PSD şi PDL au discutat în contradictoriu în şedinţa conducerii Parlamentului despre proceduri legislative privind Legea educaţiei,Adrian Năstase opinând că numai o „ţară de nebuni” ar accepta ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe o lege,în condiţiile în care un act similar va fi adoptat în Senat, potrivit Newsin.
„Stimaţi colegi, cu umilinţă, vă rog să acceptaţi să invoc o prevedere din Regulamentul Senatului. În Regulamentul Senatului, la art. 93, dacă nu mă înşel, stă o prevedere pe care v-aş ruga să o judecăm. Paragraful 2 al art. 93 spune următorul lucru: <În cazul în care proiectul sau propunerea legislativă a fost adoptată de către Camera Deputaţilor, retragerea nu mai poate fi făcută din momentul sesizării Senatului>. În aceste condiţii, practic, suntem într-o situaţie destul de ciudată. Dezbaterea acestui proiect la Senat nu mai poate fi blocată. Deci nu ştiu dacă Guvernul îşi poate asuma răspunderea pe un text al Camerei Deputaţilor în condiţiile în care dezbaterea nu poate fi oprită la Senat”, a susţinut Adrian Năstase, potrivit stenogramei şedinţei. „La Parlament există o problemă pe care eu v-am invocat-o şi atunci ori hotărâm modificarea Regulamentului, înainte de dezbaterea respectivă, ori, dacă nu, avem o problemă. Deci în măsura în care există un text expres în Regulamentul Senatului care spune foarte clar – textul care este la Senat – nu poate fi retras. Deci dezbaterea pe lege continuă la Senat”, a continuat el.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a dat dreptate lui Năstase şi a anunţat că va cere CCR să stabilească dacă nu cumva există un conflict instituţional între Parlament şi Guvern.
Văzând că reprezentanţii PDL cereau un calendar pentru asumare, chiar şi în aceste condiţii, Năstase a insistat. „Bun, dar suntem într-o ţară de nebuni, atunci, iertaţi-mă. Dacă acceptaţi acest lucru ca, până la urmă, Parlamentul să se pronunţe într-un fel sau altul, fie utilizând moţiunea, fie acceptând tacit un text al Parlamentului care a fost adoptat doar într-una dintre Camere, în timp ce în paralel se desfăşoară o dezbatere privind continuarea examinării acestui proiect de lege nu mai înţeleg absolut nimic…”, a intervenit din nou social-democratul. El a spus că asumarea răspunderii Guvernului pe un proiect care a trecut doar de o Cameră echivalează cu „furtul din sertarul Parlamentului” a legii respective.
„Atunci este aberant din punct de vedere politic şi juridic. Deci dacă cineva îşi angajează răspunderea pe un text de lege şi să spunem că se adoptă în acea variantă, se legiferează prin asumarea răspunderii şi, în acelaşi timp, Camera superioară continuă dezbaterea pe aceeaşi tematică şi vine cu un proiect, eventual diferit faţă de cel pe care s-a angajat răspunderea, credeţi-mă că eu nu sunt confortabil absolut deloc din punct de vedere juridic şi de-abia după aceea politic să mergem pe două trasee paralele. Adică este o chestiune care nu are sens. Nu are sens şi este şi periculoasă din punct de vedere al stabilităţii sistemului juridic”, a revenit şi Geoană.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a luat şi el cuvântul, arătând că deşi apreciază „frumuseţea ţesăturii teoretice expusă de domnul profesor Năstase”, „această expunere cu nuanţe bizantine” nu ajută şi nu are implicaţii regulamentare în practică. „Procedura poate să continue. Absolut, poate să continue! Asta în teorie. În practică, suntem lipsiţi de riscul acesta deoarece la comisie s-a făcut statement-ul că lucrările s-au oprit acolo şi tocmai de asta ştim bine că ne vine de la Guvern şi cealaltă formă”, a spus Rădulescu. El a afirmat că nu vede nicio problemă nici dacă după asumare legea educaţiei aflată în Senat şi-ar relua traseul. „Dacă ar continua lucrările acolo şi la un moment dat ne-am trezi cu o altă formă decât cea pe care o doreşte Guvernul, nu văd nicio problemă. Guvernul doreşte o anumită formă şi, în înţelepciunea lor, parlamentarii au dat o formă ceva mai diferită. Asta nu poate stopa, din punct de vedere constituţional, demersul de voinţă politică al Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe ce doreşte el în acest moment, pe care formă doreşte”, a argumentat Rădulescu.
