6.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSportPD-L forteaza caderea Guvernului

PD-L forteaza caderea Guvernului

PD-L zgaltie scaunul premierului Tariceanu. Emil Boc a anuntat ieri ca partidul sau va depune plangere penala impotriva  prim-ministrului pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si va depune o motiune de cenzura la adresa Executivului, in conditiile in care Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta de inghetare a salariilor. In schimb, lideri liberali au decis sa sustina Cabinetul Tariceanu in demersul sau de a bloca majorarea salariilor profesorilor.

Guvernul ramane pe pozitii, neacceptand nici o majorare salariala. "Am decis sa mandatam Executivul sa nu accepte nici o majorare salariala care nu are justificare economica, urmand sa fie gasita solutia juridica cea mai potrivita", a anuntat ieri vicepresedintele PNL Ludovic Orban, care a precizat ca o decizie va fi luata dupa publicarea legii in Monitorul Oficial. Vicepresedintii liberali au fost convocati ieri la Guvern pentru a contura o solutie de contracarare a deciziei de promulgare a legii prin care se maresc salariile profesorilor. Varianta cea mai probabila este adoptarea unei ordonante de inghetare a salariilor. Alte optiuni ar putea fi adoptarea unei OUG care sa proroge termenul de intrare in vigoare a masurii sau asumarea raspunderii in Parlament pe proiecte care sa esaloneze maririle. Ultima varianta ar putea prinde Guvernul cu garda jos daca opozitia depune o motiune de cenzura.

 

Democrat-liberalii au anuntat ieri caile de atac la adresa Guvernului, intentionand sa depuna o plangere penala impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, si vor cere ridicarea imunitatii parlamentare in vederea anchetarii acestuia daca premierul va adopta OUG pentru blocarea salariilor profesorilor. "Nu-si poate permite nici un individ, fie el chiar si Calin Popescu Tariceanu, sa sfideze Constitutia Romaniei, sa sfideze  statul de drept, Parlamentul, Curtea Constitutionala, presedintele Romaniei. Aceste institutii nu sunt presul lui Calin Popescu Tariceanu, ci sunt institutii ale statului de drept", a afirmat ieri liderul PD-L, Emil Boc.  Totodata, o alta cale de atac a  PD-L este depunerea motiunii de cenzura pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Textul motiunii urmeaza a fi finalizat astazi si apoi semnat de toti cei 103 parlamentari ai partidului.

 

Liderul Emil Boc a respins ipoteza ca Theodor Stolojan sa preia eventuala functie de premier interimar in cazul in care motiunea va trece de Parlament: "Nu avem o asemenea intentie. Noi guvernam cu domnul Stolojan  dupa 1 decembrie. Nu ne intereseaza guvernarea pentru trei zile". Presedintele Basescu a demontat ieri declaratiile premierului, care a sustinut ca majorarea salariilor va ingenuchia economia. "Dar, dincolo de orice, as vrea sa clarificam un lucru care vad ca in aceste momente este extrem de actual. Distrugerea economiei nationale pentru ca s-ar da bani la Educatie sau la Sanatate este una dintre marile minciuni propagandistice", a afirmat presedintele Basescu aratand ca problemele reale ale economiei romanesti sunt deficitul de cont curent, care preseaza inflatia, si incapacitatea de a gestiona resursele. "Se incearca crearea unui complex al profesorilor, ca datorita lor se va distruge economia nationala.

 

Va asigur ca, pe de alta parte, putem privi cu foarte mare seriozitate la nevoia de resurse suplimentare pentru sanatate", a spus seful statului. El a subliniat ca tara noastra nu se afla, din punctul de vedere al economiei, in situatia Ungariei, stat care nu ar avea probleme din cauza majorarilor salariale, ci pentru ca mare parte din banii de la buget sunt folositi pentru rambursarea creditelor comerciale. "Noi nu avem nevoie de o sustinere fundamentala din buget a dezvoltarii infrastructurii, avem banii gratuiti de la UE", a punctat Basescu, precizand ca trebuie alocati "mai putini bani la clientela si mai multi la prioritatile reale".

Atat PRM, cat si PC au anuntat ca sustin si vor vota motiunea de cenzura initiata de PD-L. Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a afirmat ca demersul PD-L va fi analizat "cu atentie" in cadrul partidului. "Daca PD-L isi va asuma greselile a patru ani de guvernare, atunci vom trata cu atentie demersul sau. Daca nu, atunci este vorba despre un demers politicianist", sustine Diaconescu.

» Drumul lung spre publicare
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca legea ce prevede marirea salariilor cadrelor didactice a fost trimisa la Monitorul Oficial. El a afirmat ca, imediat ce vor fi terminate procedurile la care sunt supuse toate actele normative, legea va fi publicata cel tarziu astazi in Monitorul Oficial. In schimb, purtatorul de cuvant al Monitorului Oficial, Dana Patriciu, ne-a declarat ieri dupa-amiaza ca legea nu ajunsese la sediul Monitorului.

Ea a precizat ca documentul este considerat o prioritate, urmand a fi publicat chiar in ziua in care a fost primit. De asemenea directorul general Lucian Moraru a confirmat ca legea salariilor nu a fost trimisa de Camera Deputatilor spre publicare. Dar spre seara directorul departamentului publicare, Crisanda Goga, ne-a spus ca legea tocmai a plecat de la Camera spre Monitorul Oficial. "Nu va fi publicata decat in doua-trei zile", a precizat Goga.

Cele mai citite

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...
Ultima oră
Pe aceeași temă