25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportNăstase: Băsescu a spus un singur lucru adevărat la TVR: “Sunt incapabil...

Năstase: Băsescu a spus un singur lucru adevărat la TVR: “Sunt incapabil să ofer românilor o viaţă mai bună”

Preşedintele Traian Băsescu a spus un singur lucru adevărat, în interviul acordat TVR1: „Sunt incapabil să ofer românilor o viaţă mai bună”, a afirmat vineri preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal, potrivit Agerpres.

„A spus-o clar, de mai multe ori şi cu convingere. Orice om sănătos, aflat în poziţia sa, ar fi demisionat în secunda imediat următoare. Sau după cinci minute – şi aşa ar fi fost OK. Evident, că acest lucru nu s-a întâmplat. De ce? Pentru că de vină pentru dezastrul în care se află ţara nu este preşedintele – jucător, aflat în al şaselea an de mandat şi nici guvernele pe care le-a patronat. Responsabilitatea aparţine, în mod evident, opoziţiei, ‘mogulilor’, ‘sistemului ticăloşit’, ‘oligarhilor’, populaţiei şi probabil extratereştrilor. Dacă cineva se va simţi mai bine introducând PSD în această oală, doar pentru că s-a aflat 9 luni la guvernare, poate să o facă. Dar diferenţa între şase ani şi nouă luni este atât de mare, încât bunul simţ poate oferi măsura reală a responsabilităţii”, a subliniat fostul premier.

Potrivit acestuia, PSD nu a mai deţinut din 2004 poziţii-cheie în Guvern, cum ar fi cea de ministru al Finanţelor sau Economiei. El a reamintit, în context, că a fost unul dintre social-democraţii care s-au împotrivit guvernării cu PDL.

‘Deşi guvernul este un organism colegial, în cazul unor divergenţe în procesul decizional, ultimul cuvânt îl are premierul, iar când acesta se numeşte Emil Boc, centrul de comandă se mută la Cotroceni. Vă amintiţi, sper, că în 2008, m-am pronunţat împotriva intrării la guvernare, unul dintre motive fiind chiar acesta. Inclusiv din cauză că remanierea se realiza (şi s-a realizat) ca o procedura exclusivă între Băsescu şi Boc. Cel mai mare pericol pentru populaţie este acela că guvernanţii să nu mai vadă oamenii din spatele cifrelor. În Romania, acest lucru s-a produs, iar acum vedem şi suportăm consecinţele’, a afirmat Năstase.

Fostul premier consideră că actuala criză economică cu care se confruntă România nu va trece prea uşor, chiar dacă datele macroeconomice se vor echilibra, pentru că este nevoie de timp şi mai ales ‘de guvernări eficiente (…) pentru ca sinistrul creat în ultimii ani să fie depăşit’.
Liderul CN al PSD a criticat totodată modul în care şeful statului a abordat problema exodului medicilor sau a ‘salariilor de mizerie ale profesorilor care i se par fireşti’.
„A minţit frumos atunci când a promis românilor că vor trăi bine. A omis însă să le spună că, pentru asta, trebuie să aştepte 30 de ani. Deşi îl cred pe acest personaj în stare de orice, nu mi-a venit să cred atunci când le-a mulţumit celor plecaţi la munca în afara ţării pentru faptul că nu se întorc pentru a cere ajutor de şomaj sau ajutoare sociale. Pentru un şef de stat, o astfel de atitudine este inacceptabilă”, a apreciat Năstase.

Pe de altă parte, Năstase i-a reamintit preşedintelui dar şi fostului ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, că privatizarea Petromidia, prin vânzarea de acţiuni către Rompetrol, s-a făcut în octombrie 2000, în timpul guvernării Isărescu şi a CDR, „atunci când PD-ul lui Traian Băsescu şi PNL făceau parte din guvern”.

„În ultimele săptămâni, în contextul discuţiilor legate de valorificarea de către stat a acţiunilor Petromidia, se sugerează sau se afirma direct că privatizarea Petromidia a fost făcută de guvernul PSD. Fals. (…) N-aş vrea să fie transferate spre PSD merite care nu-i aparţin”, a spus Năstase.
El a admis că în perioada în care a fost prim-ministru, datoriile Rompetrol au fost convertite în acţiuni ale statului, pe care acum statul poate să le vândă sau să le valorifice în relaţiile cu noul proprietar.

„Dacă este capabil să o facă. Menţionez că rafinăria se află, în continuare pe teritoriul României, iar instituţiile de control ale statului pot să valorifice acest avantaj în măsura în care noul proprietar nu este de bună credinţă. Precizez şi faptul că alternativa, la momentul negocierilor cu Uniunea Europeană, pentru statutul de economie funcţională de piaţă, era falimentarea (închiderea) rafinăriei. Era mai bine ? În continuare, cred că soluţia adoptată de guvernul pe care l-am condus a fost cea corectă”, a conchis liderul CN al PSD.

Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu o ediție spectaculoasă. Pe scenă vor...

Peste o lună, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală. Aici, pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați,...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă