedinte al UNPR, acesta vrea să candideze pentru un nou mandat, în ciuda problemelor avute cu justiţia. Din partea PDL, reacţii dure au venit prin intermediul senatorului Radu Berceanu, care l-a catalogat pe fostul său coleg drept „puşcăriaş” şi a precizat că în nici un caz democrat-liberalii nu-l vor susţine în campanie. Replica lui Solomon nu s-a lăsat mult aşteptată: „Acesta este domnul senator. Este o ruşine că a ajuns în Parlament”. Ulterior, Solomon a spus că se va lansa oficial în cursa electorală pe 5 mai.

La Vâlcea, discuţiile par să aibă în spate tot un ex-pedelist, mutat cu arme şi bagaje la UNPR după un „sejur” în închisoare (de data aceasta, însă, de vreo doi ani): Mircia Gutău. Fost primar al oraşului Râmnicu Vâlcea, acesta s-a înscris în UNPR după eliberarea condiţionată din închisoare, iar în urmă cu aproximativ o lună, progresiştii l-au desemnat drept candidat la primărie pe actualul viceprimar, democrat-liberalul Eusebiu Veţeleanu. Ca urmare, conducerea PDL Râmnicu Vâlcea a decis excluderea lui Veţeleanu din partid, împreună cu patru consilieri locali. 

Discuţii s-ar putea isca şi la Iaşi, în condiţiile în care pro­gresiştii s-au grăbit să-şi anunţe candida­ţii: Constantin Simirad la consiliul judeţean şi deputatul Tudor Ciuhodaru la Primăria Iaşi. Potrivit lui Ciuhodaru, el va intra în cursă în numele Alianţei pentru Iaşi, formată din UNPR, Partidul Noua Gene­raţia şi Partidul Ecologist Român.

La Bucureşti s-a rezolvat doar parţial

În Capitală, PDL, UNPR, PNŢCD şi PER vor candida sub numele „Alianţa pentru noul Bucureşti”. Vor fi susţinuţi pentru încă un mandat primarii sectoarelor 2, 3, 4 şi 6 (Neculai Onţanu – UNPR, Liviu Negoiţă – PDL, Cristian Popescu „Piedone” – UNPR şi Cristian Poteraş – PDL), iar sectoarele rămase sunt împărţite între democrat-liberali (Theodor Paleologu, sectorul 1) şi progresişti (Corin Romanescu, sectorul 5).

Ministrul Gabriel Oprea şi colegii săi par însă să fi ajuns la capătul răbdării în ceea ce priveşte candidatura la Primăria Generală, după cele întâmplate în PDL, între deputatul Silviu Prigoană şi unii lideri democrat-liberali.

După ce a spus că nu mai vrea să candideze din partea PDL, Prigoană a precizat că vede posibilă o candidatură doar dacă ar fi excluşi din partid Teodor Baconschi, Cristian Preda şi Theodor Paleologu, cei care l-au criticat mai mult sau mai puţin direct. Ultimii doi s-au grăbit să-i dea replica pe Facebook şi pe blog. ­„S-o fi născut jignit, pentru că eu nici nu i-am menţionat numele în interviul de la RFI care înţeleg că l-a scos din sărite. E drept, am evocat faimosul plici, dar nu văd de ce s-a supărat. Credeam că e un element de brand personal de care este mândru. Pliciul denotă bărbăţie, autoritate, pasiune”, a comentat ironic Paleologu. „În numele democraţiei, prostia trebuie vânată, nu încurajată”, a replicat şi Cristian Preda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă