3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportPDL a pierdut zece parlamentari într-o lună. Emil Boc a pierdut controlul...

PDL a pierdut zece parlamentari într-o lună. Emil Boc a pierdut controlul asupra partidului, iar asta l-ar putea costa funcţia pe MRU

Prin cele trei noi plecări de ieri, PDL reuşeşte o performanţă greu de imaginat în urmă cu o lună de zile: a pierdut majoritatea în plenul şi Biroul Permanent al Senatului, iar la Cameră coaliţia mai are doar trei deputaţi peste numărul minim necesar desfăşurării şedinţelor.

Nu s-a împlinit încă o lună de când Sorin Frunzăverde zguduia PDL anunţând că părăseşte funcţia de prim-vicepreşedinte, şefia CJ Caraş-Severin şi partidul la a cărui fondare a contribuit. Mai exact, Frunzăverde a detonat „bomba” în PDL pe 27 martie, iar o lună se împlineşte, coincidenţă ironică, vineri, când va fi dezbătută şi votată prima moţiune de cenzură depusă împotriva Cabinetului Ungureanu. Ce s-a întâmplat din 27 martie încoace? PDL a mai pierdut trei şefi de filială: Mihaela Popa (Iaşi, care deţinea şi funcţia  de vicepreşedinte al PDL), Darius Vâlcov (Olt, va candida pentru un nou mandat la Primăria Slatina din partea PSD) şi Ştefan Seremi (Bihor), cinci senatori şi cinci deputaţi. Spre comparaţie cu foştii colegi, Seremi nu a părăsit încă PDL, dar nu a ascuns faptul că a primit oferte de la alte partide şi a indicat explicit şi persoana din cauza căreia a plecat de la şefia PDL Bihor: Vasile Blaga.

O dată cu Petru Filip, PDL pierde şi conducerea Senatului

La Senat, mulţumită PDL, coaliţia la putere a reuşit nu doar să piardă majoritatea în plen, ci şi să ajungă la o distanţă considerabilă de USL:  aproape zece voturi. Ultimele plecări s-au produs ieri: Petru Filip (Bihor) şi Ioan Sbîrciu (Bistriţa-Năsăud, filiala condusă de Ioan Oltean, secretarul general al PDL). Dacă ultimul şi-a anunţat deja trecerea la Partidul Conservator, primul nu a precizat încă spre ce formaţiune se va îndrepta. Petru Filip a spus doar că nu ar fi vorba „nici de oportunitate, nici de traseism, nici de altă natură”, ci de „o decizie personală”, şi a evitat să spună cum va vota vineri, la moţiunea de cenzură.

Cum Petru Filip deţinea şi funcţia de vicepreşedinte al Senatului, PDL pierde această demnitate, iar o înlocuire a demisionarului ar trebui să fie aprobată de plenul Senatului. Dar coaliţia la putere nu mai deţine majoritatea în plen, aşa că USL ar putea să forţeze numirea unui reprezentant de-al său în funcţia de vicepreşedinte. Indiferent de strategia USL, un lucru este însă clar: coaliţia nu mai are de ieri nici majoritatea în Biroul Permanent al Senatului.

O primă dovadă a faptului că, de acum înainte, USL va face agenda Senatului o constituie aprobarea, ieri, a înfiinţării unei comisii care să ancheteze activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor în perioada 2009-2012. Înfiinţarea comisiei a fost aprobată de plenul Senatului cu 65 de voturi „pentru” şi 35 de voturi „contra”. O anchetă parlamentară la ANRP a fost anunţată ca prioritate a USL ieri dimineaţă, de preşedintele PNL Crin Antonescu, alături de votul majoritar într-un singur tur de scrutin şi modificarea Legii învăţământului.

Doar trei oameni în plus la Camera Deputaţilor

Dacă hemoragia PDL continuă în acelaşi ritm, situaţia de la Camera  Deputaţilor va arăta, cât de curând, ca cea de la Senat. Nu de alta dar, în acest moment, coaliţia mai are doar trei deputaţi peste minimul necesar desfăşurării şedinţelor şi aprobării proiectelor de lege. Concret, PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile naţionale mai numără 167 de deputaţi, iar majoritatea este de 164. În cazul în care coaliţia o pierde, jocurile vor fi decise, practic, de cei nouă deputaţi independenţi.

Calcule pentru moţiune

Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată vineri dimineaţa, iar până atunci este foarte posibil ca PDL să sufere noi pierderi. În acest moment, USL nu dispune de voturile necesare adoptării moţiunii (231 de voturi), dar ar putea primi ajutor şi de la parlamentarii independenţi. În eventualitatea în care Mihai Răzvan Ungureanu va avea în Parlament soarta lui Emil Boc, USL spune că va susţine un guvern cu mandat limitat, până la alegerile generale. Potrivit lui Victor Ponta, Executivul ar trebui „să respecte obligaţiile României asumate cu FMI, BM, CE, să aplice actualul buget aprobat”. Şi, evident, să organizeze alegeri.   Text Box:  

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă