„Îmi place de Dan Şova, pentru că l-a combătut bine pe Ceauşescu„, ne explică Mitică, un oltean din comuna Radomireşti. „Ădică, pe Băsescu..” se corectează bărbatul, după ce zăreşte zâmbetul nostru. „Eu îl votez pe dumnealui, că are nişte ochi albaştri aşa de frumoşi”, completează şi vânzătoarea de la primul magazin din comuna ce face parte din colegiul unde candidează Dan Şova pentru un nou loc în Senat. Când i-am întrebat pe cei doi dacă ştiu cine e contracandidatul senatorului PSD, oamenii au ridicat din umeri. Nu ştiau şi asta nu din vina lor, ci pentru că pur şi simplu ceilalţi competitori abia dacă au unul sau două afişe în tot colegiul.
De fapt, asta e principala caracteristică a campaniei electorale pentru parlamentare din acest an. Dacă în 2008 şi 2009 satele erau pline de roşu sau portocaliu, iar românii purtau cu mândrie şepci şi tricouri de la PSD ori PDL, acum mediul rural e la fel de gri ca în orice altă toamnă. Candidaţii nu mai sunt interesaţi să fie cunoscuţi de electorat pentru că în cele mai multe colegii jocurile sunt deja făcute. „La noi, nu există campanie electorală decât în colegiul Alexandria. Se ştie că USL va câştiga totul. Prin urmare, bătaia este pentru redistribuirea de după alegeri, iar luptele se dau în interiorul partidelor, nu între partide”, ne-a explicat un membru din conducerea PP-DD Teleorman.
Legea electorală prevede că în cazul în care un partid obţine un scor de peste 5%, limita pentru intrarea în parlament, dar nici unul dintre candidaţii săi nu câştigă colegiile dintr-un judeţ, formaţiunea să primească locuri în parlament prin redistribuire. Iar locurile sunt acordate candidaţilor din partid care au obţinut mai multe voturi, la nivel de judeţ, în comparaţie cu proprii colegi. „Cum USL domină tot şi sunt greu de învins, candidaţii ARD luptă între ei şi PP-DD tot între ei”, ne-a explicat sursa citată.
Acest fapt ne-a fost confirmat şi de secretarul general al PDL Teleorman, Adrian Florescu. Pedeliştii nu merg la victorie, ci speră ca, cel mult, USL-ul să nu obţină un scor prea bun. „Scopul nostru este ca Liviu Dragnea şi Crin Antonescu să nu obţină peste cincizeci la sută voturi în colegiul Alexandria şi astfel să piardă locul în Parlament la redistibuire„, ne-a dezvăluit Adrian Florescu strategia sa de campanie.
Unde scorul e strâns, apar şi afişele
Candidaţii nu îşi risipesc resursele în campania electorală acolo unde ştiu fie că sunt deja câştigători, fie unde ştiu că nu au nici o şansă. În colegiile unde lucrurile nu sunt clare, lupta se desfăşoară cu intensitatea din anii trecuţi. „În Dâmboviţa, cam toate colegiile sunt clare, în principiu se ştie unde câştigăm fără emoţii. Lupta e mai strânsă doar la colegiul 8 pentru Deputaţi – Găeşti, unde candidează Carmen Moldovan. În rest, nici nu ne batem capul„, ne-a explicat un membru din PSD Dâmboviţa. Iar afirmaţiile sale pot fi constatate şi în teren.
În restul localităţilor din judeţ îţi dai seama cu greu că este campanie electorală, abia se zăreşte câte unu, două sau trei afişe lipite pe garduri sau la primărie. În schimb, Găeştiul e plin de banare, postere şi mesaje. Nu există stâlp în care să nu fie prins portretul lui Carmen Moldovan, fie alături de colegul de colegiu pentru Senat, fie împreună cu Victor Ponta. Iar contracandidaţii din celelalte partide sunt de asemenea foarte prezenţi cu mesaje electorale. Există banare până şi ale candidatului Partidului România Mare.
„Uniţi în sărăcie”, dar cu venituri de 40.000 de euro
O figură aparte în campania electorală pentru alegerile parlamentare o face Dumitru Chiriţă, actual deputat PSD, preşedinte executiv al Federaţiei Sindicatelor din Electricitate. Unul dintre sloganurile cu care vrea să-i atragă pe alegătorii din sectorul 5 al Capitalei este „Uniţi în sărăcie”. Numai că, potrivit declaraţiei sale de avere, Dumitru Chiriţă deţine patru terenuri în Dâmboviţa şi Argeş, în suprafaţă totală de 24.950 de metri pătraţi. Deputatul-sindicalist mai are un apartament în Bucureşti şi o casă de locuit în aceeaşi comună cu fostul premier Adrian Năstase, precum şi conturi bancare de circa 20.000 de euro. Anul acesta a vândut un autoturism pentru care a încasat 9000 de euro, iar veniturile sale salariale pentru 2011 au fost de aproximativ 30.000 de euro. La această sumă, s-a adăugat salariul soţiei sale de 8000 de euro. L-am contactat pe Dumitru Chiriţă, dar secretara acestuia ne-a comunicat că nu poate vorbi şi va reveni cu un telefon. Nu a mai revenit.