2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSportOrban: E greu de anticipat ce va urma pentru Schengen

Orban: E greu de anticipat ce va urma pentru Schengen

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat vineri că adoptarea raportului tehnic privind Schengen pentru România demonstrează că pregătirile au fost finalizate cu succes, apreciind însă că este greu de anticipat ce se va urma şi că separarea de Bulgaria este dificilă politic, potrivit Mediafax.

„Este foarte important că acest raport s-a adoptat. El este pozitiv, ceea ce arată foarte clar că, din punct de vedere tehnic, pregătirile tehnice au fost finalizate cu succes. Este o realizare importantă pentru România. În ceea ce priveşte faptul că nu s-a adoptat şi raportul pentru Bulgaria, lucrurile nu sunt suficient de clare. În momentul de faţă este dificil de spus ce se va întâmpla în continuare, pentru că procedurile ar trebui să evolueze de natura în care să existe o opinie a Parlamentului European pe această chestiune şi, ulterior, o poziţie în Consiliul European”, a declarat consilierul prezidenţial pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban.

El a mai spus că, în situaţia în care rapoartele nu sunt gata pentru Bulgaria, este foarte dificil de spus ce se va întâmpla, pentru că este o situaţie nouă.

„Atunci, în condiţiile actuale, mi-e foarte greu să anticipez care va fi evoluţia discuţiilor. În principal, abordarea care a persistat şi persistă la nivelul decidenţilor europeni, este ca lărgirea Spaţiului Schengen să se facă simultan cu România şi Bulgaria. O eventuală separare a celor două ţări ar crea dificultăţi limitate din punct de vedere tehnic, practic ar însemna o securizare a frontierei între România şi Bulgaria, dar din punct de vedere politic e mai dificil de avut în vedere o asemenea logică. În momentul de faţă, nu pot anticipa care va fi evoluţia acestui proces”, a mai spus Orban.

Întrebat dacă este posibilă decuplarea celor două ţări în ceea ce priveşte accesul în spaţiul Schengen, Leonard Orban a afirmat că, tehnic, nu ar fi complicat, dar că nu vrea să facă speculaţii.

„Nu vreau să fac speculaţii pe o asemenea opţiune. Rămâne de văzut cum vor gestiona în continuare instituţiile comunitare, în primul rând PE şi, ulterior Consiliul. Apoi o să vedem. Tehnic, chestiunea nu ar fi foarte complicată, dar nu este cazul să facem speculaţii, nu este cazul să mergem pe o asemenea variantă, în condiţiile în care, practic, nu s-a luat niciun fel de decizie la nivel comunitar pe acest subiect”, a conchis consilierul prezidenţial.

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind România.

Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate şi vor fi discutate în următorul grup de evaluare Schengen (Sch-Eval), a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

Acesta a mai spus că raportul României a fost adoptat şi că reprezentantul Franţei şi-a retras rezervele în privinţa implementării SIS/SIRENE în ţara noastră.

Marian Tutilescu a precizat că, odată cu adoptarea acestui raport, s-a încheiat faza cerinţelor tehnice şi a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experţi, urmând votul politic în Parlamentul European (PE).

Tutilescu a spus că, totuşi, faptul că rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol şi pentru România, pentru că cele două state ar trebui să adere la Spaţiul Schengen împreună.

Cele mai citite

Producția globală de vehicule atinge un record de 93,5 milioane de unități. Țările aflate în top

În 2023, producția globală de vehicule a ajuns la 93,5 milioane de unități, marcând o creștere de 17% față de anul anterior, conform datelor...

DOJ solicită respingerea cererii lui Donald Trump pentru amânarea termenului de vânzare a TikTok

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a cerut Curții Supreme să respingă solicitarea președintelui ales Donald Trump de a amâna implementarea unei legi care...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...
Ultima oră
Pe aceeași temă