Dupa un an de amenintari si santaj, Dan Voiculescu a decis, ieri, in sfarsit, sa-si scoata partidul din Guvern. Dupa o sedinta formala a Biroului Politic al PC, in care s-a hotarat „in unanimitate” ca partidul sa iasa din Cabinetul Tariceanu, Voiculescu a prezentat decizia in fata Consiliului National al Conservatorilor. Cei doi ministri ai PC, Codrut Seres si Bogdan Pascu, isi vor inainta astazi demisiile din Guvern, la fel ca secretarii de stat si sefii structurilor descentralizate ale administratiei numiti de PC. Coalitia guvernamentala ramane astfel cu doar trei partide Ð PNL, PD si UDMR Ð, un guvern minoritar sustinut in Parlament, potrivit declaratiilor oficiale, de catre PSD si de catre PC.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, a anuntat ieri ca PC va vota legea bugetului de stat, nedorind sa participe la o eventuala cadere a Guvernului. „Vom vota bugetul de stat in Parlament, pentru ca o tara nu poate trai fara buget, asa cum o familie nu poate trai fara buget”, a anuntat liderul conservator. Voiculescu a precizat si care vor fi relatiile partidului, din acest moment, cu celelalte formatiuni de pe scena politica. „Avem adversar politic PD-ul si politica duplicitara a lui Traian Basescu”, „deschidere catre PNL si PSD, care se va reforma la congresul de saptamana viitoare”,Ê”suntem rezervati fata de PRM si pastram distanta fata de UDMR”, a enumerat Voiculescu. „Am intrat intr-o opozitie dura, in care se vor petrece fel de fel de miscari de culise, Traian Basescu este priceput, dar nu ne speriem. Avem noroc ca multi dintre noi suntem pe picioarele noastre si nu suntem la mana nimanui”, a spus presedintele PC.
Basescu si PD, demonizati de Voiculescu
Voiculescu s-a lansat intr-un atac vehement la adresa PD si a presedintelui Traian Basescu. „PD se apropie de partidul totalitar, de neocomunism, a trecut usor de la stanga la dreapta esichierului politic. Un partid fara doctrina, umflat de Traian Basescu si care se va dezumfla o data cu el. Este un moment important si este de asteptat ca Traian Basescu, ipocrit si mincinos, sa incerce sa spuna ca noi am declansat criza politica. Il atentionez ca minciuna are picioare scurte”, a afirmat Voiculescu. Liderul PC a mai spus ca Traian Basescu este artizanul disparitiei PNL si al crearii unui nou partid liberal. „El este artizanul crizei politice, impreuna cu Theodor Stolojan. Respingem categoric ideea ca PC a creat criza politica. Atragem atentia asupra pericolului care paste poporul roman si Romania, cu un presedinte care se crede lider european, regional si mondial si care i-a mintit pe romani ca vor trai bine. Noi dorim sa fim la Putere, si nu la guvernare si va asigur ca vom fi la Putere”, a conchis presedintele PC.
Presedintele l-a vizitat vineri pe Seres la minister
Decizia iesirii de la guvernare, pe care, dupa repetarea povestii cu „Petrica si lupul”, n-a mai crezut-o nimeni, probabil nici macar premierul Tariceanu, se pare ca era luata de Dan Voiculescu inca de-acum o saptamana, cand s-a intetit scandalul dosarului „spionaj si tradare” in care a fost implicat ministrul Seres. De altfel, pe parcursul saptamanii au circulat zvonuri insistente legate de o posibila acuzare oficiala a acestuia de catre procurori in ceea ce pare a fi cel mai mare dosar de coruptie la nivelul Guvernului. Astfel, unii au explicat decizia neasteptata a lui Voiculescu de a-si retrage ministrii prin singura solutie de a-l salva pe Seres, vorbindu-se de o decizie luata de catre presedintele Basescu in vederea abilitarii Comisiei speciale de la Palatul Cotroceni de a recomanda procurorilor sa-l ancheteze pe acesta. Cert este ca vineri Traian Basescu, dupa intalnirea de la Primarie cu Adriean Videanu, in cadrul careia cei doi au discutat chiar despre iesirea PC din Guvern, s-a deplasat personal la Ministerul Economiei, unde a avut o intrevedere cu Seres, sub pretextul inspectarii stocurilor de carbune pentru iarna.
Tradator la mana a doua
Dan Voiculescu nici macar nu este original in tradarile si plecarile sale melodramatice dintr-un guvern sau altul. Pesedistii, de exemplu, au avut de suferit de pe urma fostului umanist social-liberal, actualmente conservator. In 2000 PUR a fost cooptat in guvernul Nastase pentru a-l parasi doi ani mai tarziu, dupa ce, din Palatul Victoria, Voiculescu era cel mai zgomotos critic al propriilor parteneri. Trustul de presa al familiei Voiculescu a fost asmutit impotriva guvernului PSD, iar in Parlament, umanistii au facut opozitie, insa numai atat cat sa nu-l deranjeze prea tare pe Nastase. In 2004, acesta a mai luat o data teapa, bagandu-i lui Voiculescu in Parlament 32 de oameni, in alianta PSD+PUR. Insa, la numai doua zile dupa castigarea alegerilor, Voiculescu l-a parasit pe Nastase, fara sa-l anunte, trecand in barca coalitiei PNL-PD-UDMR. Alianta pe care, la numai cateva luni dupa instalarea in functii, a inceput sa o „toace” marunt acelasi trust de presa al patronului partidului, dar pe care o sustine chiar si intr-un guvern minoritar, doar cat sa nu se ajunga la anticipate.
Dragoste interesata
Desi se poate spune ca ieri Dan Voiculescu l-a tradat pe Tariceanu, parasindu-l in fata „dusmanilor” de la PD, relatia dintre cei doi nu este una rece nici pe departe. Inca de la inceputul guvernarii, Tariceanu si Voiculescu au avut un „liant” – Dinu Patriciu. Patriciu fusese partener de afaceri cu grupul Grivco al lui Dan Voiculescu si, la cateva luni dupa castigarea alegerilor de catre Alianta portocalie, se vorbea deja despre o „grupare” Patriciu-Tariceanu-Voiculescu in interiorul coalitiei, PNL si PC impartindu-si de la bun inceput posturile cele mai profitabile in Guvern, in special pe cele din zona energiei si petrolului. Tariceanu l-a aparat pe Voiculescu de fiecare data, iar, in schimb, a obtinut simpatia trustului de presa al sefului PC. Au stat umar la umar si in Parlament, sustinandu-si reciproc interesele legislative, si, cu siguranta, nu se vor desparti nici acum, dupa ce ministrii PC au plecat din Palatul Victoria. Voiculescu a anuntat ca partidul sau va vota in favoarea legii bugetului, pentru ca nu are nici un interes sa pice guvernul si sa se declanseze anticipate. Tariceanu si Voiculescu au dezbatut de cateva ori varianta infiintarii unei aliante electorale PNL-PC.