Şi vicepreşedintele Camerei, Ioan Oltean, PDL, a spus că Guvernului nu i se poate restrânge dreptul de către Parlament de a-şi asuma răspunderea. „Domnule preşedinte, eu cred că suntem în faţa unei solicitări constituţionale din partea Guvernului pentru a-şi angaja răspunderea pe un proiect de lege. Din acest punct de vedere nu există niciun fel de dubiu, iar noi nu suntem în măsură să cenzurăm această prevedere constituţională. De aceea, că este sau nu este constituţională s-ar putea pronunţa Curtea Constituţională atunci când va fi sesizată. Procedura nu poate fi blocată. În acelaşi timp, noi nu suntem în prezenţa unei solicitări din partea Guvernului privind retragerea de pe ordinea de zi a Senatului a acestei legi. În consecinţă, în opinia mea, nimeni nu poate opri Senatul să-şi ducă mai departe activitatea legislativă. Senatul va hotărî ce face mai departe, conform Regulamentului acestei Camere. În acest moment, nu ne raportăm la acest lucru, ci ne raportăm strict la solicitarea Guvernului”, a spus Oltean, cerându-i lui Geoană să stabilească un calendar pentru asumare.
Pedeliştii au fost susţinuţi de UDMR. „Nu este nici un conflict pentru că, în momentul de faţă, nu puteţi îngrădi dreptul Guvernului. Chiar dacă nu ne place sau nu vă place, este dreptul de a angaja răspunderea”, i-a spus Verestóy Attila lui Geoană. „Foarte pe scurt, domnule preşedinte, dacă bine ţin eu minte, data de 22 iunie 2009 a fost data când Guvernul PDL + PSD şi-a asumat răspunderea pe Codul civil şi Codul penal care erau în dezbatere la comisia formată din colegii noştri senatori şi deputaţi. Deci precedent există, nu este nicio problemă”, a spus şi Mate Andras Levente.
Senatorul PSD Ion Chelaru a încercat să deblocheze discuţiile, propunând ca Mircea Geoană să sesizeze Curtea Constituţională, iar parlamentarii să aştepte decizia CCR înainte de data asumării răspunerii, exprimându-şi speranţa că „şi respectiva Curte va da un răspuns urgent”.
Reprezentanţii partidelor au agreat la final ca asumarea răspunderii să aibă loc joi.
Cât priveşte data moţiunii de cenzură, PDL a insistat ca aceasta să fie dezbătută şi votată luni. „Domnule preşedinte, în ceea ce priveşte dezbaterea, la ultima moţiune de cenzură au fost suficient de multe discuţii legate de data dezbaterii moţiunii. Articolul 78 alin. (2) a fost interpretat de fiecare după cum a fost interesul. Aici se spune aşa, că dezbaterea moţiunii de cenzură
are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Sigur, după acesta poate fi foarte larg interpretat; fie, exact la trei zile după prezentarea moţiunii, fie la paştele cailor după prezentarea moţiunii, tot acelaşi lucru este”, a spus Ioan Oltean. Relativismul vorbelor lui Oltean l-au făcut pe Geoană să spună ironic: „Aş dori să ştiţi că această stenogramă va putea fi folosită la momentul potrivit ca un argument”.
„Aşa este, însă eu cred că acest text vine în apărarea opoziţiei. Pentru ca majoritatea să nu poată să abuzeze de acest termen şi să spună , termenul este fix: trei zile. Este un termen cu caracter imperativ, în opinia mea, adică la trei zile după citirea moţiunii ea trebuie să fie dezbătută în plenul celor două Camere şi pentru interpretarea acestui text, luni, ar trebui să fie data la care să aibă loc dezbaterea moţiunii. Propun şi susţin acest termen”, a spus pedelistul.
Profitând de neatenţia celor de la PDL, Geoană a supus la vot calendarul de dezbatere a moţiunii propus de opoziţiei, cu votul programat pentru miercuri, nu pentru luni. Geoană a constatat că propunerea a trecut în unanimitate.
„Staţi o clipă, ce aţi supus la vot?”, a întrebat Roberta Anastase. „Miercuri, la orele 11.00, plen reunit. Votul, miercuri pe 27 octombrie 2010”, i-a răspuns Geoană. „Votul final?”, a revenit Anastase, nedumerită. „Votul final, miercuri, 27 octombrie 2010, la orele 11.00”, a lămurit-o Geoană. „Noi suntem împotrivă”, a replicat Anastase, moment în care Geoană a decis să reia votul. „Bun. Cine este împotrivă? 7 voturi împotrivă. Cine este pentru? 10 voturi pentru. A fost aprobată această variantă”, a numărat Geoană opţiunile.