Fostul preşedinte al Institutul Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a comentat, luni seara, la Realitatea TV, demisia sa de la conducerea instituţiei şi a subliniat că decizia sa este motivată de mişcările de pe scena politică.
Citeşte şi: Târgul politic din spatele schimbării lui Marga
Marga a sugerat că el a fost sacrificat de PNL: „Liberalii au cedat mereu: Externe, o bucată din Transporturi, Finanţe, oare de ce?”.
Totodată, Marga a mai spus că premierul Victor Ponta a vorbit neinformat când a criticat conducerea Institutului, că acuzaţiile care i-au fost aduse de către senatorul Georgică Severin sunt neadevărate şi că o miză a fost schimbarea personalului ICR din străinătate, demers în care a întâmpinat piedici din partea MAE.
Andrei Marga a explicat cum a fost „pregătită” în Comisia de cultură o majoritate împotriva sa. „Eram la Paris, la reuniunea Academiilor Română şi franceză, iar, marţi, senatorii PNL, UDMR, PP-DD au sesizat că e un domn Georgică Severin (membru PSD, n.r.) care umblă pe coridoarele Senatului ca să arate 2 lucruri: că am rude angajate – nu am nici una – şi că nişte hârtii financiare nu sunt in regulă. Mi-am dat seama că se formează o majoritate in Comisia de cultură (…) şi am publicat sâmbătă un text de adio”, a spus Marga.
Fostul preşedinte ICR a spus că a întâmpinat probleme în schimbarea personalului Institului din străinătate.
„Aici a fost o miză. În exterior au fost trimişi tot felul de oameni. Nu aveam obsesia rudelor, dar aveam obsesia de a trimite în exterior personalităţi profilate. S-au trimis aşa zişi manageri, iar rezutatul a fost o imagine a României sărăcită, sărăcuţă. Victor Ponta a vorbit neinformat. Dacă s-a referit la relaţia cu MAE; într-adevăr, pe parcurs, l-am presat, rugându-l să determine MAE să semneze hârtiile (propunerile pentru numiri în respectivele funcţii – n. red.). Sunt încentineli intolerabile pentru o gândire normală”, a acuzat Marga, care a aminti că propunerile sale nu au primit răspuns din partea MAE nici după 6 luni.
Andrei Marga şi-a prezentat, luni, demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).
Gestul lui Andrei Marga vine în contextul în care Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, luni, revocarea lui din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).
Citeşte şi: Ce spune vicepreşedintele ICR despre demisia lui Andrei Marga de la conducerea instituţiei
„În conformitate cu solicitarea făcută în Biroul Permanent (al Senatului, n.r) de lunea trecută, comisiile reunite de cultură şi politică externă au analizat situaţia documentelor prezentate de ICR, în conformitate cu legea, ne referim la raportul de activitate al ICR pe anul 2012 şi pe contul financiar pe 2012. (…) Am constatat că, pentru prima dată, o instituţie aflată în subordinea Senatului nu a respectat legea (…) În consecinţă, am supus votului comisiilor reunite aflate în cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situaţii, conducerea operativă a Institutului Cultural Român, respectiv preşedintele ICR, Andrei Marga, şi cei doi vicepreşedinţi (Horia Gârbea şi Vladimir Simon, n.r.) să fie demişi. Această propunere a fost votată cu o largă majoritate, 11 voturi «pentru», 4 «împotrivă»”, a declarat preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin.
Preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a anunţat că Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, a depus un raport de activitate pe 2012 al instituţiei incomplet, calificând documentul drept „o fiţuică”.
„Nu am avut cum să dăm aviz în Comisia pentru buget-finanţe pe raportul de activitate al ICR pe anul 2012, pentru că acesta nu a fost trimis. ICR nu a depus nici raportul, nici contul de execuţie bugetară până la 15 aprilie, conform legii 356/2003, articolul 24. Institutul Cultural Român a trimis o execuţie bugetară pe primul trimestru din 2013”, a declarat atunci preşedintele Comisiei pentru buget – finanţe, Cosmin Nicula, citat de Mediafax.
Institutul Cultural Român (ICR) trimisese, cu o zi înainte, pe 12 iunie, un comunicat de presă prin care anunţa: „conform legii, raportul anual pe 2012 al ICR a fost depus, în scris şi electronic, la Biroul permanent al Senatului pe 11 aprilie 2013 (nr. 4548/11.04.2013). Raportul este însoţit de contul de execuţie bugetară respectiv”.