Liderul Forţei Civice Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, miercuri, în cadrul unei emisiuni realizate de Realitatea TV, cu privire la asumarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege a retrocedărilor, că premierul Victor Ponta este un prost.
„Ponta este pur şi simplu prost. Nu citeşte nu ştiu cine îi bagă sub nas diverse declaraţii pe care le înghite papagaliceşte”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.
„Acolo la ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Propietăţilor, n.red.) se află buba cea mare. Acolo se găsesc nume de oameni care s-au ocupat de tranzacţii imobilizare nejustificate, dar dosarele cu pricina cuprind alte nume mai mari. Sunt 12 echipe de consultanţi care s-au ocupat sistematic numai de retrocedări (…). Haideţi să merge cu ele până la capăt”
Liderul Forţei Civice a declarat, de asemenea că la CEDO va contesta legea retrocedărilor procedural întrucât, pe lângă proiectul asumat de Guvern, mai exista un proiect în procedură, tot pe tema retrocedărilor, iniţiat de formaţiunea politică pe care o conduce care ar fi trebuit să aibp preeminenţă
„În momentul în care există un proiect al parlamentarilor, el are preeminenţă”, a explicat Mihai Răzvan Ungureanu.
„Pe fond, o sumedie din articole despre care vorbeşte legea de astăzi sunt neconstituţionale. Vă dau un exemplu hilar. Ponta a zi ca islazul comunal nu se mai retrocedează (…). Chestiunea această este clar neconstituţională, este clar o dovadă a unui comunism feroce”, a mai spus liderul Forţei Civice.
„Prim-ministrul este prost in aceeasi masura in care eu sunt un agent al serviciilor secrete”, a continuat Mihai Răzvan Ungureanu.
Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar din 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.
Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.
Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.