Europarlamentarul PNL Norica Nicolai, fost procuror în perioada comunistă, victimă a Legii lustraţiei, crede că amendamentul cu procurorii introdus de UDMR în această lege „viza strict o anumită persoană, ceea ce nu este corect, indiferent de cine este acea persoană şi ce relaţii ai cu acea persoană”.
Norica Nicolai are şi un argument forte. Potrivit europarlamentarului PNL, „procurorii din perioada comunistă, care doar propuneau condamnarea, sunt vinovaţi în viziunea iniţiatorilor amendamentului, însă judecătorii comunişti sunt exceptaţi, deşi ei dădeau sentinţele de condamnare. UDMR a impus acest amendament pentru a se răzbuna pe Monica Macovei”.
Potrivit Noricăi Nicolai, articolul de lege care îi vizează pe procurori este neconstituţional „deoarece instituie răspunderea colectivă, situaţie condamnată de CEDO într-un dosar în care plângerea a fost înaintată de un fost ofiţer KGB din Lituania, care a câştigat inclusiv despăgubiri băneşti. Legea din Lituania îi lustra pe toţi foştii ofiţeri KGB, la grămadă. Având acest exemplu, este anormal să fie impus un amendament doar din răzbunare”. Însă ea nu va sesiza Curtea Constituţională şi nici nu va pune în discuţia PNL această lege deoarece „deşi sunt vizată prin recul, nu vizez în viitor numirea pe o funcţie, ci voi candida din nou pentru Parlamentul European, ceea ce legea în forma sa de acum îmi permite”
Miza răzbunării UDMR pe Monica Macovei
Este de notorietate adversitatea dintre europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost procuror, şi mulţi lideri ai UDMR, adversitate crescută în intensitate de-a lungul anilor, motivul fiind Agenţia Naţională de Integritate. Monica Macovei a susţinut apariţia acestei instituţii încă de pe vremea când era ministru al Justiţiei şi apoi a apărat-o de parlamentarii care o contestau. Între cei care vor mutilarea până la nefuncţionare a ANI sunt parlamentarii UDMR. În ultima rundă adisputelor, mai mulţi parlamentari UDMR, între care Mate Arpad şi Gyorgy Frunda, au susţinut că ANI este o instituţie care funcţionează fără respectarea Constituţiei. De asemenea, ei au cerut ca politicienii să fie exceptaţi de verificările ANI pe avere, incompatibilităţi şi conflicte de interese pe motiv că nu sunt funcţionari publici. În acest sens, există înaintate mai multe sesizări la Curtea Constituţională. Monica Macovei a sărit în apărarea ANI, acuzând UDMR că trădează interesele României deoarece în ultimul raport de ţară, Comisia Europenă a cerut stabilitate şi continuitate pentru ANI, instituţie considerată performantă în combaterea corupţiei de experţii UE. În cazul în care ANI nu ar avea continuitate, România riscă să fie sancţionată dur.
Cine sunt foştii procurorii comunişti, victime ale lustraţiei
Norica Nicolai şi Monica Macovei nu sunt singurii foşti procurori comunişti „lustrabili”. În aceeaşi situaţie se află judecătorii Curţii constituţionale Iulia Motoc, Tudorel Toader, precum şi puţin patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi anume Graţiana Isac şi George Bălan (secţia de procurori); Mircea Aron, judecător la Înalta Curte, şi însăşi preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Doina Stanciu.