In timp ce PSD continua demersurile de contestare a alegerilor, o serie de lideri "in opozitie" fata de echipa de conducere a lui Mircea Geoana exprima mari dubii ca initiativa va avea succes. Printre ei, fostul ministru Miron Mitrea, unul dintre sustinatorii ferventi ai intrarii PSD la guvernare alaturi de PDL in 2008.
» Cate sanse de succes credeti ca are demersul lui Mircea Geoana de a contesta alegerile?
Doamna, eu nu stiu care sunt probele depuse de partid la Curtea Constitutionala. Sigur ca este o procedura neobisnuita nu numai pentru Romania, dar si la nivel european. N-am auzit de asemenea proceduri.
E greu de crezut ca Biroul Electoral Central sa fi inregistrat rezultate atat de gresite… Nu stiu ce sa va spun despre sansele de succes.
» Colegii dumneavoastra spun ca au dovezi clare de fraudare la nivel national.
In mod cert, aceste lucruri exista in toate partidele. si nu este adevarat ca nu au fost cazuri de condamnare. Au fost, dar lumea se asteapta ca, din 1.000 de cazuri semnalate, in 1.000 de cazuri sa fie date condamnari, iar acest lucru nu e posibil.
Ce e grav e ca s-au invatat multi cu mita electorala. Dar nu exista mita electorala buna si mita electorala proasta. Eu am descurajat tot timpul mita electorala.
» Presedintele partidului dumneavoastra contesta alegerile. Ce credeti despre acest lucru?
Astept sa se manifeste mai intai Curtea Constitutionala, sa se exprime judecatorii. Nu am dovezile depuse, nu am vazut dovezi extraordinare de fraudare. stim cu totii ca astfel de lucruri se intampla,
s-au intamplat de fiecare data. Eu nu cred ca exista sanse la Curtea Constitutionala. Dar nu se stie… poate totusi tabara adversa a furat atat de mult incat trebuie repetate alegerile. Dar daca contestatia la Curtea Constitutionala este facuta numai ca sa acopere infrangerea, atunci situatia este neplacuta.
» Cand credeti ca se va face o analiza a rezultatelor partidului?
Nu-mi cereti sa comentez acum. E partidul meu. Iubesc acest partid chiar daca m-am plasat intr-o atitudine de opozitie fata de actuala conducere.
» Mircea Geoana a celebrat victoria inainte de rezultatele finale ale alegerilor. Cum va explicati acest lucru?
E clar ca aceia care au fost in jurul lui Mircea Geoana nu l-au sfatuit cum trebuie. Hrebenciuc (seful de campanie al PSD – n.r.) este extrem de superficial si nu judeca in profunzime. Era necesar sa se astepte rezultatele finale, cu atat mai mult cu cat noi am mai avut experienta unei rasturnari de 6% la alte alegeri (parlamentarele din 2008, cand PSD era castigator conform unor exit-poll-uri – n.r.). Nu poti sa te bazezi pe ideea ca unele sondaje au fost corecte. O casa de sondaj poate da diferente, unele erau in marja de eroare. Trebuie sa fii extrem de precaut. Dar Hrebenciuc nu a stiut ce sa faca. Nu-i adevarat ce zice Basescu ca Hrebenciuc stia ce se intampla si l-a mintit pe Geoana. Nici vorba. S-a inselat si Hrebenciuc. S-a inselat pentru ca nu stie. N-a stiut sa interpreteze sondajele (din seara alegerilor – n.r.). Ce stie Hrebenciuc? El n-a mai coordonat decat o singura campanie, in 1992, dar atunci n-a castigat el alegerile, le-a castigat Ion Iliescu.
» In ce directie credeti ca trebuie sa o ia partidul in continuare?
Trebuie sa asteptam si sa respectam decizia Curtii Constitutionale. Alegeri validate sau nevalidate, indiferent. Cum au spus si alti colegi de-ai mei, sunt de acord ca acum exageram cu aceasta pozitie. Dupa ce am sarbatorit victoria, insistenta asta la televizor nu ne arata oameni seriosi. Trebuie stranse probe, facem demersuri, foarte bine, dar trebuie sa ne pastram cumpatul, sa fim oameni seriosi.
» Unii lideri PSD, precum Ilie Sarbu, vorbesc despre variante guvernamentale. In speta, sustinerea unui guvern minoritar PDL din Parlament. Ati sustine o astfel de solutie?
Vedeti, eu am avut tot timpul pretentia ca sunt un om echilibrat, care nu face declaratii pripite. Trebuie sa asteptam decizia Curtii Constitutionale. Nu-mi permit sa discut nici o solutie pana cand judecatorii Curtii vor valida sau nu vor valida rezultatele alegerilor. Eu cred ca vor fi validate. Exista sanse slabe ca rezultatele sa fie invalidate.
» Nu pot sa nu amintesc ca in toamna anului 2008, cand PSD se pregatea sa intre la guvernare alaturi de PDL, erati nerabdator ca Mircea Geoana sa nu mai fie liderul partidului…
Of… mi se intampla si mie uneori sa vorbesc mai mult decat trebuie. si mie imi fierbe sangele, chiar daca sunt nascut in Ardeal. Dar cel mai adesea, am forta sa ma abtin.