6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportMizele lui Eckstein: Tokes şi Orban

Mizele lui Eckstein: Tokes şi Orban

Consilierul prezidenţial, angajat în lupta pentru şefia UDMR, promite să rezolve cele două mari probleme ale Uniunii: atomizarea electoratului maghiar şi recucerirea Budapestei.

Consilierul prezidenţial pentru minorităţile naţionale, Peter Eckstein Kovacs, candidat pentru şefia UDMR, a lansat o ofertă de reconciliere cu radicalii care se pregătesc să părăsească Uniunea. Este vorba de simpatizanţii actualului vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Tokes, care ar dori să creeze un Partid Popular Maghiar din Ardeal. Tokes se află în relaţii glaciale cu actualul preşedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela, la fel ca şi cu candidatul preferat de Marko, actualul ministru al Culturii, Hunor Kelemen. Însă relaţiile lui Laszlo Tokes cu Peter Eckstein-Kovacs sunt mult mai calde.
Peter Eckstein-Kovacs a declarat la Cluj că, din punct de vedere formal, Laszlo Tokes nu a părăsit UDMR şi speră că, dacă va ajunge preşedinte al acestei formaţiuni, îl va convinge să nu mai plece din Uniune. „Da, doresc un dialog cu domnul Tokes ca la viitoarele alegeri să beneficiem de o susţinere din partea întregii comunităţi maghiare. Doresc, de fapt, mai mult decât un dialog cu domnul Tokes, doresc o colaborare cu domnia sa şi cu cei din jurul său”, a spus Peter Eckstein-Kovacs. Aceste declaraţii vin în contextul în care vicepreşedintele PE a afirmat că alegerea lui Hunor Kelemen nu va schimba situaţia UDMR, cu atât mai mult cu cât actualul ministru al Culturii este perceput drept cel mai potrivit continuator al actualului şef al Uniunii, Marko Bela.

Împăcarea cu FIDESZ

Un alt punct de pe agenda candidatului Peter Eckstein-Kovacs este îmbunătăţirea relaţiilor cu principalul partid de guvernământ din Ungaria, FIDESZ. În prezent, între vicepremierul din România, Marko Bela, şi premierul din Ungaria, Viktor Orban, relaţiile sunt extrem de reci, în condiţiile în care Marko Bela a fost unul dintre „răsfăţaţii” fostului guvern socialist de la Budapesta.

„Este un lucru deranjant faptul că relaţiile dintre UDMR şi FIDESZ s-au răcit, nu este normal acest lucru. Este un proces care a început de mai mult timp şi care acum trebuie inversat”, susţine Peter Eckstein-Kovacs. De altfel, actualul consilier prezidenţial este şi candidatul preferat de FIDESZ. Şi asta pentru pentru că premierul ungar, Viktor Orban, şi Peter Eckstein-Kovacs au o istorie comună. Pe cei doi îi leagă şi o amiciţie politică, veche de două decenii, în condiţiile în care, după căderea comunismului, Orban şi Kovacs au fost liderii tinerilor intelectuali liberali maghiari din Ungaria şi România. FIDESZ nu a renunţat la ideologia liberală de dreapta, deşi a ieşit din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni pentru a adera la mai puternicul Partid Popular European (PPE). Traseul FIDESZ seamănă, pe undeva, cu cel al PDL, care a ieşit din Partidul Socialist European pentru a adera la grupul popularilor. Peter Eckstein-Kovacs conduce platforma ideologică intitulată Cercul Liberal din UDMR, care împărtăşeşte cu FIDESZ atât viziunea asupra politicii, cât şi dilemele ideologice ale unor liberali maghiari care au devenit membri ai PPE prin forţa împrejurărilor.

Un alt aspect care contează în viitoarea relaţie FIDESZ – UDMR este reprezentată de fondurile consistente pe care guvernul de la Budapesta le oferă comunităţii maghiarilor ardeleni. Până acum, banii au fost administraţi de UDMR, prin fundaţii precum „Ilyes” sau „Iskola”. Dacă însă va apărea Partidul Popular al Maghiarilor Ardeleni, lucrurile s-ar putea schimba radical, iar principalul „ordonator de credite” pentru maghiarii din Transilvania ar putea deveni Laszlo Tokes.

Cele mai citite

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă