3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportMotivarea Curţii Constituţionale: De ce a fost invalidat referendumul

Motivarea Curţii Constituţionale: De ce a fost invalidat referendumul

Decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului a ajuns în Parlament, cu tot cu motivare, dar aleşii USL nu se grăbesc să vină în plen să ia act de ea. Vina este dată pe vacanţa parlamentară, dar „întâmplarea” a făcut ca amânarea să se contureze doar după ce plenul CSM nu s-a putut întruni pentru a lua act de demisia Monei Pivniceru.

 

„Curtea constată, mai întâi, că scrisoarea primită de la Guvern nu răspunde solicitării de a se comunica «numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012)», ci prezintă o serie de date privitoare la diverse categorii de persoane”, se arată în motivarea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului. Mai mult, judecătorii au precizat că, aşa cum au fost trimise datele de Cabinetul Ponta, nici nu putea fi luată o altă decizie, dat fiind că doar cele 34.654 persoane (reprezentând persoane decedate, care şi-au pierdut cetăţenia sau drepturile electorale) ar fi putut fi şterse din listele electorale, ceea ce oricum nu ar fi reprezentat o diferenţă „de natură să conducă la îndeplinirea sau neîndeplinirea cvorumului de prezenţă la vot, respectiv la modificarea rezultatului referendumului”. „Este evident, din compararea datelor comunicate de Biroul Electoral Central, respectiv de Guvern, că nu există o astfel de situaţie”, a concluzionat plenul CCR.

Totodată, judecătorii au ţinut cont de faptul că şi în adresa trimisă luni Guvernul a confirmat numărul de 18.292.464 persoane cu drept de vot. „În cuprinsul răspunsului formulat, Guvernul a precizat, mai întâi, că «la data de 1 august, prin adresa nr. 74618/VPD, Ministerul Administraţiei şi Internelor a transmis Curţii Constituţionale numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente», confirmând conţinutul adresei Ministerului Administraţiei şi Internelor înregistrată la Curtea Constituţio-nală”, explică judecătorii în motivarea deciziei lor. Cu alte cuvinte, chiar şi luni, când a trimis la CCR setul de date suplimentare, Guvernul Ponta a creditat cifra avansată de ex-ministrul Ioan Rus înainte de referendumul din 29 iulie.

Actele expirate nu atrag scoaterea din liste

Contrar argumentelor prezentate de reprezentanţii USL, judecătorii Curţii Constituţionale spun că persoanele cu acte de identitate expirate nu pot fi scoase din listele electorale permanente. De asemenea, magis-traţii constitu-ţio-nali arată că legea prevede alte sancţiuni pentru cei care nu solicită să le fie eliberată o nouă carte de iden-titate, „iar nu decăderea din dreptul de a vota sau radierea de pe listele electorale permanente”.

În mod similar, judecătorii concluzionează că din cvorum nu pot fi scoşi nici românii cu drept legal de şedere în afara ţării.

Prin urmare, plenul Curţii a constatat că din totalul de 18.292.464 persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 persoane  (46,24%), astfel că nu a fost întrunită condiţia legală de validare a referendumului.

USL nu se grăbeşte cu sesiunea extraordinară

Chiar dacă marţi seară, după ce şi-a anunţat CCR hotărârea, dădeau asigurări că USL nu va apela la „un artificiu procedural” pen-tru a întârzia citirea deciziei în plenul celor două Camere, ieri liderii Uniunii au schimbat partitura. Semnul schimbării a fost dat chiar de premierul Victor Ponta după ce a văzut că nu s-a întrunit cvorumul la Consiliul Superior al Magistraturii şi, prin urmare, Mona Pivniceru nu a putut depune aseară jurământul în faţa lui Crin Antonescu, la Palatul Cotroceni.

Ulterior, ideea unei legături directe între sesiunea Parlamentului, revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni şi numirea Monei Pivniceru a fost întărită şi de alţi lideri USL. „Eu cred că dacă CSM răspunde la comenzile politice ale lui Traian Băsescu, aşa cum se vehiculează în mai multe medii, atunci eu cred că şi noi, parlamentarii, ar trebui să procedăm în acelaşi fel: adică Tra-ian Băsescu nu se întoarce la Cotroceni decât după ce CSM îşi îndeplineşte obligaţiile pe care le are”, a declarat ex-ministrul liberal Eugen Nicolăescu. „Ceea ce s-a întâmplat azi la CSM arată că boicotul a devenit o strategie politică la ordinea zilei. Noi intrăm în şedinţă şi vom discuta inclusiv conduita noastră în Parlament”, a arătat şi secretarul general adjunct al PNL, Dan Mihalache. La rândul său, europarlamentarul liberal Norica Nicolai a catalogat drept „laşitate” faptul că membrii CSM nu şi-au îndeplinit obligaţiile care ţin strict de mandat (sic!).

Şedinţa Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei, care ar trebui să convoace cele două Camere în sesiune extraordinară, a fost programată astăzi, la ora 12.00, dar par şanse reduse să fie şi cvorum. Nu de alta, dar majoritatea parlamentară construită în jurul USL deţine şi majoritatea în Birourile Permanente, iar preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), a lăsat deja a se înţelege că ar putea fi probleme cu participarea unor colegi (ar fi fost anunţat, telefonic, de mai mulţi senatori şi deputaţi că au nevoie  de două-trei zile să ajungă la Bucureşti).Dacă Birourile Permanente reuşesc să se întrunească astăzi, o sesiune extraordinară poate fi convocată, cel mai devreme, mâine. Dacă cvorumul nu va atins, şedinţa Birourilor va fi reprogramată. Când? „Ulterior”, este singurul răspuns pe care-l oferă liderii USL.

Aspazia Cojocaru, sub tir

Deoarece a votat altfel decât colegii numiţi de PSD şi PNL, judecătoarea Aspazia Cojocaru a devenit brusc ţintă. Pentru trustul înfiinţat de Dan Voiculescu (ai cărui realizatori şi-au amintit brusc că aceasta a făcut, la un moment dat, subiectul unei verificări a CNSAS), dar chiar şi pentru alţi membri ai CCR. Este vorba de judecătorul Ion Predescu, în contextul în care acesta a dezvăluit presei, marţi, că Aspazia Cojocaru este cea care a înclinat balanţa în favoarea invalidării referendumului.

Cei doi judecători au avut ieri un schimb de replici aprinse, iar Cojocaru a declarat că este dispusă să meargă „până în pânzele albe” dacă se va dovedi că Predescu a încălcat principiul secretului votului dezvăluind presei cum s-a votat în spatele uşilor închise. „I-auzi vorbe”, a fost reacţia ironică a lui Predescu la auzul veştii că s-ar putea vedea chemat în judecată.   

Guvernul german a salutat ieri decizia Curţii Constituţionale şi apreciază că aceasta constituie „o şansă” pentru statul de drept din România.

 

„Dacă în Parlament, poimâine, nu e cvorum să se întoarcă Traian Băsescu la Cotroceni, o să ţipe toată lumea.”

Victor Ponta,  premier

Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă