16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportLiderul PSD a dat semnalul... marsului inapoi?

Liderul PSD a dat semnalul… marsului inapoi?

„De aici, de la Vatra Dornei incepe marsul inapoi pentru guvernare”, a spus Mircea Geoana sambata in fata sefilor PSD reuniti la scoala de vara a partidului, dar si in fata camerelor de filmat. Cand acestea s-au stins si presa a iesit din sala, la sedinta conducerii PSD cu presedintii organizatiilor judetene, marsul catre guvernare a lasat loc unui adevarat razboi civil pesedisto-pesedist: Geoana s-a certat cu grupul de la Cluj, Vanghelie cu Dancu, Mitrea cu Hrebenciuc, Geoana cu presa, totul sfarsindu-se cu plecarea lui Dancu trantind usa si cu decizia ferma ca oricine mai sta de vorba cu ziaristii sa fie sanctionat pe linie de partid.

Dancu, amenintat cu sanctionarea si cu „un cap in gura”

Vasile Dancu declarase vineri ca principalul repros adus PSD se refera la „presedintele lipsit de autoritate” pe care l-a pus in functie la congres si ca cei care l-au sprijinit pe Geoana sunt dezamagiti de acesta. Declaratia lui Dancu, preluata de ziare si televiziuni, l-a infuriat pe Mircea Geoana, mai ales ca vineri seara, la focul de tabara organizat de catre pesedistii locali, Dancu, Ilie Sarbu si Viorel Hrebenciuc au petrecut alaturi de ziaristi, devenind astfel susceptibili a livra presei informatii din interiorul partidului, defavorabile presedintelui. A doua zi, Geoana a facut scandal si in sedinta cu sefii de filiale i-a anuntat pe pesedisti ca toti cei care vor mai sta de vorba cu ziaristii vor fi sanctionati. „Nu este tolerabil sa mai avem in sanul nostru oameni care trag in partid. Nu mai este timp de foc incrucisat sau la picioare”, a spus Geoana in sedinta. „Vasile a gresit, a dat cu bata in balta, asta e, trebuie sa-si asume responsabilitatea”, a mai spus Geoana. Vicepresedintele Ilie Sarbu i-a tinut isonul, sacrificand prietenia cu Vasile Dancu: „Incepand de maine, cine a calcat pe bec trebuie sa suporte masuri, indiferent cine este. Esti filosof, esti prietenul meu, trebuie sa platesti”. Acelasi Vasile Dancu a intrat in conflict, aproape fizic, si cu organizatia de Bucuresti condusa de Marian Vanghelie. Acesta, din momentul sosirii in hotelul din Vatra Dornei, a intrebat in stanga si in dreapta: „Unde e Dancu, sa-i dau un cap in gura?”. In sedinta, Vanghelie a spus ca Vasile Dancu este „un extraterestru infumurat”, iar liderul grupului de la Cluj, devenit paratrasnetul colegilor, a plecat din sedinta si din oras trantind usa.

Recensamantul ziaristilor critici

Plecarea lui Dancu a facut ca tirul frustrarilor pesediste sa se mute asupra presei. Presedintele PSD Suceava, Gavril Marza, a cerut ca ziaristii sa nu mai fie primiti la masa alaturi de liderii partidului, pentru ca afla informatii si „oricum scriu de rau”. Presedintele PSD Brasov, Constantin Nita, a cerut ca pana in 10 septembrie PSD sa faca o centralizare a presei la nivel national, adica sa intocmeasca o situatie cu ziarele si ziaristii care critica partidul. „Trebuie o repozitionare pe harta media la nivel national, sa vedem unde PSD e dezavantajat strategic”, a spus Nita. Presedintele PSD Mehedinti, Eugen Nicolita, a cerut ca de fiecare data cand un lider al partidului il ataca in presa pe un alt lider, sau cand partidul este atacat, „sa dam drepturi la replica si dezmintiri”.

Scaunul lui Geoana, clatinat de filiale

Daca tot era galceava, in joc a intrat si Miron Mitrea, care l-a atacat pe Viorel Hrebenciuc, pe motiv ca acesta negociaza fara stirea partidului posturi la CNVM, avocatul poporului sau albirea dosarelor de la CNSAS. Hrebenciuc i-a dat si el replica lui Mitrea, dupa care sefii de organizatii ai PSD au trecut la zgaltairea scaunului de presedinte al lui Mircea Geoana, incepand sa puna intrebari despre posibilitatea convocarii unui congres extraordinar pentru alegerea unui nou presedinte. Seful PSD Ialomita, Silvian Ciuperca, a deschis subiectul spunand ca daca in aceasta toamna va fi modificat statului partidului „trebuie decisa forma de alegere a presedintelui: daca il alegem la Consiliul National sau la congres”. Consiliul National va fi convocat in 8 octombrie si o parte a sefilor de organizatii vorbesc despre convocarea Congresului Extraordinar tot in octombrie pentru debarcarea lui Geoana. Marian Vanghelie a declarat si el ca „va fi congres in functie de starea noastra de spirit din acel moment”. Suparat, Geoana le-a dat replica celor care se gandesc sa-i traga presul de sub picioare: „Daca vreti sa alegeti presedintele sau la anul sau peste doi ani, nu am nici o problema”. Dupa care a plecat la Bistrita, sa naseasca un primar de comuna.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă