-0.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSportLIVE TEXT Traian Băsescu: Ponta a MINŢIT când a spus că s-au...

LIVE TEXT Traian Băsescu: Ponta a MINŢIT când a spus că s-au deblocat fondurile UE. A jucat sceneta fericirii pe banii beneficiarilor

Preşedintele Traian Băsescu face o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. România Liberă prezintă principalele declaraţii ale preşedintelui în format LIVE TEXT:

Aş începe cu un drept la replică, pe care îl adresez domnului prim-ministru. Zilele trecute era frământat de faptul că aş fi putut face poliţie politică sau, mai grav, că am fost ofiţer de contrainformaţii. Vă arăt avizul CNSAS din 2004, când eram în opoziţie. Mugur Ciuvică a pierdut un proces pe aceste axcuzaţii.

Mai grav mi se pare că un prim-ministru spune despre şeful statului că a fost ofiţer de contrainformaţii. Este un fapt grav.Declar public că nu am fost nici ofiţer de contrainformaţii, nici ofiţer de securitate acoperit, nici ofiţer SIE sau SRI acoperit. dacă aş fi avut-o, nu m-ar fi împiedicat să-mi exercit funcţia de preşedinte, dar ar fi trebuit să fac public acest lucru, era o obligaţie morală.

Pentru a nu fi un politician cu dublă comandă, ar fi fost obligaţia mea să anunţ dacă aş fi fost ofiţer al unui serviciu.

Vreau să vedeţi cutia de mesaje a USL pentru data de 5 decembrie. În patru pagini sunt menţionat de 25 de ori. Cel de ieri mă menţionează de 19 ori, sunt 19 mesaje dar e unul foarte interesant care arată cât de mincinos e Victor Viorel Ponta. Când e cinstit Ponta? Când vrbeşte de coabitare sau când mă face ţintă de campanie? Un mesaj ridicol: pentru ca Traian Băsescu să nu mai conteze în viaţa ta. Cred că oamenii ăştia au o obsesie. Am contat mult în viaţa lui Ponta ca să fie prim-ministru, dar nu ştiu cât o să mai contez.Sunt mesaje de tip bolşevic şi-l definesc pe Victor Viorel Ponta. Cu Crin Antonescu nu am surprize.

Despre alegeri

În ceea ce priveşte alegerile, actualul guvern condus de doctorul Ponta este predispus la fraudarea alegerilor, prin neanunţarea numărului de alegători. Sunt cetăţeni străini care nu au fost introduşi în listele permanente. Atenţionez Guvernul ăc ia românilor dreptul de vot. Nu este pisobil să îngădui votul militarilor, dar să nu dai drept de vot celor care au şederi legale pe teritoriul altui stat, mai mult de şase luni. Avem studenţi, avem cercetători care au parteneriate pentru mai mult de şase luni, iar acestor oameni doctorul Victor Viorel Ponta le-a interzis dreptul de vot.

Stiu că aceşti oameni nu se lasă influenţaţi de Antenele lui Voiculescu sau de Guşă.

Guvernul trebuie să facă public numărul de electori înainte de începerea alegerilor şi să introducă în lista electorală pe cei 500.000 de români cu domiciliul stabilit în străinătate.

Despre relaţia cu UE

În cursul lunii noiembrie, Guvernul a primit o avalanşă de scrisori care nu-i aduceau cele mai bune veşti. Un ziarist venit de la Cluj face un adevărat scenariu cu Ponta – veşti bune, s-a deblocat POS DRU, dar i-au minţit pe români faţă de ceea ce era în scrisoare.

Citeşte şi De ce nu se grăbeşte Comisia Europeană să reia plăţile pentru România şi cui îi cere banii înapoi. Ce probleme au semnalat experţii după misiunea de la Bucureşti şi ce nu vrea să spună Guvernul Ponta

În scrisoare se constată progrese în managementul banilor europeni. Pe urmă vin realităţile a ceea ce urmează să se întămplă: guvernul Ponta, de dragul scenetei cu ziaristul de la Cluj, a acceptat anulări de finanţări cu 25%. Asta înseamnă că toţi cei care au primit bani pe POS DRU trebuie să ramburseze 25% din ce au primit – universităţi, firme mici şi mijlocii, tineri care au vrut să-şi facă o afacere.

Cum e să iei un milion, să faci un proiect şi să trebuiască să dai 250 de mii înapoi? Cred că Guvernul a fost incompetent. Sunt sume foarte mari.

În aceeaşi scrisoare se mai spune un lucru: toate facturile trebuie refăcute cu această reducere cu 25% până la data de 15 decembrie, pentru ca până la data de 30 decembrie să se facă plăţi pentru ca fondurile să nu fie dezangajate.

Avem o problemă pe care o vor suporta beneficiarii fondurilor. De dragul de a face sceneta fericirii pe bani europeni i-a sacrificat pe toţi cei care au primit bani prin POS DRU între 2009 şi 2011.

Tot in probleme europene, trebuie remarcată scrisoarea Comisiei din 5 noiembrie cu privire la ANRE, unde guvernul e atenţionat că procesul de desemnare a membrilor în consiliul de reglementare e inacceptabil.

Aş vrea să vă arăt hotărârea Consiliului European din 12 mai 2012 în care se preciza foarte clar că la nivelul CE se recunosc eforturile depuse de Bulgaria şi România. Consiliul European solicită ca în acest interval să identifice măsuri care să includă în spaţiul Schengen Bulgaria şi România.

Guvernul României a adormit în campanie, la Consiliul JAI de mâine, este un raport al comisiei la Schengen, nu se reia problema datei de intrare a României în Schengen. Doctor Viorel Ponta trebuia să ia foarte în serios acest raport de mâine în Consiliul JAI şi să se bată pentru stabilirea unei date de aderare. Numai să nu se ducă pe acolo să dea cu veto.

Apelul meu public este să gestioneze mâine în JAI referirile la România care nu este în spaţiul Schengen.

Guvernul a cerut să poată să utilizeze bani europeni pentru plata mai bună pentru cei care lucrează cu fonduri europene.

Personal n-aş vrea să fi fost unul dintre cei care să fi primit scrisoare care cere reformarea celor care lucrează cu fondurile europene. Scrisoarea este de o ironie rece şi dură şi n-aş vrea să fi fost destinatarul acestei scrisori.

 

Despre desemnarea premierului

Am înţeles că doctorul Victor Viorel Ponta ştie lista scurtă pe care o am. Nimic nou sub soare.

Tăriceanu spune că nu s-ar dezonora privind această funcţie. Măi frate, dar cine te-a onorat? Nici prin cap nu mi-a trecut!

Altul care nu s-ar dezonora şi nu s-a gândit nimeni să-l onoreze e Ioan Rus. Nu vă mai perpeliţi cu onorul pentru că rămâne nereperat!

Ce-ar fi dacă pe lista mea scurtă ar fi Adrian Năstase? Dar Dan Voiculescu?

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă