Preşedintele ştie numele ministrului care se va ocupa de fondurile europene şi spune că doar vacanţa parlamentară amână anunţul oficial. Totuşi, Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale din coaliţie, spune că subiectul nu ar fi fost discutat în arcul guvernamental.
„Nu fac un secret din a vă spune că ştiu cine va fi, e convenit cu premierul. Şi va fi la momentul la care Parlamentul este aici”, a precizat şeful statului, la televiziunea publică, referindu-se la viitorul membru al Cabinetului Boc care se va ocupa de afacerile europene şi relaţia cu UE. Cu alte cuvinte, nu doar că a fost decisă înfiinţarea unui nou minister (deşi se mai vehicula varianta unei agenţii în subordinea premierului), dar a fost hotărât şi numele noului ministru. De altfel, preşedintele a creionat şi portretul viitorului membru al Executivului: „un om credibil la Bruxelles”, independent, dar şi cu „forţa de a-şi impune punctele de vedere în Guvern”. Avantajat, din perspectiva portretului prezidenţial, pare să fie fostul comisar european Leonard Orban, actualmente consilier al şefului statului. Numele acestuia a fost vehiculat încă de la început pentru noul portofoliu, alături de cel al liderului UNPR, Marian Sârbu.
Declaraţiile prezidenţiale au fost însă contrazise de liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, care a arătat că în coaliţie nu numai că nu s-a discutat numele viitorului ministru, dar nici măcar nu ar fi fost stabilită înfiinţarea unei noi structuri. Totodată, Pambuccian a arătat că nu consideră suficientă, pentru îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene, înfiinţarea unui minister. „Trebuie schimbat ceva şi în modul în care se evaluează proiectele pentru fonduri europene. Foarte multe proiecte au avut probleme pentru că nu au fost realist scrise. Dacă s-ar rezolva cu un singur om, ar fi în regulă, dar este un lanţ de oameni, cei care aplică, care decid, etc.”, a declarat reprezentantul minorităţilor naţionale.
În schimb, purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu, a arătat că ar fi fost discutată în coaliţie înfiinţarea unui nou minister, dar a refuzat să dea detalii despre viitorul membru al Cabinetului Boc. O partitură asemănătoare a fost susţinută şi de Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL. Potrivit acestuia, toate formaţiunile din coaliţia la putere ar fi fost de acord cu crearea unui minister pentru afaceri europene, dar nu s-ar fi discutat în PDL despre persoana care-l va conduce. „Să fie bine cunoscută la Bruxelles, să cunoască mecanismele europene şi să ştie situaţia din ţară”, a fost caracterizarea făcută de Toader viitorului ministru.
Cartonaş galben pentru PDL şi UDMR
Tot la toamnă, când vor fi chemaţi parlamentarii să se pronunţe asupra noului membru al Cabinetului Boc, formaţiunile din coaliţie sunt aşteptate de preşedintele Traian Băsescu să nu mai pună în faţă interesul de partid „în defavoarea interesului naţional”. Este vorba de reluarea discuţiilor despre regionalizare, subiect pe care primesc cartonaş galben de la Cotroceni nu doar udemeriştii, ci şi democrat-liberalii. „Ştiu foarte bine că PDL-ul în faţă îmi spune «da» şi în spate au o liotă care spune «nu»”, a declarat şeful statului. În opinia acestuia, eşecul înregistrat în coaliţie pe tema reorganizării administrative a ţării s-ar datora fricii că liderii politici locali vor pierde din influenţă. „Vreţi să vă spun care e esenţa blocajelor? Preşedintele UDMR de la Satu Mare nu se mai vede preşedinte de consiliu judeţean sau de la Bihor sau de nu ştiu unde. Păi, stă România de doi oameni cu interesele lor politice meschine, fie că îi cheamă şi Lajos? Ori Lajos, ori Ion, ori Gheorghe trebuie să înţeleagă că România are interese mai mari decât interesele lor mărunte, indiferent cum îi cheamă”, a declarat Traian Băsescu.
În ceea ce priveşte remanierea Guvernului, şeful statului a arătat că este mulţumit de nivelul investiţiilor făcute până acum de membrii Cabinetului Boc. Preşedintele a transmis însă avertizări miniştrilor Cseke Atiila şi Traian Igaş, pe tema datoriilor către furnizorii de medicamente şi, respectiv, a restructurării MAI.