Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a cerut, vineri, într-o conferinţă de presă, ca Institutul Cultural Român să prezinte de urgenţă un raport în legătură cu situaţia bursierilor săi, constatând că foarte mulţi dintre aceştia sunt „agenţi de presă plătiţi din banii publici ai regimului Băsescu”, informează Mediafax.
Solicitarea Noricăi Nicolai vine după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora jurnalistul Raul Sanchez Costa, de la cotidianul El Pais, care a publicat interviul cu premierul Victor Ponta în care acesta îşi anunţa demisia în cazul confirmării plagiatului, este bursier al Institutului Cultural Român (ICR).
Pe de altă parte, Norica Nicolai a spus că va face demersuri juridice împotriva Radiodifuziunii Române, din cauză că un corespondent al Radio România Actualităţi la Bruxelles, Carmen Valică, ar fi afirmat, într-o discuţie cu purtătorul de cuvânt al comisarului Viviane Reding, că în România judecătorii Curţii Constituţionale vor fi arestaţi.
Europarlamentarul PNL a mai acuzat PDL că a convocat diaspora la o manifestaţie împotriva lui Victor Ponta la Bruxelles chiar în ziua Consiliului European.
În replică, într-un comunicat remis MEDIAFAX, ICR transmite că „publicişti şi traducători din străinătate care s-au dedicat promovării culturii române au devenit ţinte ale dezinformării şi calomniilor proferate de foşti ziarişti şi preluate imediat de unii politicieni din România”. „Campania împotriva Institutului Cultural Român a trecut încă un prag”, mai spune ICR.
„«Revelaţia» care a prilejuit aceste atacuri este informaţia (publică, prezentă în rapoartele ICR) că jurnalistul Raúl Sánchez Costa, autorul unui interviu cu prim-ministrul Victor Ponta apărut în cotidianul spaniol El País, a beneficiat în 2006 de o bursă ICR. Calomniatorii nu pun în discuţie pertinenţa întrebărilor sau realitatea răspunsurilor, ci incriminează faptul că un interviu cu prim-ministrul român a fost realizat de un jurnalist care a avut ocazia să cunoască România cu sprijinul unei instituţii româneşti (sprijin acordat cu şase ani înainte de realizarea interviului în cauză). Selecţia bursierilor a fost întotdeauna făcută de către jurii independente de ICR, fapt care poate fi verificat cu uşurinţă”, se precizează în comunicatul citat.
„De la această «dezvăluire» se ajunge la afirmaţia halucinantă că publicişti, oameni de cultură şi traducători din străinătate care au beneficiat, într-un fel sau altul, de sprijin din partea ICR ar forma, în realitate, o reţea de agenţi de influenţă politică”, mai spun reprezentanţii ICR, exemplificând cu pasaje din articole apărute în presa românească: „întreaga structură de ofiţeri acoperiţi ai Institutului Cultural Român, nenumăraţi propagandişti sub epoleţi, care acţionează în ţară şi în străinătate, în presă şi nu numai” (Sorin Roşca-Stănescu, Jurnalul Naţional), „Cine va cerceta Raportul ICR va observa că, pe bani publici, s-au acordat mii de burse unor ziarişti sau traducători, care, ulterior, erau folosiţi în campaniile regizate de puterea pedelistă de la Bucureşti. (…) majoritatea celor finanţaţi prin această adevărată agentură sunt plătiţi pentru cu totul alte activităţi decât cele culturale” (Ion Spânu, cotidianul.ro), „Această reţea, cel puţin cea aflată sub umbrela ICR (…) a ales să provoace daune ţării noastre şi să târască forţele politice, dacă nu chiar şi ţara, în noroiul dezinformării” (Cornel Nistorescu, cotidianul.ro).
ICR îi „aminteşte” europarlamentarului Norica Nicolai, în legătură cu solicitarea acesteia ca ICR să prezinte un raport „de urgenţă” cu „situaţia bursierilor” săi, că numele bursierilor ICR (traducători profesionişti, traducători în formare, jurnalişti) sunt publicate cu regularitate pe site (www.icr.ro, www.cennac.ro) şi în rapoartele anuale prezentate de institut.
„Protestăm cu indignare faţă de calomnierea unor oameni a căror singură vină este interesul şi, adesea, pasiunea, pentru România şi cultura română”, se arată în încheierea comunicatului ICR.
Pe de altă parte, referitor la afirmaţiile Noricăi Nicolai despre corespondentul RRA la Bruxelles, Carmen Valică, reprezentanţii Radioului Public au declarat vineri, că situaţia va fi analizată de conducerea radioului, care, în următoarele zile, urmează să aibă o discuţie cu jurnalista, ce se va întoarce în România. În general, în luna iulie, corespondenţii Radio România se întorc în România pentru chestiuni administrative, fapt pentru care în următoarea perioadă şi Carmen Valică se va întâlni cu reprezentanţii Radioului Public, prilej cu care va fi discutată şi situaţia reclamată de Norica Nicolai, au explicat reprezentanţii instituţiei.