Majoritatea parlamentarilor români sunt de acord cu transpunerea în legislaţia naţională a rezoluţiei Parlamentului European care recomandă interzicerea folosirii cianurilor în minerit. Dacă această lege va fi votată, proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană va fi respins.
Potrivit unui sondaj recent realizat de Ecopolis pe 211 parlamentari, 67,6% dintre ei susţin aplicarea rezoluţiei europene într-un proiect legislativ local pe parcursul următoarei sesiuni parlamentare. Referitor la proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, aproape jumătate dintre parlamentarii români şi-au exprimat dezacordul în timp ce 32% dintre parlamentarii chestionaţi se abţin şi doar 18% se declară în favoarea proiectului.
Rezoluţia Europeană – votată în Parlamentul European pe 5 mai 2010 – cere Comisiei Europene să iniţieze interzicerea completă a tehnologiilor care utilizează cianurile în minerit în Uniunea Europeană până la finele anului 2011. Aceasta este, în opinia Parlamentului European, singura modalitate sigură de a proteja resursele de apă şi ecosistemele împotriva poluării cu cianuri din activităţile de extracţie şi de a ne conforma obiectivelor UE prezente în Directiva Cadru Apă.
Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, a spus, într-o declaraţie făcută în numele Comisiei Europene şi citată de Euromines, că CE a făcut o analiză aprofundată a recomandării PE privind interzicerea totală a cianurii în minerit şi a ajuns la concluzia că măsura nu este justificată.
Reprezentanţilor companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation susţin de asemenea că legislaţia „nu are nevoie de alte îmbunătăţiri deocamdată”, iar rezoluţia Parlamentului European este îndreptată împotriva dezvoltării României.