Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, luni, că nu a fost la şedinţa de dimineaţă a coaliţiei, dar a dat asigurări că nu a fost nicio tensiune între premier şi reprezentanţii puterii, arătând că informaţiile care circulă „sunt falsuri obişnuite, de altfel, în mass-media” româneşti, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă la şedinţa de luni dimineaţă au existat tensiuni şi dacă membrii coaliţiei au cerut fonduri pentru primării, Oltean a răspuns: „Eu nu am fost dimineaţă la şedinţa coaliţiei, însă nu cred că au fost tensiuni”.
„Întotdeauna membrii coaliţiei au lucrat într-o armonie perfectă cu premierul Ungureanu. De aceea, zvonurile care circulă astăzi sunt falsuri, obişnuite de altfel în mas-media românească. Eu asigur că nu există şi nu a fost nicio tensiune între premier, pe de o parte, şi membrii coaliţiei pe de altă parte”, a precizat Oltean, după şedinţa BPN a PDL.
Premierul Ungureanu a ieşit supărat din şedinţa coaliţiei şi a cerut miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor, aflaţi la discuţii, să părăsească şi ei sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare.
„Premierul aproape că a trântit uşa sălii în care avea loc, luni, şedinţa coaliţiei şi a spus că nu răspunde la presiuni. «Nu mai discut în contextul acesta. Faceţi presiuni prea mari», a zis aproape textual Ungureanu. El le-a cerut să iasă din sală şi miniştrilor Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Finanţelor, Bogdan Drăgoi, prezenţi şi ei la discuţii”, au relatat pentru MEDIAFAX surse politice.
Acestea susţin că premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi condiţionat prezenţa la vot în Parlament pentru susţinerea iniţiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca şeful Guvernului să dispună alocarea de fonduri bugetare către anumite circumscripţii electorale.
Premierul le-a spus acestora că nu trebuie efectuate cheltuieli care nu se justifică şi că solicitările nu pot fi îndeplinite, dar liderii coaliţiei ar fi replicat că „pe vremea fostului Guvern se putea”, susţin sursele citate.
Potrivit acestora, lista cu solicitări cuprinde în special alocări pentru localităţile aflate în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii partidelor aflate la putere.
„Nu este vorba de sume foarte mari, ci de hotărâri de guvern cu sume mici, gen bani pentru biserici. Un interes mai mare s-a arătat pentru circumscripţiile parlamentarilor, pentru alegerile generale, decât pentru primarii angajaţi în alegeri locale”, au spus sursele citate.
În urmă cu două săptămâni, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern s-a aflat un proiect de hotărâre care prevedea alocarea către mai multe primării a câtorva zeci de milioane de lei, bani luaţi din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia primului-ministru. Documentul nu a fost însă aprobat în Guvern, premierul cerând amânarea actului normativ.