Noul partid format din fuziunea PD si PLD se naste fortat, la impulsul dat de Traian Basescu si in urma discutiilor purtate intre Emil Boc si Theodor Stolojan. Totul s-a facut in secret, fara consultarea liderilor apropiati, dar si fara consultarea filialelor. Organizatiile din tara ale celor doua partide vor fi puse astazi in fata faptului implinit, in cadrul unei Delegatii Permanente a PD si al unui Colegiu Director al PLD. Atmosfera in tara nu este tocmai calma, in ciuda unor strangeri de mana la nivel central. O serie de lideri PD, chiar si de la Bucuresti, isi vad functiile in pericol. Un asemenea semnal a fost tras ieri de Elena Udrea, care a declarat ca trebuie sa se gandeasca acum la un nou post pe care il va ocupa in partidul ce se va naste din fuziunea celor doua formatiuni. In tara situatia arata mult mai rau.
Nemultumirea este legata mai ales de faptul ca liderii de filiala nu au fost consultati. In PLD sunt voci care sustin ca nu este acum momentul fuziunii, deoarece se vor risipi eforturile care au fost depuse pentru infiintarea acestei formatiuni. Nici in PD lucrurile nu stau prea bine. "Trebuia mai intai ca PLD sa-si sedimenteze electoratul. Eu nu am certitudinea ca procentele celor doua partide se vor aduna matematic", a sustinut senatorul Marin Bobes, liderul organizatiei PD Olt. In acelasi timp, senatorul Cornelia Cazacu a afirmat ca "au fost interese foarte inalte" pe care "eu nu le inteleg".
PLD s-a plimbat la euroalegeri pe culoarul PD, nereusind sa atraga prea multe voturi din partea sustinatorilor PNL nici pentru referendum. Aceasta este constatarea principala a unui studiu sociologic asupra rezultatului inregistrat de cele doua formatiuni in urma scrutinului din 25 noiembrie. Liderii PD si PLD s-au intalnit luni si, pe parcursul intregii zile, au discutat despre infiintarea rapida a unei noi formatiuni politice pe care au botezat-o Partidul Democrat Liberal. Propunerea comasarii celor doua partide se va discuta si supune la vot in congresele PD si PLD din 15 ianuarie.
Dupa sedinta de luni dimineata a conducerii PD, Emil Boc anunta ca vremea aliantelor preelectorale a trecut si ca democratii discuta cu liderii partidului lui Theodor Stolojan despre mai multe optiuni, inclusiv ideea de a avea un partid nou, puternic, de centru dreapta. Din cauza respingerii vehemente a oricarei formule de colaborare preelectorala, nici un actor politic nu a putut anticipa ca, in seara aceleiasi zile, liderii PD si PLD vor anunta deja constituirea unui nou partid impotriva "petroliberalilor", incercandu-se astfel castigarea viitoarelor alegeri.
Decizie in cadru restrans
Echipa de negociatori a fost extrem de restransa. Respectiv, Emil Boc si Theodor Stolojan. Unele surse spun ca din partea presedintelui Traian Basescu s-a primit "binecuvantarea", el fiind informat in jurul orei 18.00 despre decizia formarii Partidului Democrat Liberal. Alte surse, din esalonul doi si trei ale PD, spun ca de fapt Stolojan a fost la Palatul Cotroceni, a discutat cu presedintele, dupa care a consimtit sa raspunda "da" propunerii democratilor. Boc si Stolojan si-au strans mana. Apoi discutia a continuat in cadru mai larg, la intalnire fiind invitati, alaturi de Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Florin Popescu, Gabriel Sandu, Raluca Turcan si democratii Adriean Videanu, Radu Berceanu, Elena Udrea si Cezar Preda. Impreuna cu ei s-a stabilit ca presedintele PDL va fi liderul PD in exercitiu, respectiv Emil Boc, vicepresedinti urmand sa fie Theodor Stolojan si posibil Vasile Blaga. Noul partid va fi afiliat la PPE si va pastra in interiorul sau atat curentul popular, cat si cel liberal.
Se cauta noi adepti
"Noi nu ne propunem sa eliminam curentul liberal, din contra, sa-l intarim pentru ca sunt multi liberali care doresc sa vina in acest partid". De altfel si deputatul Daniel Buda a spus ca se spera ca noua formatiune sa atraga multi liberali. Liderii PNL insa au desfacut luni seara dupa ce au aflat despre PDL, doua sticle de sampanie ramase de pe 25 noiembrie. Liberalii spera ca migratia sa se produca catre PNL.
