Umar la umar, Crin Antonescu, Bogdan Olteanu, Radu Stroe si Radu Campeanu au anuntat ieri sustinerea neconditionata a partidului pentru Norica Nicolai, nominalizata la Justitie. Interesant este ca ei au avut conferinta de presa in timpul sedintei de guvern. Abia dupa sedinta de guvern a dat si premierul Tariceanu o declaratie in favoarea lui Nicolai. Bogdan Olteanu chiar a avertizat: "PNL va folosi toate mijloacele pentru a se asigura ca Norica Nicolai va fi ministru". Aseara premierul a discutat cu presedintele la Cotroceni pret de o ora despre cazul Nicolai. Nici unul nu si-a schimbat punctul de vedere.
Desi au tinut sa exprime categoric sustinerea tuturor liberalilor pentru Norica Nicolai si sa respinga existenta unei alte tabere care nu o doreste pe nominalizata PNL, este interesant ca Antonescu, Orban, Stroe si Campeanu alaturi de Nicolai au tinut conferinta de presa la sediul central al PNL, exact in timpul desfasurarii sedintei de guvern. Din aceasta cauza, premierul Tariceanu a lipsit din cadru. Daca in weekend se vorbea despre o intrunire a conducerii liberalilor pentru miercuri, ea a fost anulata. Potrivit lui Bogdan Olteanu, nici n-ar mai fi nevoie de sedinta pentru ca liderii PNL nu mai simt nevoia ei deoarece decizia de sustinere pentru Nicolai ar fi unanima. Surse liberale sustin insa ca in afara celor care s-au remarcat pana acum prin sustinere vocala a lui Nicolai (celor enumerati adaugandu-li-se Puiu Hasotti, Ralu Fenechiu si Ludovic Orban), nici un alt lider nu prea mai este dispus sa sara ca ars ori de cate ori se pune problema sustinerii acesteia. In ciuda afirmatiei de ieri a lui Crin Antonescu: "Propunerea a fost a primului ministru, nu i-a fost sugerata, nu s-a insistat ca aceasta sa fie propunerea. Asadar, in legatura cu subiectul Norica Nicolai, cei care asteapta disensiuni sau razgandiri la nivelul PNL sau la nivelul premierului asteapta degeaba", sunt destui cei care isi amintesc ca lucrurile nu stau chiar asa. Propunerea a venit tocmai din partea lui Antonescu, Orban si Hasotti care, cu mult inainte ca membrii conducerii centrale sa voteze, lansasera in mod public numele senatorului PNL. Iar la finalul sedintei BPC din 17 decembrie, nu Tariceanu a fost cel care a facut anuntul despre nominalizarea Noricai Nicolai, el doar a trecut prin fata jurnalistilor fluturand din mana si spunand ca detalii despre persoana propusa ofera Crin Antonescu.
Dupa zile intregi de tacere dupa contestarea de catre Cotroceni, Nicolai a respins ieri acuzatiile privind dosarul profesional, spunand ca de fapt nici nu are ce sa-si reproseze, ea precizand ca nu a arestat si nu a incarcerat ilegal nici o persoana. Fondul problemei: trimiterea la inchisoare a unei persoane fara ca aceasta sa aiba dreptul sa se apere in instanta din nou a fost eludat. In schimb, senatorul PNL a acuzat Parchetul General ca a incalcat legea atunci cand a facut publice date privitoare la tatal sau si a spus ca il va sfatui pe acesta sa nu actioneze in judecata Parchetul. Norica Nicolai a mai povestit ca, in perioada 1987-1988, a fost internata perioade indelungate, suferind de tuberculoza renala. In perioada respectiva a si fost plecata in SUA, pentru a face investigatii medicale suplimentare.
Ea a dezmintit speculatiile aparute in presa, potrivit carora daca ar ajunge ministru, nu ar face reforma, precizand ca a votat pozitiv la Legea ANI si Legea reformei DNA.
In privinta incidentului din 1991, Nicolai a repetat din nou ca nu stia ca un simplu procuror al Romaniei nu are dreptul sa participe intr-o instanta in calitate de reprezentant al unei persoane, fie ea si cetatean strain. Dar a adaugat ca legea ii dadea dreptul ca in baza unei procuri sa-si reprezinte prietena americana, prietena care a si locuit la ea in Oltenita.
Norica Nicolai a recunoscut ca a fost membru de partid si chiar activist comunist: "Am functionat un an si jumatate ca secretar de partid al Parchetului local Oltenita". "Nu exista nimic relevant care sa-i poata fi reprosat", a conchis Crin Antonescu.
Premierului Tariceanu mapa profesionala invocata de seful statului ca argument pentru respingerea nominalizarii Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei ii seamana a "faimosul dosar de cadre, cel mai abject instrument folosit de comunisti". El considera ca Nicolai si-a ispasit pedeapsa pentru "o simpla greseala procedurala" din tinerete si i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa judece candidatura acesteia pentru portofoliul Justitiei strict pe baza criteriilor de competenta. Premierul le-a spus ministrilor in timpul sedintei de guvern ca ii doreste lui Teodor Melescanu un interimat cat mai scurt la Justitie.
raport
Raportul CE privind justitia din Romania se va axa pe aspecte tehnice, si nu pe lipsa unui ministru, a declarat seful DAE, secretarul de stat Adrian Ciocanea. El a mai spus ca raportul se va axa pe probleme referitoare la CSM, ANI, eficienta sistemului judiciar si coruptia locala.
Precizari
Biroul de presa al Ministerului Public a comunicat, ieri, ca institutia a protejat datele personale ale fostului procuror Norica Clinci (Nicolai), referindu-se la acuzatiile acesteia conform carora a facut publice date despre tatal sau. S-au comunicat doar numele si ocupatia acestuia.
Anchete
Vicepresedintele PNL Norica Nicolai sugereaza ca "profesorul" invocat in cazul Hayssam este presedintele Traian Basescu, ea precizand ca va face o cerere pentru a avea acces la documente suplimentare legate de ancheta respectiva, in conditiile in care are certificat ORNISS. Nicolai a precizat ca, in calitatea de vicepresedinte al Comisiei de aparare a Senatului, a participat la ancheta in cazul Hayssam si a sustinut ca nici pana in prezent nu a gasit raspuns la mai multe intrebari legate de procurorul care a fost desemnat sa instrumenteze cazul, intrebandu-se retoric cum de autoritatile romane, intr-un dosar privind acuzatii de terorism, nu au demarat cercetari pentru a verifica cum a fost posibil ca omul de afaceri sirian sa treaca granita cu un pasaport romanesc fals. "Am fost vicepresedintele Comisiei de aparare si am facut parte din comisia care l-a anchetat pe Omar Hayssam, deci stiu bine ce spun cand am zis domn profesor. M-am uitat si eu cu foarte mare atentie pe stenograme", a comentat Nicolai, care a precizat ca activitatea parlamentara a comisiei speciale nu s-a incheiat, dimpotriva, ea intentionand sa se implice mai mult.