5.6 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSportMarko: Îl susţin pe domnul Borbely, e un bun ministru, e un...

Marko: Îl susţin pe domnul Borbely, e un bun ministru, e un politician important al UDMR

Vicepremierul Marko Bela susţine că scandalul din jurul lui Borbely Laszlo are efecte asupra vieţii politice, a imaginii Guvernului şi a UDMR, dar nu crede că va afecta relaţiile din coaliţie, adăugând că îl susţine pe Borbely, care este un bun ministru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Marko a declarat, joi, la Cluj-Napoca, înaintea şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, că justiţia ar trebui lăsată să îşi facă treaba.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, această problemă are efecte asupra vieţii politice, a Guvernului şi a UDMR. Nu cred că va avea influenţă asupra relaţiilor din coaliţie. Justiţia ar trebui lăsată să îşi facă treaba şi să nu fie organizate dezbateri publice pe tema unor instituţii, dezbateri care presupun speculaţii”, a spus Marko.

El a precizat că subscrie la declaraţiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, de susţinere a lui Borbely Laszlo.

„Subscriu la declaraţiile lui Kelemen Hunor. Îl susţin pe domnul Borbely, e un bun ministru, e un politician important al UDMR, îl cunosc de 20 de ani ca un om corect”, a spus Marko.

Conducerea UDMR se întruneşte, joi după-amiază, la Cluj-Napoca, în şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, reprezentanţi ai formaţiunii afirmând că aceasta a fost stabilită în urmă cu două săptămâni, fără a avea legătură cu cazul Borbely.

Reprezentanţi ai UDMR au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că pe ordinea de zi a şedinţei figurează probleme organizatorice, aceasta fiind prima reuniune a Consiliului Permanent după congresul UDMR la care Kelemen Hunor a fost ales la şefia formaţiunii.

La şedinţă participă liderul UDMR Kelemen Hunor, fostul preşedinte Marko Bela, mai mulţi preşedinţi de organizaţii locale, precum şi Laszlo Borbely, care este vicepreşedinte politic al Uniunii.

Conform surselor citate, reuniunea a fost stabilită în urmă cu două săptămâni, fără a avea legătură cu cazul Borbely, însă ar putea fi abordat şi acest subiect.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a venit, miercuri, la Palatul Victoria, direct de la aeroport, după vizita efectuată în Polonia, el având o discuţie cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul Marko Bela.

Premierul Emil Boc, aflat în sediul Guvernului la momentul sosirii lui Borbely, a părăsit clădirea în timp ce liderii UDMR încă discutau între ei, uitându-se spre jurnalişti, dar fără să se oprească pentru declaraţii.

Borbely nu a participat la şedinţa de miercuri dimineaţa a Guvernului, el aflându-se la acel moment în Polonia, la Sopot, la Consiliul Informal de Mediu.

Laszlo Borbely a declarat agenţiei MEDIAFAX, după întâlnirea cu Kelemen Hunor şi Marko Bela, că nu are nicio implicare în cazul despre care a aflat din presă şi că „ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat”.

„Nu am niciun fel de implicare în această poveste, ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. Justiţia este liberă să îşi facă datoria”, a spus Borbely, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că a aflat despre aceste acuzaţii din presă, în timp ce se afla în Polonia, pentru Consiliul Informal de Mediu, şi că era normal să ajungă în ţară înainte de a susţine declaraţii de presă.

„Nu sunt genul de om care să mă ascund de presă. Am fost plecat din ţară şi acolo am aflat ce s-a întâmplat”, a precizat ministrul.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale „Apele Române” către o firmă din Negreşti Oaş.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la „Apele Române”, în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA. Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că ministrul Mediului are în continuarea susţinerea politică a Uniunii şi s-a declarat convins că în câteva zile acuzaţiile la adresa acestuia se vor dovedi false.

Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...

Tradiții pe rit vechi: Ucrainenii și lipovenii din Tulcea se pregătesc pentru Crăciun

În Ajun, mesele sunt decorate cu fân și farfurii goale, în memoria rudelor trecute în neființă Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit...
Ultima oră
Pe aceeași temă