Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău au destructurat un grup infracţional specializat în crearea dispozitivelor de fraudare a mijloacelor de plată electronice şi săvârşirea de furturi prin cărţi de credit contrafăcute, informează un comunicat al DIICOT remis sâmbătă AGERPRES.
Potrivit sursei citate, procurorii DIICOT au efectuat opt percheziţii domiciliare în municipiul Bacău, în urma cărora au fost reţinute opt persoane şi au fost identificate diverse echipamente artizanale – dispozitive tip ”gură” de bancomat, camere video miniaturale, componente electronice, alte instrumente de plată electronică contrafăcute.
De asemenea, în urma percheziţiilor, au mai fost descoperite sumele de 44.000 lei şi 8.000 euro, un pistol cu gaze şi muniţia aferentă.
”Concomitent, cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – IGPR şi a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, doi membri ai grupării infracţionale au fost prinşi în timp ce intenţionau să se deplaseze în Germania, în vederea efectuării de operaţiuni de skimming. Asupra unuia dintre ei, poliţiştii au găsit componente electronice şi dispozitive destinate fraudării bancomatelor”, a declarat Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bacău.
Potrivit acesteia, cercetările preliminare efectuate au stabilit că ”palierele infracţionale în care se specializase şi acţiona gruparea erau confecţionarea, comercializarea şi utilizarea de dispozitive de skimming, pe teritoriile României, Germaniei, Italiei şi Marii Britanii, utilizând instrumentele contrafăcute”.
Faţă de opt membri ai grupării, şapte bărbaţi şi o femeie, având vârste cuprinse între 30 şi 35 de ani, toţi din judeţul Bacău, procurorii DIICOT au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi iniţiere şi constituire în grup infracţional organizat.
Tribunalul Bacău a emis, ulterior, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru cei opt membri ai grupării infracţionale.
Probarea activităţii infracţionale a membrilor grupării s-a realizat sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, al Direcţiei de Operaţiuni Speciale, al BCCO Suceava şi Alba, Serviciului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale Bucureşti, IPJ Bacău – Detaşamentul de Intervenţie rapidă, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău şi Poliţiei de Frontieră – Aeroportul Bacău.