17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportOpoziţia critică declaraţia lui Traian Băsescu privind arieratele la medicamente

Opoziţia critică declaraţia lui Traian Băsescu privind arieratele la medicamente

PSD şi PNL au convocat joi conferinţe de presă pentru a critica declaraţia făcută miercuri de preşedintele Traian Băsescu. Şeful a cerutîncetarea plăţii arieratelor la medicamente, afirmând că „nu trebuie plătit niciun leu” până când nu se reglementează sistemul de achiziţii de medicamente, şi în spitale, şi cele distribuite prin farmacii”, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a catalogat drept „o prostie” luarea de poziţie a lui Traian Băsescu.

„Statul ar plăti şi mai mult, prin penalităţi, decât dacă şi-ar achita obligaţiile contractuale. Declaraţiile preşedintelui constituie şi o gravă încălcare a principiilor statului de drept, instigând la nerespectarea contractelor”, a precizat Olguţa Vasilescu.

Preşedintele Traian Băsescu explicase că România are „probleme serioase la achiziţiile de medicamente”.

„Probabil lobby-ul furnizorilor de medicamente este atât de puternic, încât nimeni nu reuşeşte să stăvilească această veselie a arieratelor adunate de pe urma medicamentelor”, a afirmat Traian Băsescu, făcând trimitere la raportul tehnic al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a precizat, miercuri, că arieratele la medicamentele din spitale şi farmacii sunt de 17 milioane de lei,.

„Remarcile preşedintelui confirmă ceea ce şi noi am spus frecvent. De la preluarea mandatului semnalez consumul de medicamente nereglementat, lipsa unui buget la medicamente. Bugetul este nelimitat”, a spus Lucian Duţă.

Potrivit „Gândul”, reprezentanţii distribuitorilor şi importatorilor de medicamente susţin că în prezent statul le este dator cu circa 420 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane de euro reprezintă arierate la reţetele compensate şi gratuite şi 100 de milioane de euro reprezintă datoriile rezultate în urma programelor naţionale, cum sunt cele de dializă, oncologie sau de diabet.

La rândul lor, reprezentanţii PNL au transmis că efectul declaraţiilor „iresponsabile” ale preşedintelui Traian Băsescu poate fi unul „extrem de periculos pentru sistemul de sănătate” din România.

„Partidul Naţional Liberal consideră iresponsabilă poziţia şefului statului, prin care îndeamnă instituţiile statului român să nu plătească arieratele la medicamente. Aceste datorii sunt angajamente de plată legale pentru servicii contractate şi executate, care au fost solicitate de spitale şi pacienţi în baza regulilor existente în acel moment. Decontarea de către autorităţile statului a medicamentelor se face pe baza Contractului Cadru, asumat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de Ministerul Sănătăţii şi publicat în Monitorul Oficial, având valoare de reglementare legală. Ceea ce face preşedintele Traian Băsescu este de fapt instigare la nerespectarea legii şi a angajamentelor contractuale ale statului”, se arată într-un comunicat transmis joi de PNL.

Liberalii menţionează că în 2009 termenele de plată s-au prelungit de la 60 la 210 zile. „Nici intervalul de 210 zile nu a fost respectat de guvernarea portocalie, România fiind azi una dintre ţările cu cele mai mari întârzieri în plata facturilor în sănătate, alături de Grecia. Conform datelor furnizate de organismele profesionale ale farmaciştilor, ca urmare a acestor întârzieri de plată a facturilor, peste 350 de farmacii au dat faliment şi s-au închis, mai ales în mediul rural, lăsând fără acces imediat la medicamente un număr important de români”, se mai arată în comunicat.

Potrivit PNL, farmaciştii au asigurat timp de şase luni medicamente gratuite şi compensate.”Farmaciştii şi cei din industria farmaceutică, acum blamaţi de preşedintele Traian Băsescu, care a găsit un nou duşman, au asigurat timp de şase luni, pe banii lor, medicamente gratuite şi compensate. Preşedintele Traian Băsescu trebuie să îşi imagineze ce ar fi însemnat oprirea eliberării de medicamente pentru oncologie sau diabet, de exemplu şi câţi români nu ar mai fi avut nici o şansă la viaţă”.

Cele mai citite

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă