-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportPambuccian: Minorităţile nu susţin proiectul de lege al Guvernului privind retrocedările

Pambuccian: Minorităţile nu susţin proiectul de lege al Guvernului privind retrocedările

Liderul Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a pledat marţi pentru modificarea proiectului de lege al Guvernului privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele luate abuziv în perioada regimului comunist, relatează Agerpres.

Pambuccian a precizat că Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor îşi doreşte ca „bunurile care există să se retrocedeze în natură, iar cele care nu mai există şi nu pot fi retrocedate să fie despăgubite la valoarea de piaţă prin titluri de stat tranzacţionabile cu o scadenţă îndelungată”.

Citeşte şi Kelemen: UDMR nu va vota în Parlament nicio lege în care nu se regăseşte restituirea în natură

„Aici nu vorbim de garanţii pentru trecut, ci de garanţii atemporale legate de proprietate. Eu cred că aceste lucruri se pot negocia cu Uniunea Europeană, pentru că trebuie să înţeleagă şi ei că Estul european a avut un cu totul alt parcurs, nu din vina lui, şi că zona de despăgubiri nu poate fi considerată deficit structural”, a declarat Varujan Pambuccian, la Palatul Parlamentului.

El a avansat şi „varianta Fondului Proprietatea, unde se pot suplimenta acţiunile şi se pot oferi la valoarea de piaţă”.

Citeşte şi SCANDALUL RETROCEDĂRILOR: Premierul discută cu miniştrii. UDMR nu vrea să voteze noua lege

„Dacă azi nu oferim garanţii pentru trecut, nu mai putem oferi garanţii pentru viitor. Nu este o chestiune doar a foştilor proprietari, ci o chestiune care ţine de proprietate în general. Creăm un precedent ciudat, care nu are nici o legătură cu sistemul politico-economic în care trăim”, a mai spus Pambuccian.

La rândul său, deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul Uniunii Bulgare din Banat-România în Parlament, consideră că „trebuie găsită o soluţie care să reziste şi la CEDO”.

Citşte şi Emil Boc: Proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor nu este un subiect uşor

„Statul român garantează dreptul de proprietate şi ni se pare firesc ca această garanţie să fie efectivă în tot ceea ce înseamnă legea retrocedărilor. Această legislaţie pe care noi am făcut-o în ultimii 20 de ani ne-a adus în această situaţie. Motivul principal este că există inechitate între situaţia în care un bun poate fi retrocedat şi un bun care nu mai poate fi retrocedat”, a spus Mircovici, secretar al Biroului Permanent.

El susţine că proiectului de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele luate abuziv în perioada regimului comunist „nu ar putea să treacă de Parlament fără sprijinul grupului parlamentar al minorităţilor”.

Citeşte şi Mafia de stat de la restituirea proprietăţii

„Când vorbim de retrocedări, vorbim şi de bunuri de cult, bunuri care au aparţinut minorităţilor etnice respective (biserici, şcoli), unde este vorba de valoarea materială a bunului respectiv, dar şi de valoarea lui culturală”, a subliniat Mircovici.

Varujan Pambuccian a adăugat că moţiunea de cenzură pe care Opoziţia o va depune miercuri în Parlament nu va fi condiţionată de minorităţi prin acest proiect de lege, deoarece moţiunea tratează un alt subiect.

Potrivit unui proiect de lege care s-a aflat, în 11 aprilie, în primă lectură, pe masa şedinţei de guvern, proprietarii de imobile deposedaţi în mod abuziv în perioada comunistă ar urma să primească o despăgubire egală cu maximum 15% din valoarea reală a bunului respectiv.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă