Preşedintele Partidului Civic Maghiar Mureş, Laszlo Gyorgy, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că demisia lui Tokes Laszlo din UDMR îi „dă speranţe” într-o alianţă de dreapta cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), care să reprezinte o alternativă la Uniune.
Laszlo Gyorgy a salutat demisia lui Tokes Laszlo din UDMR, apreciind că acest gest îi „dă speranţe” într-o alianţă de dreapta cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), care să reprezinte o alternativă la Uniune, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Această decizie a domnului Tokes ne dă şi speranţe mai mari, pentru că dacă anul trecut aveau PPMT-iştii sloganul că cine se aseamănă se adună, cu demisia domnului episcop m-am liniştit şi cred că vor trage spre organizaţia noastră. Sper într-o coaliţie, cred şi ştiu că noi ne asemănăm mai mult decât se aseamănă dânşii cu UDMR-iştii. Deci o speranţă mult mai viabilă să putem forma o alianţă, o alternativă de dreapta la UDMR, vă pot spune că există”, a declarat Laszlo Gyorgy.
Acesta a adăugat că, în urmă cu câteva zile, a avut loc adunarea generală a aleşilor din PCM Mureş, care au discutat strategia şi candidaturile pentru alegerile locale. El a anunţat că organizaţia va avea candidaţi la toate primăriile din judeţ.
„În 24 de comune avem deja desemnaţi candidaţii la primării şi vom avea liste complete la consiliile locale. Până în 31 martie trebuie ca şi celelalte organizaţii să îşi prezinte strategiile şi până la 1 mai să ne anunţe cine sunt cei desemnaţi pentru consiliile locale şi primării, în toate cele 102 administraţii locale din judeţ. Nu vom fi mai prejos de UDMR, în niciun caz. Suntem prezenţi în majoritatea comunelor, săptămânal apar feţe noi. Faţă de alegerile din 2008, când am avut doar două luni să ne organizăm, în 2012 stăm mult mai bine, vom avea mult mai mulţi candidaţi la primării şi mult mai multe liste complete la consiliile locale”, a conchis Laszlo Gyorgy.
Laszlo Tokes şi-a anunţat demisia din UDMR, luni dimineaţă, reclamând poziţia permisivă a Uniunii privind investiţia de la Roşia Montană, comportamentul unor deputaţi UDMR ce încearcă să zădărnicească activitatea ANI, participarea UDMR la guvernare de dragul puterii şi „practica bazată pe interese obscure de partid”.
Într-un comunicat de presă, europarlamentarul Laszlo Tokes afirma că, în calitate de iniţiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri, nu poate accepta „poziţia permisivă” a UDMR cu privire la investiţia de la Roşia Montană, „investiţie pe care o chiar sprijină”.
El spunea că unul dintre motivele pentru care România, care a aderat în 2007 la Uniunea Europeană, nu a fost nici acum acceptată în Spaţiul Schengen este „corupţia atotcuprinzătoare”.