Secretomanie
Vicepresedintele Cezar Preda a sustinut ca fuziunea s-a produs exact cand s-a decis, pe 3 decembrie, si ca nimeni nu a spus nimic presei si nici macar membrilor celor doua partide pentru ca elementul surpriza sa functioneze, deoarece asa s-a stabilit. Cristian Radulescu, liderul deputatilor democrati a explicat ieri ca hotararea s-a luat la nivel inalt, abia de astazi incolo discutandu-se cu liderii locali si cu parlamentarii.
Care sa fie paritatea?
Ieri, conducerile actuale ale PD si PLD s-au intalnit la sediul democratilor. PLD a convocat astazi Delegatia Permanenta, iar democratii stabilesc si ei, in cadrul Colegiului Director, detaliile convocarii forurilor superioare in vederea unificarii. Oficial s-a spus ca nu s-a decis ponderea pe care cele doua partide o vor avea in viitoarele structuri, unele surse spunand ca propunerea PLD a fost ca paritatea sa fie de 60 PD la 40 PLD. Theodor Stolojan a fost primul care a admis ca unele filiale sunt nemultumite si a tinut sa precizeze: "Nu este vorba despre o fuziune, ci de crearea unui nou partid", asta dupa ce ieri intreaga zi colegi ai sai din ambele partide au folosit in declaratii cuvantul "fuziune". Elena Udrea, secretar executiv al PD, a confirmat si ea ingrijorarea colegilor in privinta viitoarelor functii: "Probabil ca toti ne vom gandi sa ne gasim un loc in noile structuri".
Nemultumiri in filiale
In teritoriu, filialele PD si PLD mai au putin si dau in clocot. Sunt parlamentari si lideri de filiale, atat de la PD, cat si de la PLD, care nu s-au sfiit deloc sa critice. De exemplu, presedintele PLD Craiova, Dan Cherciu, sustine ca "se pot risipi" eforturile pe care le-au depus liberal-democratii pentru a se infiinta ca partid politic. De asemenea, liderul PLD Gorj, Ion Stoica, a declarat: "Nu toti colegii de partid vor fi de acord cu fuziunea cu PD". "Am colegi care au spus ca, daca doreau sa devina membri PD, se duceau direct in PD, nu veneau la PLD", a mai spus Stoica. Acesta s-a aratat surprins de decizia luata, el stiind ca o asemenea fuziune urma sa aiba loc, dar in preajma alegerilor locale. Liderul PLD Maramures, Sanda Roman, a confirmat ca "nici o filiala din tara nu a fost anuntata". "Nu am stiut nimic. Nu am fost anuntati, iar vestea am aflat-o de la televizor. A fost o decizie la varf", a precizat Roman. In acelasi timp, liderul PLD Arad, Sever Jurca, a refuzat sa faca vreun comentariu, punctul de vedere exprimandu-l dupa discutiile pe care le va avea cu membrii conducerii partidului.
Despre "interese foarte inalte"
Potrivit unor surse din PLD, cele mai multe nemultumiri legate de aceasta fuziune ar fi insa in PD. "Ei sunt care pierd mai mult, s-a vazut si la alegeri ca PLD a reusit sa ia voturi de la democrati", au sustinut sursele noastre. Presedintele PD Olt, senatorul Marin Bobes, ne-a explicat ca fuziunea dintre cele doua partide nu era oportuna in acest moment. "Trebuia mai intai ca PLD sa-si sedimenteze electoratul, sa se consolideze ca partid. Membrii PLD sunt veniti si de la PNL si de la PD. Este o oarecare confuzie, atat in partid cat si in randul electoratului. Eu nu am certitudinea ca procentele obtinute de cele doua formatiuni se vor aduna matematic", ne-a precizat senatorul PD. Totodata, senatorul democrat Cornelia Cazacu a afirmat ca "nu este normal ca PLD sa primeasca 40 de procente din conducerea noului partid ce urmeaza a fi infiintat". I se pare cam mult. "Sa vedem rezultatele la euroalegeri. Sa vedem procentele, sa observam diferentele", a mai spus Cazacu. si ea s-a aratat surprinsa de decizia luata. I se pare ca "sunt interese foarte inalte", pe care insa "eu nu le inteleg".
REACTII
» Primit cu ironii de adversarii politici
Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine ca a anticipat fuziunea dintre PD si PLD, neconsiderand-o surprinzatoare. "Este evident ca aceasta minuscula grupare constituita in jurul lui Stolojan si Flutur o sa se topeasca in PD, pentru ca nu au viziune liberala, ci raspund la ordinele unei singure persoane care le da comenzi din Dealul Cotroceni", a spus Tariceanu. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat insa ca, prin formarea Partidului Democrat Liberal, liderii PD au pierdut propriul partid, caci cel care castiga din aceasta miscare este doar Theodor Stolojan. Acesta sustine ca "domnia lui Emil Boc a luat sfarsit".