Mai multe organizaţii neguvernamentale, dintre care majoritatea apără drepturile romilor, critică declaraţiile preşedintelui Băsescu făcute în Slovenia, potrivit cărora „mulţi romi, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”. Organizaţiile solicită „sancţionarea unui astfel de discurs de către instituţiile competente”, anunţă NewsIn.
„Organizaţiile şi persoanele semnatare protestează ferm fata de conţinutul dezinformat şi discriminatoriu al declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu în timpul vizitei oficiale în Slovenia, din data de 3 noiembrie 2010. Preşedintele a făcut referire la categoria romilor nomazi, prezentându-i drept dificil de integrat, nedoritori de muncă şi, în mod tradiţional, infractori”, se arată într-o scrisoare de protest semnată de Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul de Resurse Juridice, Institutul pentru Politici Publice, Asociaţia ACCEPT, Alianţa Civică a Romilor din România.
Acestea invocă articole de presă despre vizita preşedintelui în Slovenia în care este citat Băsescu cu următoarea frază: „Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.
Acestea îl acuză pe Băsescu că nu cunoaşte realităţile despre romi. „Romii care îşi exercită dreptul la libera circulaţie în UE, plecând din România în Europa de Vest, contrar afirmaţiilor preşedintelui, nu trăiesc o viaţă nomadă; ei duc o viaţă sedentară în Romania”, mai spun organizaţiile, care adaugă că „sărăcia şi marginalizarea îi imping pe oameni să plece”.
ONG-urile solicită sancţionarea acestui tip de discurs rasist „de către instituţiile competente”. „Faptul că preşedintele României are prejudecăţi faţă de romi şi, totodata, îşi bazează luările de poziţie pe experienţe personale neverificate printr-o documentare atentă a situaţiei, arată cât de întemeiate sunt motivele noastre pentru a ne îndoi că autorităţile române vor eficientiza politicile de integrare a romilor. Solicităm sancţionarea unui astfel de discurs de către instituţiile competente, inclusiv sancţionarea politică a persoanelor care promovează un discurs denigrator şi stigmatizant. În acest sens, recomandăm partidelor din Romania să adopte Carta Partidelor Politice Europene pentru o societate non rasistă”, conchid semnatarii scrisorii.