Premierul desemnat Emil Boc a precizat ca noul program de guvernare prevede adoptarea bugetului de stat pe 2010 in prima jumatate a lunii ianuarie, intr-o sesiune parlamentara extraordinara, mentinerea cotei unice si TVA, dar si adoptarea legii minoritatilor, potrivit NewsIn.
Potrivit lui Boc, programul de guvernare include "continuarea procesului de modernizare a statului si punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din noiembrie 2009, restructutarea aparatului administratiei publice pe principii de eficienta si performanta, elaborarea unui set de masuri pentru relansarea economiei si consolidarea cresterii economice".
In privinta cresterii economice, Boc a subliniat ca Guvernul are intentia de a mentine pe intreaga perioada de guvernare cota unica de 16% si TVA de 19%, de a respecta angajamentele internationale cu FMI, CE si Banca Mondiala, dar si "adoptarea de urgenta, in prima jumatate a lunii ianuarie, in sesiune extraordinara a Parlamentului, a bugetului de stat". Premierul desemnat a adaugat ca bugetul de stat porneste de la indicatori de 1,3% crestere economica si 5,9% deficit bugetar .
Boc a avertizat ca anul 2010 va fi "inca un an dificil, cel putin in primele 6 luni", dar si-a exprimat speranta ca, "odata cu sfarsitul lui 2010, putem vorbi de crestere economica consistenta".
Premierul a enumerat ca principii ale programului de guvernare si sustinerea mediului de afaceri si a IMM-urilor, alocarea a cel putin 20% buget pentru investitii publice pentru mentinerea si crearea de noi locuri de munca, protejarea prin masuri de solidaritate activa a categoriilor sociale afectate de conditiile dificile, promovarea si adoptarea legii reformei sistemului de pensii si a legii responsabilitatii fiscale, sprijinirea agriculturii in vederea dezvoltarii industriei alimentare, reabilitarea sistemului de irigatii. La capitolul agricultura, Boc a sustinut ca nou guvern va avea drept obiectiv pe termen mediu ca Romania sa se transforme intr-o tara exportatoare de produse agro-alimentare, scopt pentru care va fi folosit si instrumentul garantiilor de stat, pentru stimularea agriculturii.
Un alt punct al programului de guvernare il reprezinta "largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale pentru pastrarea identitatii culturale, etnice ale comunitatilor minoritare". Boc a precizat ca este vorba de adoptarea legii minoritatilor nationale "dupa cadrele Constitutiei Romaniei si ale Comisiei de la Venetia".
De asemenea, programul de guvernare vizeaza si fructificarea avantajelor competitive ale Romaniei in agricultura, energie si turism, continuarea procesului de reforma in domeniul justitiei, sanatatii si educatiei, actionarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene si asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinantarea proiectelor realizate.
Emil Boc a tinut sa precizeze ca viitorul Cabinet va avea 5 independenti- Mihail Dumitru la Agricultura, Catalin Predoiu la Justitie, Sebastian Vladescu la Finante,Teodor Baconschi la Externe si Gabriel Oprea la Aparare. El a adaugat ca Mihail Dumitru, desemnat la Agricultura, detine in acest moment functia de negociator -coordonator al programului de dezvoltare rurala pentru Romania la CE. "Este o persoana care cunoaste foarte bine mecansimul absorbtiei fondurilor europene pe domeniul agriculturii, a negociat practic programul de dezvoltare rurala a Romaniei cu CE si are expertiza de specialitate", a spus Boc.
Potrivit premierului, democrat-liberalul nominalizat initial pentru portofoliul Educatiei, Catalin Croitoru, a invocat "o problema personala pentru renuntarea la functia de ministru".